Μενού Ροή
Γενικός γραμματέας OPEC: Χωρίς επενδύσεις βάζουμε τις ρίζες για μελλοντικές κρίσεις

O κόσμος θα πρέπει να δράσει άμεσα επενδύοντας στο πετρέλαιο για να αποτρέψει μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις καθώς η ζήτηση θα συνεχίσει να αυξάνεται σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του OPEC, Haitham Al Ghais.

"Αν δεν το κάνουμε σωστά αυτή τη φορά θα δημιουργήσουμε τις ρίζες για μελλοντικές ενεργειακές κρίσεις – όχι μόνο μία, αλλά πολλαπλές", δήλωσε μιλώντας στο Reuters.

Ο Al Ghais εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στην επερχόμενη σύνοδο για το κλίμα COP27 θα είναι πιο ανοιχτοί στο να ακούσουν και την άποψη της πετρελαϊκής βιομηχανίας στη συζήτηση που γίνεται για την κλιματική κρίση.

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν τη δημοσίευση της έκθεσης του Οργανισμού χθες για τις προοπτικές της αγοράς το 2022, στην οποία ο OPEC εκτιμά ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 12,1 τρισ. δολ. για να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Περίπου 9,5 τρισ. δολ. θα χρειαστούν σε επενδύσεις για εξερεύνηση και παραγωγή, δήλωσε. "Είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον καθώς χρειάζεται χρόνος μέχρι οι επενδύσεις να μπουν στην παραγωγική διαδικασία", εξήγησε.

Σημείωσε παράλληλα ότι "ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός υποχώρησης είναι περίπου 4% με 5% και έτσι χρειάζονται να προστεθούν περίπου 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μόνο για να διατηρηθεί η σημερινή παγκόσμια παραγωγή πόσο μάλλον να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση".

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η "ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από τις ανανεώσιμες".

"Ήδη βλέπουμε ότι παράγοντες της βιομηχανίας και φορείς χάραξης της πολιτικής υπογραμμίζουν τη σημασία των επενδύσεων στον πετρελαϊκό τομέα. Πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι η έλλειψη επενδύσεων τα τελευταία χρόνια είναι ένας παράγοντας που εξηγεί γιατί έχουμε φτάσει στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα", πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας