Μενού Ροή
Το γερμανικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη CETA ελπίζοντας να γίνει το καλό παράδειγμα

Η γερμανική Βουλή επικύρωσε επίσημα τη Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA), η οποία βρισκόταν σε προσωρινή εφαρμογή από το 2017.

Μόνο μετά την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορεί να τεθεί πλήρως σε ισχύ η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την προστασία των επενδύσεων, οι οποίες αποδείχθηκαν αμφιλεγόμενες στο παρελθόν.

«Λείπουν ακόμη 11 χώρες», δήλωσε η Βερένα Χούμπερτζ, αντιπρόεδρος της ομάδας Bundestag του κορυφαίου γερμανικού κυβερνώντος κόμματος SPD. «Αλλά είμαστε αισιόδοξοι, τώρα που πρωτοπορούμε, ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν γρήγορα», δήλωσε η ίδια.

Το 2016, δεκάδες χιλιάδες διαμαρτυρήθηκαν κατά της CETA μαζί με την TTIP, την τότε επιδιωκόμενη συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, καθώς φοβήθηκαν ότι η προστασία των επενδύσεων θα μπορούσε να εμποδίσει την ικανότητα των κυβερνήσεων να ρυθμίζουν τις εταιρείες, όπως για την προστασία των καταναλωτών ή του περιβάλλοντος.

«Γιατί περιμέναμε τόσο καιρό;» ρώτησε η Χούμπερτζ κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης. “Περιμέναμε μια απόφαση του ομοσπονδιακού συνταγματικού δικαστηρίου. Επίσης, είναι 1.300 σελίδες. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι δεν αφορά μόνο τα τελωνεία, αφορά ήδη τη βιωσιμότητα, τα κοινωνικά πρότυπα», είπε.

«Αλλά αντιμετωπίσαμε επίσης κάποιες ανησυχίες, και αυτές είναι πολύ σχετικές, ότι αυτά τα διαιτητικά δικαστήρια, όπου οι μεγάλες εταιρείες μπορούν απλώς να διαλέξουν τον δικαστή με χρήματα, ότι τα αφήνουμε πίσω μας», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με προηγούμενες συμφωνίες προστασίας των επενδύσεων, η CETA δημιουργεί ένα μόνιμο και θεσμοθετημένο δικαστήριο επίλυσης διαφορών. Οι δικαστές δεν θα διορίζονται πλέον ad hoc από τα μέρη που εμπλέκονται στη διαφορά, αλλά θα προέρχονται από μια μόνιμη δεξαμενή.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτό δεν αντιμετωπίζει τις βασικές τους ανησυχίες, χαρακτηρίζοντας τη νομική διαιτησία στη CETA μόνο «ελαφρώς καλύτερη» από ό,τι σε άλλες συμφωνίες προστασίας των επενδύσεων. «Πιο σημαντικά είναι στην πραγματικότητα τα πρότυπα υλικής προστασίας που χορηγούνται στους επενδυτές», δήλωσε στη EURACTIV η Κορνέλι Μααρφίλντ από το Climate Action Network Europe, μια ΜΚΟ. «Και στη CETA, αυτό δεν αφορά μόνο την άμεση απαλλοτρίωση, αλλά και την “έμμεση απαλλοτρίωση”», δήλωσε η ίδια.

«Παρέχει επίσης στους επενδυτές ένα «δικαίωμα δίκαιης και ισότιμης μεταχείρισης», κάτι που ερμηνεύεται από πολλά διαιτητικά δικαστήρια ότι σημαίνει ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον πρέπει να παραμείνει σταθερό. Όμως, καθώς τα κράτη καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλαπλές κρίσεις, το ρυθμιστικό περιβάλλον μπορεί να αλλάξει σημαντικά», δήλωσε η ίδια.

Οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας, αντίθετα, επευφημούσαν την απόφαση. «Η επικύρωση της συμφωνίας είναι ένα καθυστερημένο βήμα», δήλωσε ο Ζίγκφριντ Ρούσβουρμ του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI). «Πρέπει τώρα να δώσει νέα ώθηση στην εμπορική πολιτική της ΕΕ. Η Γερμανία και η ΕΕ χρειάζονται ανοικτές αγορές, ιδίως σε περιόδους αυξανόμενου προστατευτισμού», δήλωσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας