Μενού Ροή
Οι χρηματιστηριακές υπερπτήσεις της Cenergy Holdings και το ρεκόρ "υποβρύχιων" έργων

Συνεχίζει να δεσπόζει στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου η μετοχή της Cenergy Holdings, έχοντας απολύτως κυριαρχική συμπεριφορά σε ολόκληρη τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ φαίνεται πως δε θα αργήσει η προαγωγή της στην πρώτη κατηγορία και στην ελίτ του FTSE 25. Χθες η μετοχή έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 4,7550 ευρώ με νέα άνοδο 2,26%, επίπεδα που ουδέποτε έχει ξαναδεί από το 2016 που «ανέβηκε» στο ταμπλό ύστερα από τη συγχώνευση των Ελληνικών Καλωδίων με τη Σωλ. Κορίνθου.

Διακίνησε όγκο 206 χιλ. τεμάχια και τζίρο 973 χιλ. ευρώ, κάνοντας πάνω από το 35% των συναλλαγών όλου του Mid Cap που συνολικά (είκοσι μετοχές) είχε τζίρο 2,89 εκατ. ευρώ. Πλέον, η Cenergy Holdings ξεπερνά οκτώ μετοχές του Large Cap σε κεφαλαιοποίηση, ενώ είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα θα ανακοινωθεί η ένταξή της στον FTSE 25, μάλλον στη θέση του ΟΛΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως η μετοχή της Cenergy Holdings ενισχύεται τους πρώτους τεσσεράμισι μήνες του 2023 σε ποσοστό 57,5%.

Οι ανακοινώσεις για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών από τον οίκο FTSE θα γίνουν την τελευταία Πέμπτη του Μαΐου, ήτοι στις 25 τρέχοντος, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από από την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2023.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία ανακοίνωσε τα καλύτερα μεγέθη της ιστορίας της στη χρήση του 2022, με το ανεκτέλεστο να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του οποίου (80%) είναι σε διεθνή projects. Ο κλάδος που δραστηριοποιείται είναι στην αιχμή του παγκόσμιου ενεργειακού μετασχηματισμού και της βιωσιμότητας, ενώ υλοποιεί νέες επενδύσεις με στόχο να διπλασιάσει την παραγωγική δυναμικότητα εντός της προσεχούς διετίας.

Οι συνολικές πωλήσεις το 2022 ανήλθαν στα 1,43 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 35% έναντι του 2021, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2021. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 60 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2021. Η λειτουργική κερδοφορία έφτασε σε ιστορικά υψηλά, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ (31% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα τόσο της ισχυρής δυναμικής στον κλάδο των καλωδίων, όσο και της ανάκαμψης στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 174 εκατ. ευρώ, οπότε ο συνολικός καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 438 εκατ. ευρώ.

 

Επενδύσεις και διεθνής καθιέρωση

Η εταιρεία βρίσκεται στην πιο δημιουργική φάση της ιστορίας της, ενώ ως ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco, βρίσκεται μέσα στον «πυρετό» των εξελίξεων παγκόσμια, λόγω του green deal και της πρωτοφανούς ανάγκης για αλλαγή των «δρόμων» της ενέργειας, μέσω βιώσιμων λύσεων που θα πάνε την ανθρωπότητα στο επόμενο στάδιο.

Με τις επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ που έχουν γίνει την περασμένη δεκαετία αλλά και μέσω της τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει, πλέον αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους, πιο εξειδικευμένους και πιο ισχυρούς εκφραστές του διεθνούς green deal, έχοντας αναλάβει άκρως κομβικά έργα υποδομών για τη μεταφορά πετρελαίου, φυσικού αερίου και υδρογόνου. Πρόκειται για έργα τεράστιων προκλήσεων που ουδέποτε στο παρελθόν λάμβαναν χώρα σε αυτή την έκταση και αυτή τη συχνότητα.

Πλέον η Cenergy Holdings κατέχει περισσότερο από 50% της παγκόσμιας αγοράς (εξαιρουμένης της Κίνας) στις υποβρύχιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στις ανεμογεννήτριες εντός των θαλασσίων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για διεθνή πρωτιά της εταιρείας.

Στα καλώδια σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς στην ξηρά και στις διασυνδέσεις δικτύων κατέχει μερίδιο 21% – 22% και κατατάσσεται στην πρώτη τετράδα του κλάδου. Στους υποθαλάσσιους αγωγούς μεταφοράς ορυκτών καυσίμων (εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Κίνας) συγκαταλέγεται στις πέντε κορυφαίες διεθνώς βιομηχανίες με μερίδιο 15% με 20%.

Το ανεκτέλεστο του ομίλου πλέον ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, ενώ διαρκώς προστίθενται νέα έργα, κάτι που οδηγεί τον όμιλο να δουλεύει σε φουλ capacity και μάλιστα σε τρεις βάρδιες, εφτά ημέρες, όλο το χρόνο! Παράλληλα, γίνονται και επενδύσεις, είτε για εκσυγχρονισμό με στόχο την προσαρμογή στις νέες ανάγκες, είτε για την ταχύτητα και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η Ελληνικά Καλώδια έχει έδρα τις εμβληματικές εγκαταστάσεις στην Κόρινθο, διαθέτοντας ένα από τα πέντε κορυφαία τέτοια εργοστάσια στον κόσμο, ενώ υλοποιεί επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, με στόχο να διπλασιασθεί η παραγωγική ισχύς της εταιρείας. Διαθέτει επίσης ιδιόκτητο λιμάνι, με δυνατότητα τριπλής φόρτωσης, κάτι που δίνει επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα, όσον αφορά στη μεταφορική δυνατότητα. Άλλωστε είναι το αντικείμενο της εργασίας τέτοιο που τα προϊόντα είναι τεράστιου βάρους και βεληνεκούς.

Πλέον, η Ελληνικά Καλώδια έχει διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των έργων της σε χώρες και περιοχές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία μέχρι το Ισραήλ και από τις ΗΠΑ, την Αργεντινή, και τη Χιλή μέχρι την Ταϊβάν και την Αυστραλία και αλλού.

Με πέντε κύριες μονάδες παραγωγής και τέσσερις υποστηρικτικές εγκαταστάσεις σε ισάριθμες χώρες, παγκόσμιο δίκτυο πωλήσεων, επιτυχημένη υλοποίηση μερικών εκ των πιο σύνθετων έργων μεγάλης κλίμακας σε περισσότερες από 70 χώρες, η Cenergy Holdings αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου. Και σε έναν τομέα, όπως η βαριά, εξειδικευμένη βιομηχανία, όπου η χώρα μας δεν φημίζεται για την παράδοσή της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας