Μενού Ροή
Συντονισμένη απάντηση της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό ζητά ο Βέλγος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο ζήτησε να υπάρξει μια απάντηση της ΕΕ στις υψηλές τιμές της ενέργειας και στον αμερικανικό νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Καθώς η ευρωπαϊκή βιομηχανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας που σημειώνουν ρεκόρ, η Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού (IRA) της αμερικανικής κυβέρνησης ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων (376 δισ. ευρώ) θα παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις στις αμερικανικές εταιρείες και θα τις βοηθήσει να στραφούν σε πράσινη ενέργεια από τον Ιανουάριο του 2023.

Στην ΕΕ, η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε σοβαρές ανησυχίες, καθώς ο IRA θα μπορούσε να μειώσει τις εταιρείες της ΕΕ, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετεγκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου προχωρά ακόμη περισσότερο, λέγοντας ότι «η Ευρώπη κινδυνεύει να αποβιομηχανοποιηθεί, ο αντίκτυπος της οποίας θα μπορούσε να είναι σημαντικός και για ».

Ο ίδιος εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να κατευθύνουν τις εθνικές τους βιομηχανίες από μόνα τους. «Μοιάζει λίγο με ένα παιχνίδι με τις πιο βαθιές τσέπες αλλά σε λίγους μήνες, όταν όλοι θα φτάσουμε στο τέλος του τι μπορούμε να κάνουμε».

Ο Ντε Κρο τάσσεται υπέρ της αντίδρασης της ΕΕ. «Κατά την περίοδο της COVID, καταλάβαμε ότι είμαστε ισχυρότεροι μαζί, ως 27, και είναι καιρός να κάνουμε το ίδιο και με την ενέργεια, παρεμβαίνοντας και στην αγορά φυσικού αερίου. Οι υπουργοί Ενέργειας έχουν ήδη κάνει αρκετά καλή δουλειά, αλλά πρέπει να τους δώσουμε μια τελική ώθηση για να καταλήξουν σε συμπέρασμα», δήλωσε.

«Η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει μια φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική για να στηρίξει τις επιχειρήσεις μας σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών», ανέφερε επίσης σε ένα tweet.

Σε απάντηση στον IRA, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε πρόσφατα την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. Το Βέλγιο, μαζί με άλλα κράτη, έχει ζητήσει την αύξηση των ενισχύσεων προς τη βιομηχανία της ΕΕ, καθώς και μια πιο ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, πιστεύουν ότι η κατάσταση πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω και μάλλον ζητούν τη συνέχιση του διαλόγου με την Ουάσινγκτον.

Η Φον ντερ Λάιεν πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός νέου ταμείου κυριαρχίας για την πράσινη μετάβαση, πρόταση που εξετάζεται και από το Βέλγιο. «Τα κοινά ταμεία μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικά. Σήμερα, οι χώρες της ΕΕ κλέβουν η μία τα κεράσια της άλλης, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν τα πάντα πίσω από την πλάτη μας», υποστήριξε ο πρωθυπουργός του Βελγίου.

Την άποψη του Ντε Κρο επανέλαβαν και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ να ζητούν ταχεία αντίδραση της ΕΕ στο σχέδιο των ΗΠΑ και να προειδοποιούν για τον πιθανό «κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς» που θα μπορούσε να προκαλέσει.

Για τον Ντε Κρο, η απάντηση στον ΙΡΑ πρέπει να «σέβεται την ενιαία αγορά», η οποία είναι «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουμε και πρέπει να διατηρηθεί».

Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι «το Συμβούλιο θα δώσει σύντομα εντολή στην Επιτροπή να καταρτίσει ένα πακέτο μέτρων για να βοηθήσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας