Μενού Ροή
Ψυχραιμία στις αγορές συνιστά η ΕΕ καθώς η τιμή των ρύπων αγγίζει το ρεκόρ των 60 ευρώ

Ανώτερη αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέμεινε να μεταδώσει «ένα μήνυμα ηρεμίας» κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του EURACTIV την Πέμπτη (2 Σεπτεμβρίου), καθώς οι τιμές του CO2 αυξήθηκαν για πρώτη φορά πάνω από το όριο των 60 ευρώ στην αγορά άνθρακα της ΕΕ.

«Νομίζω ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας με την αγορά των 60 ευρώ», δήλωσε η Beatriz Yordi Aguirre, επικεφαλής της διεύθυνσης για την κλιματική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές άνθρακα.

«Δεν αναμένουμε ότι αυτή θα είναι μια κατάσταση που θα διαρκέσει πολύ», δήλωσε η Yordi Aguirre στην εκδήλωση EURACTIV, αφιερωμένη στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ (ETS), καλώντας τους συμμετέχοντες να κάνουν διάκριση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων συνθηκών της αγοράς και μακροπρόθεσμες τάσεις.

Οι τιμές CO2 αυξήθηκαν πάνω από τα 60 ευρώ για πρώτη φορά την περασμένη Δευτέρα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στο EU ETS. Αυτό είχε αντίκτυπο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σημείωσαν επίσης υψηλά επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας τα 140 € ανά MWh στις συναλλαγές την Τετάρτη.

Η αγορά λειτουργεί

Η  Yordi Aguirre επισήμανε ότι οι υψηλές τιμές ήταν αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και μιας μεταρρύθμισης του ΣΕΔΕ της ΕΕ που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια για να ενισχύσει την τιμή του CO2 και να ενθαρρύνει τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές.

«Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε τώρα σε ένα πλαίσιο υψηλών τιμών φυσικού αερίου», παραδέχτηκε ωστόσο, λέγοντας ότι αυτό ήταν μόνο βραχυπρόθεσμα και πιθανώς συνδέεται με «μια γεωπολιτική κατάσταση» που σχετίζεται με τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream.

«Η αγορά λειτουργεί και στέλνει ένα ισχυρό σήμα απαλλαγής από τον άνθρακα», πρόσθεσε η Yordi Aguirre, επισημαίνοντας «επενδυτικούς μηχανισμούς και άλλα εργαλεία» στη διάθεση των κρατών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του άνθρακα και «την προώθηση της απορρόφησης άνθρακα με τον κατάλληλο τρόπο».

Ο Φρανς Τίμερμανς, επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, προειδοποίησε επίσης να μην επέμβει στην αγορά ως αντίδραση στις υψηλές τιμές. "Αυτό θα υπονόμευε απολύτως την αξιοπιστία του συστήματος εμπορίας εκπομπών", είπε νωρίτερα φέτος, καθώς οι τιμές του άνθρακα αυξήθηκαν πάνω από 50 € για πρώτη φορά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας