Μενού Ροή
Στις επιδοτήσεις οι ελπίδες για “κούρεμα” των αυξήσεων της τιμής της κιλοβατώρας - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Έρχονται σήμερα στις 11 το πρωί οι ανακοινώσεις για τις επιδοτήσεις Αυγούστου στους λογαριασμούς ρεύματος που αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ  τα 722 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το αντίστοιχο ποσό για τον Ιούλιο.

Νωρίτερα αναμένεται οι πάροχοι με πρώτη τη ΔΕΗ που κατέχοντας το 65% περίπου της λιανικής αγοράς αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα νέους τιμοκαταλόγους. Ήδη, ήδη οι πρώτες πληροφορίες παραπέμπουν σε τιμές “φωτιά”, αλλά και σε μια δυσκολία σύγκρισης καθώς η κάθε εταιρεία θα δώσει ξεχωριστή τιμή για κάθε της προϊόν. Βέβαια ήδη τρέχει η δέσμευση των παρόχων με βάση την “τυπολογία” της ΡΑΕ για ενιαία έντυπα και τύπους τιμολογίων, που διακρίνονται σε τρεiς κατηγορίες:

  1. Σταθερή χρέωση
  2. «Κυμαινόμενη χρέωση με όριο αυξομείωσης»
  3. «Κυμαινόμενη χρέωση χωρίς όριο αυξομείωσης».

Με αυτά τα δεδομένα οι καταναλωτές καλούνται να συγκρίνουν τα νέα τιμολόγια που πάντως αναμένεται ξεκινούν από τα 47-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα και φτάνουν ακόμη και και σε διπλάσιες τιμές, δηλαδή στο 1 ευρώ.

Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές;

Μετά την ανάρτηση των ονομαστικών τιμών από τους προμηθευτές δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς,   εάν επιθυμούν να μείνουν στον υφιστάμενο προμηθευτή ή να αλλάξουν κάτι βέβαια που θα κριθεί από τις τιμές.

Τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου ενώ η κυβέρνηση με το πρόγραμμα επιδοτήσεων σκοπεύει να “κουρέψει” σε ποσοστό τέτοιο την τιμή/κιλοβατώρα ώστε αυτή να φτάσει στο επίπεδο που ήταν το περσινό καλοκαίρι, περίπου στα 20 λεπτά/κιλοβατώρα.

Δημοσιονομικό βάρος

Πάντως, δεδομένες τις πρώτες πληροφορίες για τις τιμές μεγάλο είναι το δημοσιονομικό βάρος που καλείται να σηκώσει ο προϋπολογισμός για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος με δεδομένες τις τιμές που διαμορφώνονται ήδη στην αγορά ενέργειας.

Ουσιαστικά, είναι ορατός ο κίνδυνος, εφόσον τα σενάρια αυτά επιβεβαιωθούν και δεν στηθεί “ανάχωμα” με τη ΔΕΗ, που μπορεί να βασιστεί σε λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, για να “πιέσει” τις τιμές, να απαιτηθούν μεγάλα ποσά για επιδοτήσεις. Αυτό. θα πιέσει και δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό, αλλά και θα “εξαερωσει” μονομιάς τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, έστω κι αν αυτό έχει τις πρώτες σημαντικές εισροές από την πρώτη μέρα εφαρμογής του πλαφόν, ανα τεχνολογία παραγωγής, στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ αναμένει και το φόρο από τα “ουρανοκατέβατα” κέρδη.

Το βάρος

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, το δημοσιονομικό κόστος για τη στήριξη των λογαριασμών ενέργειας στην περίπτωση που η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος παραμείνει στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα θα πάει, σε μηνιαία βάση, στο 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ, ενώ αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προϋπολογισμένα περίπου 850 εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο μέτρο, στη βάση τιμών αερίου μέχρι 100 ευρώ ανά MWh.

Οι τιμές

Να σημειωθεί ότι για σήμερα νέο ράλι καταγράφεται στη μέση χονδρική τιμή, καθώς διαμορφώθηκε στα 466,03 ευρώ/MWh, με αύξηση 42,5%. την ώρα που στις 19/7 η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής στην αγορά Επόμενης ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 297,22 ευρώ. Όσο δε για τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι τώρα για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 327, 71 ευρώ/MWh.

Έτσι, το αβέβαιο τοπίο με το συνεχές ράλι των τιμών φυσικού αερίου σπρώχνει και τις τιμές ρεύματος, έστω κι αν αυτές πλέον έχουν “πλαφόν” που, όμως, για τις θερμικές μονάδες, ανανεώνεται δυναμικά, ανά μήνα. Παράλληλα, δημιουργείται μεγάλος προβληματισμός στους παρόχους ενέργειας εν όψει της δημοσιοποίησης των τιμοκαταλόγων για τον μεθεπόμενο μήνα, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου.

Δηλαδή, πολλοί πάροχοι έχοντας μεγάλη δυσκολία να προβλέψουν το τοπίο και θέλοντας να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις με τιμολόγηση της κιλοβατώρας, ακόμη και σε υψηλές τιμές, ώστε να αποφύγουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας:

  • Οι παραγωγοί εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν, διαφορετική ανά τεχνολογία (λιγνίτες, φυσικό αέριο, ΑΠΕ, κλπ.). Η τιμή - πλαφόν για τον Ιούλιο είναι 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ για τις λοιπές ανανεώσιμες πηγές, 208,29 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 292 ευρώ για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου και 408,47 ευρώ για τις μονάδες ανοιχτού κύκλου.
  • Οι προμηθευτές αγοράζουν το ρεύμα στην τιμή που διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο που είναι πολύ υψηλότερη από το πλαφόν στους παραγωγούς (π.χ. σήμερα η τιμή Χρηματιστηρίου έκανε ρεκόρ στα 426,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα). Η διαφορά (χρηματιστηριακή τιμή που πληρώνουν οι προμηθευτές μείον το πλαφόν που εισπράττουν οι παραγωγοί) μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να χρηματοδοτεί τις επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές ρεύματος.
  • Οι καταναλωτές από τον Αύγουστο και μετά θα πληρώνουν σταθερά τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, που θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από όλους τους προμηθευτές και θα ισούνται με το τιμολόγιο κάθε εταιρείας μείον την επιδότηση που θα δίνει η Πολιτεία. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση για τους οικιακούς καταναλωτές τον Ιούλιο, πριν εφαρμοστεί το νέο σύστημα λειτουργίας της αγοράς και οι πόροι που διέθετε η Πολιτεία ήταν λιγότεροι, ήταν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας