Μενού Ροή
Με ευρωπαική υποστήριξη έως το 2030 το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών, συζήτησαν χτες στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την εκπόνηση φακέλου με τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν, όπως η περαιτέρω διασύνδεση των νησιών και η ανάπτυξη υβριδικών υποδομών παραγωγής ενέργειας για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ο κ. Timmermans δεσμεύθηκε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη της Ελλάδας με ευρωπαϊκούς πόρους και την επόμενη περίοδο 2021 – 2030, καθώς τα πρώτα κεφάλαια του Ταμείου Απανθρακοποίησης Nησιών, θα προέλθουν από τους αδιάθετους πόρους του Eυρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) της περιόδου 2013-2020, το οποίο θεσπίστηκε το 2005 ως ένα μέτρο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Σημειώνεται ότι η δημόσια και κοινοτική δαπάνη συμμετοχής στο Ταμείο θα ξεπεράσει το 1 δις., ενώ αναμένεται να κινητοποιήσει συνολικά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη.

Σήμερα οι ενεργειακές ανάγκες σε ορισμένα νησιά καλύπτονται από απαρχαιωμένες μονάδες με καύσιμο πετρέλαιο ή μαζούτ, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά υψηλότερο κόστος παραγωγής σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα, το οποίο επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές και εκτινάσσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προοπτικές διείσδυσης ΑΠΕ στα νησιά σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις δημιουργούν ευκαιρίες ενεργειακής αυτονομίας και εξαγωγών καθαρής ενέργειας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας