Μενού Ροή
ΚΑΠΕ: Διαγωνισμός για εκπαίδευση στα Θερμικά Ηλιακά Συστήματα

To Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) προχώρησε στην προκήρυξη ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού με αντικείμενο την κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων εργαζομένων στον κλάδο των θερμικών ηλιακών συστημάτων (ΘΗΣ) σχετικά με την εγκατάσταση, ρύθμιση, παρακολούθηση και συντήρηση των ΘΗΣ.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η παροχή στοχευμένης τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης σε 400 εργαζόμενους σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Η κατάρτιση, η οποία θα συνοδευτεί από την πιστοποίηση των γνώσεων και των αποκτηθέντων προσόντων / δεξιοτήτων των ωφελουμένων, αφορά τα ειδικά θέματα της εγκατάστασης, ρύθμισης, παρακολούθησης και συντήρησης των ΘΗΣ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στη Διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών την 3η Φεβρουαρίου 2022 και με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει τιμής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 456.000 ευρώ (δεν προβλέπεται Φ.Π.Α.). Η προσφορά πρέπει υποχρεωτικά και με ποινή αποκλεισμού να συνοδεύεται από Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής στο διαγωνισμό ύψους 9.000 ευρώ (1,97% του προϋπολογισμού).

Τα ηλιοθερμικά συστήματα συλλέγουν ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε θερμική ενέργεια που μετέπειτα μπορεί να παραγάγει ηλεκτρισμό. Η βασική διαφορά τους από τα φωτοβολταϊκά είναι ότι τα ηλιοθερμικά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια πρώτα σε θερμική και μετέπειτα σε ηλεκτρισμό, ενώ τα φωτοβολταϊκά μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική. Υπάρχουν διάφορα είδη ηλιοθερμικών συστήματων ανάλογα με το βαθμό θερμότητας παραγωγής, δηλαδή χαμηλής, μέσης ή υψηλής θερμοκρασίας συλλέκτες.

Ακόμη, διαχωρίζονται σε ενεργητικά, όπου για την συλλογή, αποθήκευση και διανομή της ενέργειας χρησιμοποιούνται βοηθητικές συσκευές για την μεταφορά του αποθηκευτικού ή τελικά θερμαινόμενου ρευστού, παθητικά, όπου για την συλλογή, αποθήκευση και διανομή της ενέργειας δεν χρησιμοποιούνται βοηθητικές συσκευές για την μεταφορά του αποθηκευτικού ή τελικά θερμαινόμενου ρευστού και υβριδικά που είναι ένας συνδυασμός παθητικών και ενεργητικών συστημάτων, όπως για παράδειγμα κτίρια εφοδιασμένα με παθητικά συστήματα στα οποία έχουν εγκατασταθεί ηλιακοί συλλέκτες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας