Μενού Ροή
Στη Βουλή η τροπολογία για τη στήριξη του Πρίνου με δανειοδότηση της Energean

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που περιλαμβάνει τα μέτρα για την οικονομική ενίσχυση και διάσωση του Πρίνου,  της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα.

Η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ που θα συνάψει η Energean καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

Με την εγγύηση και το δάνειο η διαχειρίστρια εταιρία του κοιτάσματος «Energean Oil & Gas Ενεργειακή Αιγαίου Α.Ε. Έρευνας και Παραγωγής Υδρογοναθράκων» θα τρέξει επενδυτικό πρόγραμμα για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της δραστηριότητας της αλλά και για να διατηρήσει ζωντανή την εκμετάλλευση.

Υπενθυμίζεται ότι τέλος Μαρτίου η Κομισιόν έδωσε έγκριση στην πρόταση παροχής κρατικής ενίσχυσης καθώς έκρινε ότι η εγχώρια δραστηριότητα της Energean παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού.

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτέλεσε παγκοσμίως έναν από τους πλέον πληττόμενους τομείς από την πανδημία, η οποία προκάλεσε κατακόρυφη πτώση στην τιμή του πετρελάιου. Ως συνέπεια, τη διετία 2019-2020 η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ. 

Η ρύθμιση για την ενίσχυση του Πρίνου προβλέπει μία σειρά από σημαντικές διασφαλίσεις. Η εγχώρια θυγατρική της Energean θα λάβει εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο για να δανειστεί και θα καταβάλει  στο ελληνικό Δημόσιο τέλη για τη συγκεκριμένη εγγύηση καθώς και θα  αποπληρώνει κανονικά το δάνειο και τους τόκους του στην τράπεζα που θα δώσει την χρηματοδότηση. Το ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπό του διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για την παρακολούθηση της αξιοποίησης της χρηματοδότησης πιθανότατα μέσω της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων). Η χρηματοδότηση θα επενδυθεί στην βελτίωση υποδομών και εγκαταστάσεων που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και τις οποίες διαχειρίζεται, στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης του Πρίνου, η Energean. Το ίδιο θα ισχύει για όποιες πρόσθετες υποδομές δημιουργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Άμεση προτεραιότητα της εταιρείας, με τη λήψη της χρηματοδότησης, είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον, ώστε να «θωρακισθεί» η οικονομική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση του Πρίνου με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη, καθώς και μια σειρά από νέα πρότζεκτ, όπως η Διακράτηση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου με στόχο να μετατραπεί ο Πρίνος σε περιβαλλοντικά ουδέτερος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας