Μενού Ροή
Το Κοσσυφοπέδιο θα υπογράψει συμφωνία προμήθειας ενέργειας σε δήμους με σερβική πλειοψηφία

Το Κοσσυφοπέδιο είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία με τη Σερβία για την προμήθεια ενέργειας στους σερβικής πλειοψηφίας δήμους της Βόρειας Μιτρόβιτσα, του Ζούμπιν Πότοκ, του Ζβέκαν και του Λεποσάβιτς.

Ο διαπραγματευτής του Κοσσυφοπεδίου Μπέσνικ Μπισλίμι ανακοίνωσε στο Facebook ότι τα δύο μέρη βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Σερβίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Το Κοσσυφοπέδιο βρίσκεται πολύ κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για την έναρξη της εφαρμογής του ενεργειακού οδικού χάρτη, ο οποίος έχει ως στόχο να θέσει σε τροχιά τα προβλήματα του ενεργειακού εφοδιασμού και των πληρωμών στους τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας», έγραψε.

Οι Σέρβοι που ζουν στους τέσσερις δήμους του βορρά δεν έχουν πληρώσει για το ηλεκτρικό ρεύμα από το τέλος του πολέμου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Αλλά τον Νοέμβριο του 2021, ο διαχειριστής του ενεργειακού δικτύου του Κοσσυφοπεδίου KOSSTT ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να προμηθεύει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα στους δήμους με σερβική πλειοψηφία. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη λήξη μιας συμφωνίας ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας στις περιοχές αυτές πέρυσι.

«Οποιαδήποτε ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για το θέμα της ενέργειας, δεν θα αλλάξει ούτε ένα κόμμα πέρα από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες το 2013 και το 2015», δήλωσε ο Μπισλίμι στο Facebook.

Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο είχαν καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία το 2015 στο πλαίσιο του διαλόγου Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας υπό την αιγίδα της ΕΕ. Σύμφωνα με εκείνη τη συμφωνία, μια εταιρεία που θα υποστηριζόταν από το Βελιγράδι θα ήταν υπεύθυνη για την παροχή ενέργειας στους τέσσερις δήμους του βορρά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας