Μενού Ροή
Σύννεφα στον γαλλογερμανικό άξονα λόγω πυρηνικών

Η γαλλογερμανική κοινοβουλευτική συνέλευση της Δευτέρας, όπου 50 μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και 50 μέλη της γερμανικής Μπούντεσταγκ συναντώνται ανά διετία για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών, επισκιάστηκε από τις διαφωνίες τους για την πυρηνική ενέργεια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ πήραν το λόγο ενώπιον των βουλευτών, δείχνοντας ότι οι απόψεις τους απέχουν πολύ.

Η πυρηνική ενέργεια δεν θα πρέπει να κατατάσσεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενόψει της συνεχιζόμενης διαφωνίας σχετικά με την οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο ομόλογός του, Μπρουνό Λε Μερ, χαρακτήρισε την πυρηνική ενέργεια «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία.

Όσον αφορά τη συνεργασία στην ενεργειακή πολιτική, Γερμανία και Γαλλία «βαδίζουν μόνες τους», συνόψισε ο Χάμπεκ την αμοιβαία στάση στο θέμα.

«Θα ήταν πλήρης παρανόηση αν υποθέταμε ότι επειδή εργαζόμαστε εντατικά και με αυτοπεποίθηση, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει πάντα συναίνεση. Θα έλεγα ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο», δήλωσε ο Χάμπεκ κατά τη διάρκεια της ολομέλειας.

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική κυβέρνηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση αφού μπλόκαρε την έγκριση της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία ορίζει ελάχιστα επίπεδα για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η έγκριση θεωρήθηκε ευρέως ως τυπικό βήμα, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του κοινοβουλίου της ΕΕ και των κρατών μελών είχαν ήδη ολοκληρωθεί.

Ωστόσο, η Γαλλία επιδιώκει περαιτέρω εγγυήσεις ότι το υδρογόνο που παράγεται με πυρηνική ενέργεια, με «χαμηλές εκπομπές άνθρακα», θα αφαιρεθεί από τους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί την πυρηνική ενέργεια ξεχωριστή από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επέμεινε στη διατήρηση του συμβιβασμού που είχε συμφωνηθεί προηγουμένως, δήλωσε ο Χάμπεκ.

«Ο Ρομπέρτ γνωρίζει ότι η πυρηνική πολιτική είναι απολύτως κόκκινη γραμμή για τη Γαλλία», υποστήριξε ο Λε Μερ, προσθέτοντας: «Πρόκειται για  θέμα της μας κυριαρχίας».

Η ενέργεια αποτέλεσε κυρίαρχο θέμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι βουλευτές τόνισαν επανειλημμένα τις ασυμφωνίες. Ορισμένοι επέκριναν τη γενική έλλειψη πνεύματος συνεργασίας των υπουργών.

«Ακούω τώρα εδώ και αρκετή ώρα και έχετε διευκρινίσει τη στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα, αλλά δεν έχετε κατονομάσει ούτε μία φορά ένα κοινό γερμανο-γαλλικό έργο», παρατήρησε η Βαλερί Ραμπό, βουλευτής των Γάλλων Σοσιαλιστών.

Εν τω μεταξύ, οι προοπτικές της οδηγίας της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν προς το παρόν αβέβαιες.

Το αν και πότε μπορεί να προγραμματιστεί μια νέα προσπάθεια για την ψήφιση της νομοθεσίας εξαρτάται από τη Γαλλία.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας