Μενού Ροή
Ενισχυμένη με νέο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ ετοιμάζεται για το χρηματιστήριο η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα

Για την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο και την Εναλλακτική Αγορά Plus ετοιμάζεται η R Energy 1 του Γιώργου Ρόκα, με ανάδοχο την κυπριακή Aeonic Securities. Παράλληλα, η εταιρεία θα αποχωρήσει από το χρηματιστήριο της Κύπρου στο οποίο είναι εισηγμένη από το 2016. Η R Energy 1 ιδρύθηκε το 2011 και από το 2016 είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ της Κύπρου.

Η εταιρεία R Energy 1 αποτελεί δημιούργημα του Γιώργου Ρόκα, της γνωστής οικογένειας που πρωτοπόρησε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα για δεκαετίες, δημιουργώντας την εταιρεία Ρόκας, η οποία πουλήθηκε προ 15ετίας στην ισπανική Iberdrola.

Η R Energy 1 (το γράμμα R προέρχεται από το όνομα Ρόκας) είναι μια εταιρεία που διευρύνει μεθοδικά και διαρκώς το αποτύπωμά της στο χώρο των ΑΠΕ, εμπλουτίζοντας το χαρτοφυλάκιό της με αποδοτικά και ποιοτικά φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη, με κεντρικό focus την περαιτέρω άνθιση της λεγόμενης «καθαρής» ενέργειας, άρα και τη μεγάλη ωφέλεια των εταιρειών που δραστηριοποιούνται και εξειδικεύονται στο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρώτα θα εισαχθεί το ομόλογο της R Energy 1, το οποίο είχε εκδώσει το Δεκέμβριο του 2021, καθώς οι διαδικασίες είναι πιο απλές και πιο ώριμες και κατόπιν θα κάνει την εισαγωγή της η εταιρεία στο ταμπλό της EN.A. Plus. Η είσοδος του ομολόγου στο Χ.Α. θα γίνει χωρίς δημόσια εγγραφή, ενώ το κουπόνι θυμίζουμε πως είχε κλείσει στο 4,5%, ενώ είναι πενταετούς διάρκειας.

Η ολοκλήρωση της κάλυψης του ομολόγου της R Energy 1 έγινε στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Οι λεπτομέρειες της εισαγωγής θα καθοριστούν από τη διοίκηση του Χ.Α. και τους αναδόχους, ενώ δεν αποκλείεται τελικώς να επιλεγεί συνδυαστική εισαγωγή του ομολόγου αλλά και της εταιρείας.

Θα αποχωρήσει από το ΧΑΚ

H εταιρεία R Energy 1 (το γράμμα R προέρχεται από το όνομα Ρόκας) δραστηριοποιείται στο χώρο των ΑΠΕ έχοντας ένα σημαντικό «μπουκέτο» από φωτοβολταϊκά πάρκα. Ιδρύθηκε στις αρχές του 2012, ενώ από τις 5 Αυγούστου 2016 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), στην κατηγορία Νεοαναπτυσσομένων Εταιρειών Αγορά (Ν.Ε.Α), με κωδικό ΡΟΕΝ (Ρόκας Ενέργεια).

Η «μετάταξη» στο ελληνικό χρηματιστήριο θα γίνει με ανάδοχο την κυπριακή Aeonic Securities, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει να αποχωρήσει από το ΧΑΚ. Σημειώνεται πως το 35% της R Energy 1 σήμερα ανήκει στην TTSA του ομίλου PCCW.

Τα φωτοβολταϊκά

Η R Energy 1 έχει δημιουργήσει και στεγάσει κάτω από μια «ομπρέλα» μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της χώρας όπως Ζάκυνθο, Θήβα και Λάρισα, με απώτερο στόχο να φτιάξει ένα καλό και βιώσιμο χαρτοφυλάκιο, υπολογίσιμο στην αγορά τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ρόκα, η εταιρεία έχει ήδη εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο άνω των 70 MW, για την επόμενη διετία, ενώ ήδη προχωρά στους επόμενους δύο μήνες στην έναρξη κατασκευής Αιολικού Πάρκου δυναμικότητας 15MW. Σήμερα, η R Energy 1 λειτουργεί 20 MW.

Το τριετές πλάνο

Φιλοδοξία του κ. Ρόκα – ο οποίος κινείται μεθοδικά και πολύ προσεκτικά – είναι να «χτίσει» σταδιακά ένα καλό χαρτοφυλάκιο και μέσω ενός τριετούς επενδυτικού πλάνου να καταστεί τα επόμενα χρόνια μια από τις υπολογίσιμες εταιρείες του κλάδου. Εξ αρχής, στόχος του κ. Ρόκα ήταν το κάθε βήμα που κάνει να είναι βιώσιμο και αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει οποιοδήποτε νέο αναπτυξιακό βήμα που κάνει η R Energy 1.

Άλλωστε, όπως ο ίδιος πιστεύει, οι επιχειρήσεις με σωστό σχεδιασμό και ορθά δομημένο επενδυτικό πλάνο, μπορούν να επιχειρούν με ιδιαίτερη επιτυχία κάτω και από τις νέες συνθήκες, παρά τις διακυμάνσεις και τα προβλήματα στον κλάδο.

Κορινθία

 Το Σεπτέμβριο του 2021 εγκαινίασε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 10 MW στο Στεφάνι Κορινθίας, οπότε η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας πλέον φτάνει στα 20 MW. Στα επόμενα τρία χρόνια στόχος είναι η διαθέσιμη εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας να ανέλθει σε 100 MW περίπου, μέγεθος που θα αφορά τόσο σε αιολικά πάρκα όσο και σε φωτοβολταϊκά έργα.

Όπως τονίζει ο κ. Ρόκας, η εταιρεία από την αρχή της δραστηριοποίησής της το 2012 έχει αναπτύξει και κατασκευάσει 15 MW αιολικών και 20 MW φωτοβολταϊκών. Ήδη έχει 20 MW εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά, και θα ακολουθήσουν άλλα 20 MW τη διετία 2023-2024. Δηλαδή, εντός της επόμενης τριετίας η εταιρεία θα έχει συνολικά 75 MW εγκατεστημένη ισχύ, από τα οποία τα 60 MW θα είναι φωτοβολταϊκά. Συνολικά η R Energy 1 έχει 32 πάρκα σε λειτουργία.

Αυξημένα έσοδα, σταθερά EBITDA το 2021

Το 2021 η εταιρεία παρουσίασε αύξηση στο επίπεδο των πωλήσεων ενώ διατήρησε σε υψηλά επίπεδα τα κέρδη της παρά τις αυξημένες δαπάνες λόγω των επενδυτικών πλάνων σε Κόρινθο (10 MW) και Μαγνησία (2MW). Ο κύκλος εργασιών το 2021 διαμορφώθηκε στα 3,61 εκατ. ευρώ από την πώληση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των 3,13 εκατ. ευρώ το 2020. Τα κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 2,15 εκατ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένα έναντι του 2020 που ήταν στα 2,18 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό EBIDTA, ως προς τα έσοδα, διαμορφώθηκε στο 60,33% το 2021 έναντι του 65,62% το 2020.

Να σημειωθεί πως η R Energy 1 παράγει πλέον ετησίως, 30 εκατ. KWH, ισχύς που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 6.500 νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, από την παραγωγή ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 45.000 τόνους το χρόνο, νούμερο που αντιστοιχεί σε 120.000 στρέμματα δάσους. Παράλληλα, η παραπάνω παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνεισφέρει στη μείωση του ενεργειακού κόστους της χώρας σε ποσό που ανέρχεται ετησίως σε 15 ευρώ για κάθε παραγόμενη KWH.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας