Μενού Ροή
Μ.Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η πράσινη μετάβαση αποτελεί ευκαιρία για μεγάλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα

Μιλώντας στο πάνελ του Οικονομικού Ταχυδρόμου στη ΔΕΘ και τον Νίκο Φιλιππίδη ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) ,Μανούσος Μανουσάκης τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί ευκαιρία για μεγάλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και ότι η χθεσινή πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί απόδειξη ότι είμαστε στον σωστό δρόμο.

Σχετικά με τις τελευταίες επενδυτικές κινήσεις του ΑΔΜΗΕ, ο κ. Μανουσάκης είπε πως τα τελευταία χρόνια διασυνδέουμε τα νησιά μας με την ηπειρωτική χώρα. Έως το 2017 το δίκτυο ήταν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε στόχο με ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό πλάνο – 5 δισ. ευρώ στη δεκαετία- να διασυνδεθεί η νησιωτική χώρα με την ηπειρωτική. Όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης, έχει ολοκληρωθεί ο βόρειος κλάδος των νησιωτικών συνδέσεων, στη σύνδεση Νάξος-Σαντορίνη μόλις τελείωσε ο διαγωνισμός, ενώ έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση Κρήτης -Πελοποννήσου που λειτούργησε κανονικά το καλοκαίρι. Επίσης είμαστε στη φάση της κατασκευής της μεγάλης διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης με πιο πράσινη μορφή και το κόστος των ΥΚΩ αφαιρούμενου του κόστους της επένδυσης, θα είναι ένα καθαρό όφελος στην τσέπη του καταναλωτή που θα το δει το επόμενο διάστημα στους λογαριασμούς. Μόνο από αυτή τη διασύνδεση 1 εκατ. ευρώ ημερησίως θα κερδίζουν στο σύνολό τους οι λογαριασμοί των καταναλωτών από το 2022. Μιλώντας για τη διασύνδεση Αττικής-Κρήτης, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος 2023 αρχές 2024.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στη γραμμή με την Ιταλία στην οποία υπάρχουν ορισμένες βλάβες μετά τη 17ετή λειτουργία της και είπε ότι θα κατασκευαστεί δεύτερη διασύνδεση με παράλληλο καλώδιο με την υφιστάμενη σύνδεση. Αναφερόμενος στα έργα διασύνδεσης με χώρες των Βαλκανίων όπως Βουλγαρία και Αλβανία, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι στην ΕΕ υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο για ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα ανταγωνίζονται στις διάφορες χώρες και τελικά η φθηνότερη ενέργεια θα είναι αυτή που θα μεταφέρεται μέσα από το δίκτυο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας