Μενού Ροή
Κομισιόν - Ενέργεια: Τι προτείνει για την θωράκιση των νοικοκυριών από το ράλι τιμών

Του Γιώργου Αλεξάκη

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τις εκρηκτικές αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα δημοσιοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρά το ότι «εργαλειοθήκη» αυτή της Κομισιόν δεν αναμένεται να λύσει το πρόβλημα, καθώς όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να υπάρξουν δομικές παρεμβάσεις στις αγορές ενέργειας,  εντούτοις υπάρχουν προσδοκίες για μια έστω προσωρινή διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάσχεσης ενός επικείμενου «τσουνάμι» ενεργειακής φτώχειας. Οι όποιες αποφάσεις πάντως θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν στο κείμενο που καταθέτει, για άλλη μια φορά, δημόσια, στηρίζει την «πράσινη» ενεργειακή μετάβασης, τονίζοντας ότι η σημερινή κρίση οφείλεται στην αυξημένη τιμή φυσικού αερίου και όχι τόσο σε ελλείμματα στο σύστημα εμπορίας ρύπων, το λεγόμενο ETS. Παράλληλα χαρακτηρίζει αναγκαία την στροφή προς τις νέες τεχνολογίες ως βέλτιστη λύση απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών.

Σύμφωνα, επίσης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Κομισιόν στην εργαλειοθήκη  της θα προτείνει μια σειρά από μέτρα, από τα οποία κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να επιλέξει. Βέβαια υπάρχει η υπόμνηση ότι τα όποια μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά κατ΄ αναλογία με τα μέτρα που ελήφθησαν για την πανδημία. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι:

·       Δυνατότητα για εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις, με στόχο κυρίως τη στήριξη των πιο χαμηλών εισοδημάτων, όπως διάφορα κράτη μέλη έχουν πράξει.

·       Σύσταση μηχανισμών ώστε να αποτραπούν οι αποκοπές ρεύματος

·       Πλαίσιο αναβαλλόμενων πληρωμών λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος

·       Προσωρινή μείωση φόρων και τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

·       Πλαίσιο για κρατικές ενισχύσεις στη βιομηχανία αλλά και σε μικρές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, που ωστόσο όμως δε θα αντιβαίνει το δίκαιο ανταγωνισμού.

·       Σύστημα κοινών προμηθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποσοτήτων φυσικού αερίου ώστε να υπάρξει καλύτερη διαπραγμάτευση στις τιμές.

Πάντως η κατάσταση είναι δυναμική και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων. Έτσι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα προβάλλεται από την Κομισιόν η διαδικασία αλλαγής παρόχου στις αγορές ρεύματος ως ανάχωμα σε αυξήσεις. Ήδη βέβαια στην Ελλάδα η ΡΑΕ τρέχει μια διαδικασία για το νέο πλαίσιο για τις σχέσεις καταναλωτή – εταιρειών προμήθειας όπου και το ζήτημα αλλαγής προμηθευτή είναι κεντρικό.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας