Μενού Ροή
Νέα μονάδα υδρογόνου στη Φινλανδία: Κομμάτι από το παζλ του μέλλοντος;

Μια νέα μονάδα υδρογόνου ισχύος 300 μεγαβάτ στη δυτική ακτή της Φινλανδίας μπορεί να έχει σημασία για τη Σκανδιναβική Διαδρομή Υδρογόνου (NHR), μια πρωτοβουλία που σκοπεύει να δημιουργήσει ένα δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου γύρω από τον Βοθνιακό Κόλπο και τον Κόλπο της Βότνιας έως το 2030, το οποίο θα δημιουργήσει μια ανοικτή αγορά υδρογόνου.

Το εργοστάσιο αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ που κατασκευάζει η εταιρεία Flexens πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το 2027 στην πόλη Κόκκολα, στην περιοχή Ostrobothnia στη δυτική ακτή της Φινλανδίας, με μεγάλη χημική βιομηχανία και αιολική ενέργεια. Το εργοστάσιο θα αποτελέσει προσθήκη στην εθνική υποδομή μεταφοράς υδρογόνου που σχεδιάζει η κρατική εταιρεία δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου Gasgrid Finland. Σύμφωνα με τα οράματά της, η Φινλανδία θα μπορούσε να έχει τρεις κόμβους παραγωγής υδρογόνου, ή «κοιλάδες», που συνδέονται μεταξύ τους.

Η νέα μονάδα στην Κόκκολα πιστεύεται ότι έχει σημασία για τον NHR, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους μεταξύ της Gasgrid και της σουηδικής Nordion Energi. Μέχρι το 2030, η πρόθεση είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταφοράς υδρογόνου μήκους 1.000 χιλιομέτρων γύρω από τον Βοθνικό Κόλπο και τον Κόλπο Βότνιας, μια ανοικτή αγορά υδρογόνου που θα συνδέει παραγωγούς και καταναλωτές.

Το έργο NHR θα πρέπει να συμβάλει στις απαιτήσεις της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Η περιφερειακή βιομηχανία κατά μήκος της Σκανδιναβικής Διαδρομής Υδρογόνου εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 20% των συνδυασμένων εκπομπών της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στα πιο μακροπρόθεσμα οράματα, η Σκανδιναβική Διαδρομή Υδρογόνου θα συνδεθεί με μια ευρωπαϊκή υποδομή υδρογόνου, επιτρέποντας τις εξαγωγές της πλεονάζουσας παραγωγής υδρογόνου έως το 2040 στην Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της P2X Solutions Herkko Plit, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην YLE την Τετάρτη, η Φινλανδία έχει τη δυνατότητα να παράγει το 10% του υδρογόνου, «του νέου πετρελαίου», που χρειάζεται η Ευρώπη.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας