Μενού Ροή
Στο φίνις χιλιάδες σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ - Η επόμενη μέρα

Το τελευταίο διάστημα, ήδη από τον Ιούλιο, χιλιάδες πελάτες της ΔΕΗ, που είχαν τη σοφία πριν δυο χρόνια να κλείσουν τα “αυτιά” τους στις “σειρήνες” των επιθετικών εμπορικών πρακτικών και να επιλέξουν συμβάσεις για προμήθεια ρεύματος με Σταθερή Τιμή λαμβάνουν επιστολές με τις οποίες η εταιρεία τους ενημερώνει ότι τα σταθερά τιμολόγια με τα προϊόντα ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+ που είχαν επιλέξει φτάνουν στη λήξη τους.

Τα προϊόντα αυτά είχαν ξεκινήσει έχοντας δίχρονη διάρκεια και όσοι είχαν μπει σε αυτά τα προγράμματα στην εκκίνησή τους τώρα καλούνται να επιλέξουν νέες συμβάσεις. Βέβαια από τις χρεώσεις που ήταν στα 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα τώρα αυτοί οι καταναλωτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη νέα σκληρή πραγματικότητα που παραπέμπει σε τιμές αυξημένες.

Εάν επιλέξουν το κλασικό Γ1 Οικιακό θα έχουν τελική χρέωση, μετά την κρατική επιδότηση στα 0,149 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 0,167 για τις επόμενες 500 κιλοβατώρες.

Δηλαδή σε τετραμηνιαία βάση για 2000 κιλοβατώρες κατανάλωση, θα έχουν αύξηση σχεδόν 5 λεπτά ανά κιλοβατώρα, δηλαδή ποσοστό 50%.

Ωστόσο με δεδομένη την κατάσταση στην αγορά μια τιμή σε αυτά τα επίπεδα θεωρείται διαχειρίσιμη, λόγω βέβαια, των κρατικών επιδοτήσεων. που με δεδομένες τις τάσεις στην χονδρεμπορική αγορά, θα πρέπει για το Σεπτέμβριο να είναι αυξημένες.

Πότε αλλάζει η σύμβαση;

Όπως αναφέρει μάλιστα η ΔΕΗ εάν δεν υπάρχει σχετική ειδοποίηση από την πλευρά του πελάτη για επιλογή νέας σύμβασης ή αλλαγή προμηθευτή τότε αυτόματα οι συμβάσεις αυτές, 60 ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία αποστολής των ενημερωτικών επιστολών θα ανανεωθούν αυτόματα με τους όρους που ισχύουν για το τιμολόγιο κυμαινόμενης τιμής myhome Open. Μάλιστα όπως σημειώνεται στην επιστολή η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι ετήσια. Παράλληλα τονίζεται ότι με βάση το νέο πλαίσιο ο κάθε καταναλωτής μπορεί αζημίως, όποτε θέλει να αλλάξει προμηθευτή.

Βέβαια, ανατρέχοντας στον ιστότοπο της ΔΕΗ δεν μπορεί να βρει κανείς το myhome Open, αν και λίγη σημασία έχει καθώς μια αναζήτηση στα προϊόντα που προσφέρει ο μεγαλύτερος πάροχος στην Ελλάδα σήμερα καταδεικνύει ότι το Γ1/Γ1Ν οικιακό είναι το πλέον συμφέρον, με βάση βέβαια τις μέσες καταναλώσεις των σπιτιών.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι με βάση εκτιμήσεις περίπου 200.000 συμβάσεις σταθερής τιμής είναι κοντά στη λήξη από τους 500.000 που  «κλείδωσαν» σταθερά τιμολόγια με τα προϊόντα ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+.

Το “μπόνους” της ΔΕΗ

Αυτά τα τιμολόγια βέβαια με δεδομένο τα ράλι τιμών οδήγησαν τη ΔΕΗ σε ένα κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς μη έχοντας ρήτρα  ρήτρα αναπροσαρμογής, ήταν σε επίπεδα κάτω του κόστους.

Βέβαια, λόγω της συγκυρίας, η διοίκηση της ΔΕΗ σε διάστημα έξι μηνών άλλαξε τις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια, χωρίς να επηρεάζει βέβαια όσους είχαν προνοήσει και κλειδώσει χαμηλές χρεώσεις. Ετσι από την αρχική τιμή των 0,10 ευρώ ανά kwh, του πρώτου εξαμήνου του 2021 και του 2020, τον Νοέμβριο του 2021 προσάρμοσε την τιμή των σταθερών τιμολογίων στα 0,18 ευρώ ανά Kwh και στη συνέχεια στα 0,246 ευρώ ανά Kwh. Σήμερα οι τιμές για σταθερά τιμολόγια  είναι από 0,53 έως 0,56 ευρώ  ανά κιλοβατώρα ανάλογα με το προϊόν, αλλά χωρίς κρατική επιδότηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας