Μενού Ροή
Οι ενεργειακές μετοχές που ξεχώρισαν στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο

Με την μεγαλύτερη απόδοση των τελευταίων 15 μηνών στο +5,01% ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις του Ιουλίου στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί τον Απρίλιο του 2021 (+5,24%).

Το ΧΑ έκλεισε τον Ιούλιο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με +5%, καθώς από τις 6 Ιουλίου έχει σταθερή ανοδική πορεία, με τις ενεργειακές μετοχές να ανακάμπτουν.

"Τελευταία συνεδρίαση για το μήνα και ο Ιούλιος αποδείχθηκε ανοδικός, αλλά με σημαντική μείωση της αξίας των συναλλαγών στα 50,7 εκατ. ευρώ (μέση ημερήσια). Η δεύτερη ανάγνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων και τα Τραπεζικά αποτελέσματα που ξεκίνησαν σήμερα με Εθνική και Eurobank, μπορεί να υποστηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα και να δώσουν χώρο για μία ανοδική κίνηση”, εκτιμά η Beta Sec.

“Με τα... ψέματα ο Ιούλιος έκλεισε με σημαντικά κέρδη, όντας ο καλύτερος μήνας σε απόδοση (+5,01%) ως τώρα για το 2022", όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Συνεδρίαση Παρασκευής

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 1,36%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,19%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+3,45%), της Motor Oil (+2,99%), της Τέρνα Ενεργειακή (+2,94%), της Lamda Development (+2,29%), της Πειραιώς (+2,17%), της Jumbo (+2,16%) και της Coca Cola HBC (+1,92%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,48%), της Quest Συμμετοχών (-1,01%) και της Aegean Airlines (-0,96%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+3,10%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+1,95%) και των Προσωπικών Προϊόντων (+1,95%), ενώ απώλειες σημείωσαν οι δείκτες της Υγείας (-1,94%) και των Ταξιδιών (-0,81%).

Κάτι περισσότερο περίμεναν οι αναλυτές από τη μετοχή της Μυτιληναίος (+1,21%), μετά τις εκτιμήσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Εισηγμένης, κατά την ενημέρωση των αναλυτών Πέμπτη, όπου δεν απέκλεισε την εισαγωγή της ΜΥΤΙΛ σε Ξένο μεγαλύτερο Χρηματιστήριο ενώ, με βάση τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, εκτίμησε πως “ το 2022 τα κέρδη θα είναι σημαντικά υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις, δηλαδή τα 260 εκατ. ευρώ”.

Επίσης, την Παρασκευή εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία ομολογιών της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. οι 4.075 κοινές ονομαστικές ομολογίες της “Ρ ΕΝΕΡΓΕΙΑ 1 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.”, ονομαστικής αξίας και τιμής διάθεσης εκάστης 1.000 ευρώ, που προέκυψαν από την έκδοση κοινού εταιρικού ομολόγου, διάρκειας 5 ετών, μη μετατρέψιμου σε μετοχές του εκδότη, με ημερομηνία έκδοσης 22/12/2021, σταθερού επιτοκίου 4,50% ετησίως.

Υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις

Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του χρηματιστηρίου βρίσκουμε 5 ενεργειακές μετοχές, την ΔΕΗ (2,2 δισ.) στην τέταρτη θέση, την Μυτιληναίο (2,2) μαζί, την μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής στην 8η θέση (2 δισ.), τα Ελ. Πετρέλαια (1,9), και την Motor Oil (1,9 δισ. ευρώ) στην ένατη και δέκατη θέση.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

“Η Wall Street προσπέρασε την ‘τεχνική ύφεση (δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα στο ΑΕΠ) προσδοκώντας μικρότερη αύξηση επιτοκίων από τη Federal στην επόμενη συνεδρίαση. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη συνέχιση της ανόδου και στο Χ.Α., παρά τις ενστάσεις της τεχνικής ανάλυσης, λόγω του δύσκολου ορίου αντίστασης της περιοχής 840 - 846 μονάδων”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ ήταν και πάλι αρνητικός (-0,9% σε ετήσια βάση), κάτι που θεωρητικά σημαίνει ύφεση, ενώ πιθανότατα να είναι και ο λόγος για τον οποίο η Επενδυτική Κοινότητα βλέπει χαμηλότερη επιθετικότητά στην αύξηση επιτοκίων από την FED τους επόμενους μήνες. Εκτιμούμε ότι τα μεγέθη του πληθωρισμού είναι που θα καθορίσουν περισσότερο την στάση της Κεντρικής Τράπεζας για το επόμενο εξάμηνο. Η συνολική εικόνα είναι εν πολλοίς ίδια, με τα πτωτικά ρίσκα να παραμένουν. Το εκτιμώμενο ανοδικό όριο για τον ΓΔΧΑ παραμένει η περιοχή των 850 - 860 μονάδων και η προσπάθεια διάσπασης θα εξαρτηθεί περισσότερο από την βραχυπρόθεσμη πορεία του Τραπεζικού κλάδου”, σύμφωνα με την άποψη της Leon Depolas Sec.

“Με σημαντική άνοδο έκλεισε ο Γενικός Δείκτης για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, με τους ημερήσιους τζίρους όμως να βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κύριο ρόλο στην άνοδο έπαιξαν οι Τράπεζες και η ΕΕΕ. Τεχνικά, με το κλείσιμο υψηλότερα των 841 μονάδων η βραχυπρόθεσμη τάση γυρνάει σε ανοδική, με την επόμενη σημαντική αντίσταση να βρίσκεται στις 867 μονάδες. H απόδοση του Ελληνικού Ομολόγου επηρεαζόμενη από τα Ευρωπαϊκά κινήθηκε σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα πλησίον του 3%.

Ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει στις 3 Αυγούστου. Το Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή Πετρελαίου για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Θετικά είναι τα μηνύματα στον τομέα του Τουρισμού, αφού οι αφίξεις σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς (Μύκονος, Σαντορίνη) έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Ο πρόεδρος της Aegean Airlines δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι είναι αισιόδοξος για επιμήκυνση της σεζόν φέτος, καθώς το momentum στον Τουρισμό και τα ταξίδια είναι πολύ ισχυρά. H επέκταση της τουριστικής σεζόν αναμένεται να έχει θετική επίδραση στα μεγέθη της Αεροπορικής το 4ο τρίμηνο. Το πτητικό έργο της Aegean για το τρίτο τρίμηνο του έτους πλησιάζει τα επίπεδα του 2019 (είναι περίπου στο 93% του 2019), ενώ οι πληρότητες των πτήσεων από τον Απρίλιο και μετά κινούνται στα επίπεδα του 2019. Ο κ. Βασιλάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγορών άλλων Αεροπορικών, στα πλαίσια της ανάπτυξης της Aegean στην ευρύτερη Περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Eurobank, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Μοτοδυναμικής και Jumbo”, σημειώνει η Merit Sec.

Σε αυτή την μηνιαία απόδοση θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι αποκοπές μερισμάτων οι οποίες, όσο να 'ναι, έβαλαν κάποια δυσκολία στην άνοδο της Αγοράς, αφού οι αγοραστές είχαν να καλύψουν και ένα μικρό τεχνικό χάντικαπ στις δεικτοβαρείς μετοχές που “έχασαν” ένα μέρος της αξίας τους μέσα στον Ιούλιο (Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ).

Το κλίμα στην αγορά άλλαξε στο μέσον του μήνα και παρά τη χαμηλή εποχική συναλλακτική κίνηση ο Ιούλιος είχε ένα δυνατό φινάλε με 9 ανοδικές στις 10 τελευταίες συνεδριάσεις.

Στα παραπάνω δεν πρέπει να διαφύγει και το γεγονός ότι τον Ιούλιο, σε μια συγκυρία χαμηλών τζίρων με μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα 51 εκατ. ευρώ, το Χ.Α. διεκπεραίωσε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και μία δημόσια εγγραφή συνολικού ύψους 430 εκατ. ευρώ.

Εκτός από τις Ξένες Αγορές που υποστήριξαν την άνοδο, παρά τα όχι και τόσο αισιόδοξα μάκρο, η εκκίνηση δημοσίευσης των εγχώριων αποτελεσμάτων ενεργοποίησε κάποια θεμελιώδη αντανακλαστικά σε ένα μικρό, αλλά ισχυρό ως προς την επίδραση του στις τιμές, τμήμα της Αγοράς.

Παράλληλα, η προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων των Τραπεζών υπενθύμισε στην Επενδυτική Κοινότητα ότι η φετινή χρήση του κλάδου-σηματωρού για το Χ.Α. κινείται ακόμα εντός στόχων, παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες του οικονομικού περιβάλλοντος.

Αν και ο μήνας που ακολουθεί είναι σχετικά αδρανής, χωρίς σημαντικά γεγονότα ή ανακοινώσεις, η ανακωχή στη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών μπορεί να επιταχύνει κάποιες επιχειρηματικές συμφωνίες που είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο είτε είχαν σταματήσει λόγω του αρνητικού κλίματος.

Ο Αύγουστος προσφέρει ένα “παράθυρο ευκαιρίας” σε επιχειρηματικές συμφωνίες, που είναι σε εξέλιξη για να ολοκληρωθούν.

Ο μήνας που ακολουθεί μπορεί να μην έχει χρηματιστηριακή δράση, ωστόσο σε επίπεδο παρασκηνίου οι πολύμηνες ζυμώσεις ενδέχεται να έχουν κατάληξη, με ευρύτερες χρηματιστηριακές και επιχειρηματικές ανατροπές, μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έφθασε και ξεπέρασε το όριο αντίστασης των 840 μονάδων με ένα σερί ήπιων μεν, ανοδικών δε συνεδριάσεων.

Αν και η ανοδική τάση πήρε με το μέρος της πλέον τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, τα δύσκολα ξεκινούν από εδώ και πάνω.

Η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα είναι μια αρνητική παράμετρος, για να συνεχίσει ο Γενικός Δείκτης προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης των 866 μονάδων που οριοθετείται από τον κατερχόμενο κινητό μέσο των 200 ημερών.

Πριν φθάσει σε αυτό το τεχνικό όριο θα πρέπει να καλύψει το καθοδικό “κενό” της 14ης Ιουνίου (858-854 μονάδες), στο οποίο η Αγορά είχε βήμα συναλλαγών 80-100 εκατ. ευρώ.

Επομένως η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα μπορεί επί του παρόντος να εκφραστεί μετριοπαθώς, ωθώντας την Αγορά να κινηθεί πλάγια, συγκεντρώνοντας δυνάμεις για την επόμενη αποφασιστική κίνηση.

Σε αυτό συναινούν και οι ταλαντωτές σε επίπεδο ημέρας, οι οποίοι κινούνται ακόμα εντός ουδέτερων ζωνών, αφήνοντας ένα ανοδικό περιθώριο, ενώ στην ώρα βρίσκονται σε έντονα υπερτιμημένες περιοχές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας