Μενού Ροή
Οι ενεργειακές μετοχές το 15ήμερο της πολεμικής εισβολής – Γιατί ξεχωρίζουν Τέρνα Ενεργειακή και ΕΛΠΕ

Τεράστιες είναι οι απώλειες σε όλα τα χρηματιστήρια από την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήτοι από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου και μετά, ενώ με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται το «λιώσιμο» αποτιμήσεων και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί μια μικρή, αναδυόμενη αγορά, οπότε αδυνατεί να προβάλει οποιαδήποτε ανάχωμα στο γενικευμένο ξεπούλημα απόρροια της αλλαγής στο οικονομικό, ενεργειακό και επενδυτικό status quo διεθνώς.

Ήδη οι απώλειες του πολέμου φτάνουν στο 16,80% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη οι απώλειες διαμορφώνονται στο 28,43%.

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται κοινή συνείδηση πλέον ότι τίποτα – μετά από αυτόν τον πόλεμο – δε θα είναι ίδιο για όλη την ανθρωπότητα και κυρίως την Ευρώπη.

Οι διεθνείς εμπορικοί και συναλλαγματικοί συσχετισμοί αλλάζουν άρδην, ενώ ξαναγράφονται εκ νέου τα… βιβλία της παγκόσμιας οικονομίας και ξανασχεδιάζεται ο χάρτης των διακρατικών σχέσεων και των «δρόμων» της ενέργειας.

Η καταλυτική επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή - και όχι μόνο – οικονομία μέσω της τεράστιας εξάρτησης της ηπείρου από το φυσικό αέριο της εν λόγω χώρας, δεν μπορεί να τελειώσει… αναίμακτα, ούτε κανένα κράτος είχε προετοιμαστεί γι’ αυτό.

Οι ενεργειακές μετοχές που άντεξαν 

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, ο κλάδος της ενέργειας, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο, ενώ οι περισσότερες ενεργειακές μετοχές του FTSE 25 έχουν καλύτερη και πιο ανθεκτική εικόνα το τελευταίο 8ήμερο της εισβολής, συγκριτικά με το Γενικό Δείκτη, τον FTSE 25 αλλά και τις τράπεζες.

Ένας από τους λόγους είναι ότι πρωτύτερα οι ενεργειακές μετοχές δεν είχαν ακολουθήσει το (πρωτίστως τραπεζικό) ράλι του Χ.Α. που είχε φέρει το Γ.Δ. έως τις 971,09 μονάδες στις 11 Φεβρουαρίου.

Η πορεία των βασικών δεικτών μετά την εισβολή
Δείκτης23/2/20228/3/2022Διαφορά %
Γενικός Δείκτης949,22789,66-16,81%
FTSE Large Cap2318,831889,19-18,53%
Δείκτης Τραπεζών723,46517,77-28,43%
FTSE Mid Cap1585,991408,07-11,22%
Η πορεία των ενεργειακών μετοχών του FTSE 25 μετά την εισβολή
FTSE LARGE CAP23/2/20228/3/2022Διαφορά %
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ12,812,90,80%
ΕΛΠΕ6,976,77-2,90%
ELLAKTOR1,3381,23-8,10%
MYTILINEOS15,213,86-8,80%
MOTOR OIL14,713,3-9,50%
ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ2,452,16-11,80%
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ9,268,1-12,50%
ΔΕΗ8,757,2-17,70%
Πηγή πίνακα: Merit ΧΑΕΠΕΥ

Οι ενεργειακές μετοχές που το 2021 βρέθηκαν στο προσκήνιο, είχαν υστερήσει μερικώς, καθώς η αναταραχή σε όλο τον κλάδο της ενέργειας, έχει προξενήσει σύγχυση και προβληματισμό σε ότι αφορά τους νικητές και τους χαμένους της νέας τάξης πραγμάτων.

Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως ένας από τους λόγους που οι ενεργειακές μετοχές έχουν καλύτερη εικόνα στη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι ότι ο κλάδος επανέρχεται με ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο προσκήνιο, καθώς με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα είναι αυτός που θα καθορίσει και θα «κρίνει» πολλά στην επόμενη ημέρα.

Μέσα από τον ενεργειακό τομέα διεθνώς – αλλά και στην Ελλάδα - θα περάσουν όλες οι εξελίξεις και όλη η μετάβαση στην επόμενη ημέρας, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία του νέου ενεργειακού χάρτη που ταχέως έρχεται.

Ξεχωρίζουν με έμφαση Τέρνα Ενεργειακή και Ελληνικά Πετρέλαια

Την καλύτερη και μακράν πιο ανθεκτική εικόνα σε όλο τον FTSE 25 έχει η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, καθώς την ώρα που σύσσωμο το Χ.Α. καταποντίζεται, η μετοχή της εταιρείας leader σε ΑΠΕ στην Ελλάδα, ενισχύεται σε ποσοστό 0,80%.

Ένας από τους λόγους είναι ότι ο τίτλος, όλη την τελευταία διετία έχει υποαποδώσει, ενώ και στο πρότερο ράλι του 2022 δεν είχε συμμετάσχει.

Όμως, ο κυριότερος λόγος της ανθεκτικής συμπεριφοράς έγκεινται στο γεγονός ότι η νέα ενεργειακή κρίση επισπεύδει τη στροφή στις πράσινες επενδύσεις και στις ΑΠΕ, οι οποίες νομοτελειακά θα μπουν με έμφαση στο προσκήνιο, ίσως και χωρίς τις αντιδράσεις που υπήρχαν έως τώρα.

Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι μονόδρομος και αυτό γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο και λόγω της νέας κρίσης σε πετρέλαιο και αέριο, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μαζί με την όποια μικρή ή μεγάλη καθυστέρηση στην αποχώρηση από τα «παλιά» ενεργειακά πρότυπα λοιπόν, είναι σίγουρο ότι η παρούσα πρωτοφανής κρίση, θα λειτουργήσει ως ο απόλυτος επιταχυντής για την πράσινη μετάβαση, αλλά και για μια πραγματικά ολιστική αλλαγή ολόκληρου του ενεργειακού και περιβαλλοντικού μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας, των επιχειρήσεων και εν τέλει του κόσμου όλου.

Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε να επανεξετάζονται ζητήματα που θεωρούνται ταμπού και… φετίχ αναφορικά με τις ανεμογεννήτριες, ή άλλες μορφές καθαρής ενέργειας που έως τώρα βρίσκουν… ακτιβιστικές αντιδράσεις, ή τα ίδια τα γεγονότα και οι εξελίξεις να είναι τέτοιες που να μην επιτρέπουν καν την πολυτέλεια να αποφευχθούν επιλογές που τώρα – ή έως πρότινος – θεωρούνταν «αισθητικά» μή αποδεκτές.

Ελληνικά Πετρέλαια

Ιδιαίτερα ανθεκτικός είναι ο τίτλος των Ελληνικών Πετρελαίων, που υποχωρεί μόλις 2,90% καθώς παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα, πετυχαίνοντας τη 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών, δίνει πολύ ισχυρό μέρισμα, ενώ έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου «κάβα» σε πολύ χαμηλότερες τιμές, οπότε ευνοείται τα μέγιστα από το ράλι των τιμών.

Το μέρισμα ορίστηκε στα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 6% και είναι μια από τις πιο γενναιόδωρες της αγοράς. Ανέκαθεν ο όμιλος ΕΛΠΕ είχε πολύ συνεπή μερισματική πολιτική, ενώ η διοίκηση στοχεύει να δοθεί και έκτακτο μέρισμα από την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή οι μέτοχοι θα λάβουν σε μέρισμα το 2022 το ποσό των 250 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 341 εκατ. ευρώ για το 2021, αναστρέφοντας τις ζημιές 397 εκατ. ευρώ. του 2020, καθώς οι διεθνείς τιμές αργού ανέκαμψαν σημαντικά, από τα ιστορικά χαμηλά που κατέγραψαν το 2020.

ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος και Motor Oil

Η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κατά 17,70% ενώ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του μείγματος του λιγνίτη στο ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο.

Η μετοχή της ΔΕΗ είχε ξεκινήσει να πιέζεται και πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αντανακλώντας τον προβληματισμό των επενδυτών για όλες τις εξελίξεις, όμως εγχώριοι και διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να συνάπτουν θετικές εκθέσεις για τον τίτλο.

H Ελλάκτωρ υποχωρεί το εν λόγω διάστημα σε ποσοστό 8,10% έχοντας καλύτερη εικόνα από την αγορά και σχεδόν τις μισές απώλειες συγκριτικά με το Γ.Δ., ενώ φαίνεται πως υπάρχει κινητικότητα τόσο σε μετοχικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, κυρίως από την πλευρά της Άκτωρ.

Η Μυτιληναίος είναι στο -8,80% έχοντας γενικά ανθεκτική εικόνα ενώ θυμίζουμε πως το 2021 είχε δώσει άνοδο 27,1%. Ο όμιλος συνεχίζει το μπαράζ ανάληψης έργων βιώσιμης ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα συμμετέχει σε σημαντικές κοινοπραξίες για οδικά έργα και έργα υποδομών.

Η Motor Oil υποχωρεί κατά 9,50% ενώ ωφελείται από το ράλι των τιμών του πετρελαίου καθώς έχει αποθέματα σε πολύ χαμηλότερες τιμές, ο τίτλος του ΑΔΜΗΕ είναι στο -11,80% και της ΓΕΚ Τέρνα στο -12,50%.

Στο χώρο του Mid Cap, μεγάλες απώλειες 23% καταγράφει η Cenergy Holdings υπό την ανησυχία ματαίωσης διαφόρων διεθνών projects που είχαν δρομολογηθεί με το πρότερο ενεργειακό status quo. Η μετοχή άλλωστε είχε «γράψει» ράλι +31% το 2022 έως τις 23/2, με αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, ενώ πλέον γύρισε αρνητική… Σημαντικές πιέσεις 17,60% καταγράφει η AVAX, όπως και η Πλαστικά Θράκης (-17,25%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας