Μενού Ροή
Η μεγάλη κίνηση του ομίλου Viohalco στην Αμερική

Το «βασανίζει» και το μελετάει πολλά χρόνια, όμως, δεδομένου της συντηρητικής – έως και φοβικής πολλές φορές - πολιτικής που παραδοσιακά έχει το management της μητρικής, δεν το έχει επιχειρήσει. Ο λόγος για το μεγάλο εγχείρημα της δημιουργίας μονάδας παραγωγής καλωδίων στην Αμερική από τον όμιλο Cenergy Holdings και τον τομέα των καλωδίων, δηλαδή την Ελληνικά Καλώδια.

Χθες ο όμιλος πήρε το… ρίσκο και ανακοίνωσε – άρα δεσμεύτηκε κατά κάποιον τρόπο – ότι σχεδιάζει τη δημιουργία μονάδας παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στις ΗΠΑ, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων. Η μονάδα σχεδιάζεται να υλοποιηθεί από τη θυγατρική του ελληνικού ομίλου στις ΗΠΑ, την Hellenic Cables Americas, στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ.

Στόχος είναι η μεγάλη αγορά της Αμερικής αλλά και όλη η αμερικανική ήπειρος, που περιλαμβάνει πολλές χώρες με τεράστιες ανάγκες δικτύων και εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού.

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου στοχεύει στην εκμετάλλευση των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου των ΗΠΑ, IRA, για επιδότηση μέρους των κεφαλαίων που κατευθύνονται σε επενδύσεις και προϊόντα ενεργειακής μετάβασης. Το αν θα γίνει λοιπόν η μονάδα ή όχι, θα εξαρτηθεί από το πόσο θα «κλειδώσει» η επιδότηση από το αμερικανικό κράτος αλλά και το ύψος αυτής, καθώς και από το νέο τοπίο έργων που μέλλουν να γίνουν.

Χθες η εισηγμένη ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της στις ΗΠΑ Hellenic Cables Americas έλαβε δικαίωμα φορολογικής απαλλαγής IRA 48C για την υπό μελέτη μονάδα παραγωγής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η Hellenic Cables Americas υπέβαλε επιτυχώς στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project). Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων την ενημέρωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την προαναφερθείσα μονάδα.

Ως πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ενδελεχής διαδικασία ελέγχου (due diligence process) που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, η Hellenic Cables Americas σκοπεύει να προβεί στην αγορά ακινήτου στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου (38 acres). Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών υπό την προϋπόθεση λήψης των συνήθων σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεων.

Η νέα μονάδα, αν και εφόσον γίνει, θα παράγει υποβρύχια και υπόγεια καλώδια για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία.

Στην πιο αναπτυξιακή φάση της ιστορία του ο όμιλος

Η Cenergy διαθέτει πέντε εργοστάσια σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία), οπότε ξέρει να διαχειρίζεται βιομηχανικές μονάδες που δεν βρίσκονται στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, ο όμιλος βρίσκεται στην πλέον αναπτυξιακή φάση της ιστορίας του, έχοντας ανεκτέλεστο πάνω από 3 δισ. ευρώ, με τεράστια εξειδίκευση και ιδιαίτερα κρίσιμα projects για την ενεργειακή – και όχι μόνο – ασφάλεια χωρών, οικονομιών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Λίγοι όμιλοι σε όλο τον κόσμο έχουν τις υποδομές που έχει ο όμιλος Cenergy Holdings που θεωρείται μέσα στις τέσσερις κορυφαίες δυνάμεις παγκοσμίως για τόσο απαιτητικά και εξειδικευμένα ενεργειακά έργα, είτε αυτά αφορούν σωλήνες υψηλών προδιαγραφών, είτε καλώδια πολύ προχωρημένης τεχνολογίας. Η παγκόσμια «στροφή» προς ενεργειακά βιώσιμα projects, τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε όλο τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, έχει φέρει και τις δύο θυγατρικές του ομίλου στην αιχμή της διεθνούς κοινότητας.

Εκτιμάται ότι για την επίτευξη των σημερινών στόχων για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030 θα απαιτηθούν πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ της Ε.Ε.

Παγκοσμίως υπάρχει ένας οργασμός διασυνδεσιμότητας που απαιτεί νέα δίκτυα καλωδίων (αλλά και σωλήνων), πολύ υψηλών απαιτήσεων και κορυφαία ενεργειακά standards, τα οποία ευνοούν ομίλους όπως η Cenergy Holdings, που μέσω των Ελληνικών Καλωδίων και της Σωληνουργεία Κορίνθου, δραστηριοποιείται ακριβώς σ’ αυτούς τους τομείς. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον τα εργοστάσια του ομίλου δουλεύουν στο φουλ capacity.

Πλέον, η Cenergy διαθέτει από τις μεγαλύτερες και πιο τεχνολογικά αναπτυγμένες δυνατότητες παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων παγκοσμίως. Η δυναμικότητα των μονάδων του ομίλου προσεγγίζει τις 150.000 τόνους ετησίως, ενώ προσφέρει λύσεις «με το κλειδί στο χέρι».

Αποτελέσματα 2023

Μόλις το 2021 ο όμιλος Cenergy Holdings ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ σε πωλήσεις και εκείνη τη χρονιά το ανεκτέλεστο έσπασε το φράγμα του 1 δισ. ευρώ, ενώ πλέον το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 1,63 δισ. ευρώ (+14% έναντι του 2022), τα προσαρμοσμένα EBITDA εκτοξεύτηκαν στα 213,8 εκατ. ευρώ (+56%) και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους στα 73 εκατ. ευρώ (+21%).

Παράλληλα, το ανεκτέλεστο έργων του ομίλου στο τέλος του 2023 ανέρχονταν ήδη στα 3,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 2,5 δισ. από τον τομέα των καλωδίων και τα 650 εκατ ευρώ από τον τομέα των σωλήνων. Μάλιστα, το το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών εξασφαλίζει πλήρες πρόγραμμα παραγωγής σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου (Κόρινθο για υποβρύχια καλώδια, Θήβα για χερσαία καλώδια και Θίσβη για χαλύβδινους σωλήνες).

Η επέκταση του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο συνεχίζεται και, ταυτόχρονα πραγματοποιείται σε όλα τα εργοστάσια ένα γενικότερο πρόγραμμα επενδύσεων το οποίο το 2023 ανήλθε στα 138,4 εκατ. ευρώ (121,1 εκατ. ευρώ στα Ελληνικά Καλώδια και 17,3 εκατ.ευρώ στα Σωληνουργεία Κορίνθου).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας