Μενού Ροή
Θα δούμε άμεσα 2.35 στην Αθήνα και 2.80 στα νησιά στην τιμή της αμόλυβδης; Στα ύψη οι τιμές καυσίμων - Στο χειρόφρενο το χέρι των οδηγών

Οι εικόνες των συνεχών κυκλοφοριακών προβλημάτων στην Αττική, ειδικά στον Κηφισό, μπορεί να δημιουργούν την εντύπωση ότι ο Έλληνας δεν έχει περιορίσει τις μετακινήσεις του, ωστόσο δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα.

Η λεωφόρος Κηφισού απλά είναι κορεσμένη και δέχεται ένα μεγάλο φόρτο που δεν έχει κάνει με την σκληρή αλήθεια, που δεν είναι άλλη ότι η εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα έχει περιορίσει τις καταναλώσεις.

Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ σε ετήσια βάση, από τον Ιούλιο του 2021 μέχρι και σήμερα η τιμή έχει ανέβει κατά 65,1% στα καύσιμα. Και βέβαια, σήμερα, τα καύσιμα κίνησης “ίπτανται” με τιμές στην αμόλυβδη στην Αττική στα 2.20 και στην περιφέρεια έως και 2,60 (σε νησιωτικές περιοχές).  Είναι ενδεικτικό ότι το brent κινείται σε τιμές γύρω από τα 111 δολάρια/βαρέλι έχοντας σημειώσει ετήσια άνοδο της τάξης του 62%

Υψηλότερη τιμή

Μάλιστα με βάση τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ και ειδικά του  αντιπροέδρου του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργου Ασμάτογλου, όπως τις εξέφρασε στην πρωινή ζώνη του Open TV το περασμένο Σάββατο το πρωί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τον Ιούλιο η μέση τιμή της βενζίνης στα αστικά κέντρα να βρίσκεται στα 2,35 ευρώ ανά λίτρο και στα νησιά να φτάσει ακόμα και τα 2,80 ευρώ/λίτρο.

Αυτήν την εβδομάδα μάλιστα αναμένονται νέες σημαντικές αυξήσεις στις τιμές διυλιστηρίου, που αναμένεται να “σπρώξουν” σε νέα δυσθεώρητα επίπεδα τις τιμές λιανικής.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από πέντε χρόνια η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης ήταν κοντά στο ενάμιση ευρώ, σημείο που πέρυσι και πάλι είχε βρεθεί.

Η κατάσταση αυτή βέβαια έχει επιφέρει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, η οποία κατά τον κ. Ασμάτογλου τις Κυριακές έχει φτάσει στο 30%, ενώ τις καθημερινές κινείται μεταξύ του 20%-25% ανάλογα με την ημέρα και βέβαια τις καιρικές συνθήκες.

«Το καλοκαίρι η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί λίγο, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα φτάσει στα επίπεδα που βρισκόμασταν τα καλοκαίρια προ των lockdown. Σε σχέση με τότε η μείωση της κατανάλωσης φέτος τους μήνες που παίρνει άδεια η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα βρίσκεται στο 25%», λέει ο κ. Ασμάτογλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας