Μενού Ροή
ΔΕΗ: Με Brookfield και Amber η μάχη για την Enel Ρουμανίας - Η επιστροφή στα κέρδη (το ‘23), το μέρισμα, ο δανεισμός και οι επενδύσεις

Ανθεκτικότητα έδειξαν τα μεγέθη της ΔΕΗ – τηρουμένων των αναλογιών – στο εννεάμηνο του 2022, μολονότι βεβαίως καταγράφηκε σημαντική αύξηση του δανεισμού. Όπως τόνισε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των αναλυτών ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, η ΔΕΗ θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2023, οπότε θα δώσει και μέρισμα στους μετόχους της το 2024.

Μάλιστα, ο κ. Στάσσης τόνισε στους αναλυτές πως η Επιχείρηση θα εμφάνιζε ήδη από το 9μηνο του 2022 κερδοφορία προ φόρων ύψους 100 εκατ. ευρώ, εάν δεν υπήρχε η έκτακτη εισφορά.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και σε ερώτηση για το ενδεχόμενο της απόκτησης της ρουμανικής ENEL και το ευρύτερο πλάνο εξαγορών απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο στίγμα. Σημείωσε μόνο πως «σε συνέχεια της συμφωνίας με την Volterra, πριν από μερικούς μήνες, για την απόκτηση χαρτοφυλακίου έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 112MW, συνεχίζουμε να διερευνούμε ευκαιρίες επέκτασης σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με βάση το Στρατηγικό μας Σχέδιο».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες επαφές για την απόκτηση της ρουμανικής ENEL, την οποία βεβαίως διεκδικεί μαζί με το καναδικό fund BrookField Asset Management και ένα άλλο επενδυτικό σχήμα, κατά πληροφορίες το Amber Infrastructure Group που έχει έδρα το Λονδίνο.

Το Brookfield διαχειρίζεται περισσότερα από 750 δις. δολάρια κεφάλαια και έχει παρουσία σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Επενδύει σε ΑΠΕ, υποδομές, ακίνητα και ασφαλιστικά ταμεία.

Το άλλο μεγάλο fund Amber προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαχειρίζεται γύρω στα 9 δις. λίρες (περισσότερα από 10 δις. ευρώ) και τοποθετείται κυρίως σε υποδομές.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχτούν οι διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες, με δεδομένο βεβαίως ότι η ιταλική μητρική ENEL πουλάει ευρύτερα με στόχο το συμμάζεμα.

Τα αποτελέσματα και οι επενδύσεις

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα 9μήνου της Επιχείρησης και αναφερόμενος στις επενδύσεις που έγιναν αυτό το διάστημα τόνισε πως «στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ξεκίνησε η κατασκευή Φωτοβολταΐκού πάρκου 94 MW στην Πτολεμαΐδα, ενώ είναι σε τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου για το πρώτο cluster Φωτοβολταΐκών πάρκων στο Αμύνταιο συνολικής ισχύος 210MW με αναμενόμενη έναρξη κατασκευής στο επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, συνεχίσαμε την περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου των έργων μας με την εξασφάλιση δεσμευτικών όρων σύνδεσης για άλλα 88MW και την υποβολή αιτήσεων για εξασφάλιση περιβαλλοντικών αδειών για άλλα 252MW.

Συνεχίσαμε την ψηφιοποίηση και την βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητές μας, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές της Διανομής και της Εμπορίας. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τους ρυθμούς σύνδεσης νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής, ενώ και ο μετασχηματισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων μας προχωρά με γρήγορους ρυθμούς παρά την ενεργειακή κρίση, με την επέκταση του χαρτοφυλακίου των προτεινόμενων προϊόντων και υπηρεσιών και την βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μας σε όλα τα κανάλια επικοινωνίας».

Σημειώνεται πως η ΔΕΗ έκανε συνολικές επενδύσεις στο 9μηνο του 2022 ύψους 427 εκατ. ευρώ έναντι 311,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις σε έργα για το  Δίκτυο Διανομής καθώς και στα έργα ΑΠΕ.

Καθαρό χρέος

Το καθαρό χρέος στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 για την Επιχείρηση έφτασε στα 2.610,5 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 720,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021 που ήταν στα 1,889,8 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των χρηματικών διαθεσίμων ως αποτέλεσμα των αυξημένων αναγκών για πράξεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Αυτό έγινε λόγω της έντονης μεταβλητότητας των αγορών καθώς και για κεφάλαιο κίνησης για αγορά φυσικού αερίου CO2 και ενέργειας. Στον υπολογισμό του καθαρού χρέους, έχει ληφθεί υπόψη και το τίμημα των 1.323,3 δισ. ευρώ που κατέβαλε η Macquarie Asset Management εντός του 1ου τριμήνου 2022 για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας