Μενού Ροή
Με ρυθμούς χελώνας τα σχέδια φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων των δήμων - Ξεκινά η αντικατάσταση με επιδότηση των 2.000 ταξί

Τρεις μήνες ακόμα έχουν στη διάθεσή τους οι 332 δήμοι της χώρας προκειμένου να ολοκληρώσουν την εκπόνηση σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η προθεσμία, που εξέπνεε αύριο, παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η παράταση είναι αναγκαία καθώς τα σχέδια έχουν καθυστερήσει λόγω των περιορισμών στη λειτουργία των ΟΤΑ Α βαθμού που εξακολουθούν να υφίστανται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η εκπόνηση των σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από τους δήμους αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν για τη χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προβλέπει ότι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο των σχεδίων τους έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Καθυστερούν

Έως τώρα μόλις 80 δήμοι έχουν ολοκληρώσει και υποβάλει τα σχέδιά τους που αφορούν στη χωροθέτηση και εγκατάσταση δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μεγάλους δήμους της χώρας, μόνο η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης έχει υποβάλει το σχέδιό της στο ΥΠΕΝ.

Η ανάπτυξη υποδομών φόρτισης αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα που θα ταξινομούνται το 2030 θα πρέπει να είναι ηλεκτρικό.

Συνολικά αναμένεται να εγκατασταθούν περίπου 10.000 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την επικράτεια. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν δεσμευθεί 80 εκατ. ευρώ για τη συγχρηματοδότηση της προμήθειας φορτιστών από τους δήμους.

Ξεκινάει η αντικατάσταση ταξί

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την αντικατάσταση έως και 2.000 παλιών ταξί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Το ύψος της επιδότησης θα ανέλθει σε 22.500 ευρώ ανά όχημα μαζί με την απόσυρση και το πρόγραμμα θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των ταξί στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Τον Απρίλιο θα ξεκινήσει και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» όπως έχει ανακοινώσει από τις αρχές Φεβρουαρίου το ΥΠΕΝ. Το νέο πρόγραμμα θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό ύψους 50 εκατ. ευρώ και αυξημένες επιδοτήσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Η επιδότηση

Για τα φυσικά πρόσωπα η επιδότηση θα διαμορφωθεί από 6.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ, με την απόσυρση του παλιού οχήματος να αμείβεται με 1.000 επιπλέον ευρώ και την αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ.

Στο ίδιο ποσό των 8.000 ευρώ θα ανέλθει και η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων από εταιρείες,  ενώ αίρεται και ο περιορισμός των 3 ή 6 οχημάτων (σε περίπτωση νησιωτικών περιοχών) που ίσχυε στον πρώτο κύκλο του προγράμματος για τα οποία μία εταιρεία δικαιούται επιδότηση.

Οι εταιρείες θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αποσύρουν ίσο αριθμό οχημάτων με εκείνων που αιτούνται επιδότησης, με το ποσό ανά όχημα να είναι 1.000 ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας