Μενού Ροή
Μπαράζ νέων έργων από την ΕΚΤΕΡ με το ανεκτέλεστο σε ιστορικά υψηλά

Καλύπτοντας ένα κενό στην αγορά των μικρομεσαίων κατασκευαστικών έργων στα οποία οι μεγάλοι όμιλοι, αυτοί με πτυχίο έβδομης τάξης δεν εστιάζουν πολύ, η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ έχει κερδίσει ένα μπαράζ έργων τους τελευταίους μήνες, ανεβάζοντας το ανεκτέλεστό της στο ποσό των 130,78 εκατ. ευρώ, που είναι το ιστορικό υψηλό από την ίδρυσή της.

Κύριο χαρακτηριστικό της… πολιτείας της ΕΚΤΕΡ στην αρένα των κατασκευών, που είναι ένας χώρος κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένος, είναι να αναλαμβάνει έργα που μπορεί να διεκπεραιώσει, ενώ αποφεύγει τους φαραωνικούς διαγωνισμούς που υπόσχονται τεράστια κέρδη, αλλά διέπονται και από πολλές και δύσκολες προκλήσεις.

Αποτελεί την πιο «μαζεμένη» και χαμηλών τόνων εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία, με πτυχίο έκτης εργοληπτικής τάξης, με μεθοδικό και φρόνιμο management. Το μπαράζ των έργων που έχει αναλάβει η εταιρεία τους τελευταίους 16 μήνες είναι εντυπωσιακό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και για την ίδια – όπως και για όλους τους κατασκευαστικούς ομίλους – δεν ισχύουν οι μεγάλες προκλήσεις της ανεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού, μηχανικών και αρχιτεκτόνων, αλλά και απλών εργατών, καθώς επίσης και μηχανημάτων.

Άλλωστε, λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης, η χώρα τείνει να μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο, με δεκάδες έργα όμως να παραμένουν ατελέσφορα και να λιμνάζουν χωρίς προοπτική και ορατότητα ολοκλήρωσης. Πάντως, η εταιρεία σχεδιάζει να διεκδικήσει πτυχίο 7ης τάξης, το οποίο θα της αλλάξει κατηγορία, ώστε να διεκδικήσει μερίδιο από διαγωνισμούς δημοσίων έργων μεγαλύτερης αξίας.

Το κρεσέντο των τελευταίων έργων

Χθες η εταιρεία υπέγραψε νέο μεγάλο (μεγάλο για τα δεδομένα της) έργο, που είναι η σύμβαση με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για την εκπόνηση της μελέτης και την υλοποίηση του Τμήματος Α: «Κόμβος Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, Κρήτη» (Υποέργο 13) και του Τμήματος Β: «Επέκταση των κτιριακών υποδομών του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ (Ρέθυμνο)» (Υποέργο 5) του έργου «1. Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) - Κέντρο καινοτομίας και προχωρημένης εκπαίδευσης».

Το έργο είναι αξίας 20,8 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους 21 μήνες, ανεβάζοντας το ανεκτέλεστο της εταιρείας (αμιγώς ή μέσω συμμετοχής της σε κοινοπραξίες) στο ποσό των 130,78 εκατ. ευρώ.

Στις 15 Απριλίου η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, σύμβαση έργου σχετικά με την υλοποίηση του έργου "Αποκατάσταση των προσόψεων της Γαλλικής Πρεσβείας της Αθήνας". Το έργο είναι αξίας 2,49 εκατ. ευρώ με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 13 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Την Τρίτη 9 Απριλίου η εταιρεία υπέγραψε με τη διοίκηση της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, σύμβαση έργου σχετικά με την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής και υλοποίηση του έργου "Ανέγερση Κτιρίου Αφιερωμένου Σε Κυτταρικές - Γονιδιακές Θεραπειες & Εργαστήρια Αιματολογικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης. Η αξία του έργου ορίστηκε στα 10,77 εκατ. ευρώ, με χρονοδιάγραμμα περαίωσης τους 21 μήνες.

Την 1η Φεβρουαρίου η κοινοπραξία της ΕΚΤΕΡ με τις εταιρείες ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΝΑ, έδωσε την καλύτερη προσφορά για τον διαγωνισμό του υπουργείου Υποδομών για την ανέγερση πέντε Αστυνομικών Μεγάρων σε Πάτρα, Καρδίτσα, Βέροια, Λευκάδα και Αλεξανδρούπολη, αρχικού εκτιμώμενου κόστους 56,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως στην Ά φάση του διαγωνισμού, που ακολούθησε τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, έδωσαν το «παρών» οι εταιρείες AVAX, ΑΚΤΩΡ, Intrakat, Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ, ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ και ΤΕΚΑΛ. Η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται να γίνει τον Νοέμβριο του 2024, το συγκεκριμένο έργο καλύπτει περίοδο 30 ετών, πλην των δύο της κατασκευαστικής περιόδου.

Το κοινό μπλοκ με τις Δομική, ΤΕΝΑ, ΕΡΕΤΒΟ

Η ΕΚΤΕΡ μαζί με την επίσης εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία Δομική Κρήτης, αλλά και τις μη εισηγμένες ΤΕΝΑ και ΕΡΕΤΒΟ έχει δημιουργήσει ένα κοινό μπλοκ που διεκδικεί τα μεγάλα έργα του υπουργείου υποδομών.

Κατά τη διάρκεια του 2023 η ΕΚΤΕΡ είτε μόνη της ή μέσω της συμμετοχής της σε κοινοπραξίες κατάφερε να αναλάβει έργα όπως:

Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε εκπαιδευτήριο για λογαριασμό της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Τάγματος των Αδελφών των χριστιανικών ΔΕΛΑΣΑΛ της Καθολικής Εκκλησίας: 6,5 εκατ.ευρώ.

Συμμετέχει κατά 30% στην κοινοπραξία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για το έργο Κέντρο Πολιτισμού και Νεολαίας – Ιωνικό Κέντρο αξίας 29,4 εκατ.ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Ιούνιο του 2024. Επίσης, προχώρησε στην υπογραφή τριών συμβάσεων που αφορούν έργα συνολικής αξίας άνω των 9 εκατ. ευρώ που θα γίνουν στο Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος για λογαριασμό των Aegean και Olympic Air.

Το 2023 εξασφάλισε 14 νέα έργα

Το 2023 η ΕΚΤΕΡ συμμετείχε σε παραπάνω από πενήντα δημοπρασίες ιδιωτικών και δημόσιων έργων, τόσο μόνη της όσο και με συμμετοχή σε ευρύτερα κοινοπρακτικά σχήματα. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, κατάφερε και σύναψε 14 νέες συμβάσεις έργων, μικρά ή μεγαλύτερα.

Το Νοέμβριο του 2023 στην ΕΚΤΕΡ ανατέθηκαν δύο σημαντικά κτιριακά έργα ύψους 17 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου στη Λαμία.

Επίσης, στις 28 Νομεβρίου υπέγραψε με το Δήμο Κορινθίων, σύμβαση έργου σχετικά με την κατασκευή του έργου «Ανέγερση Μουσικού Σχολείου Κορίνθου», με συμβατική αμοιβή 7,55 εκατ. ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%), ενώ η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίστηκε στους είκοσι τέσσερεις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Παράλληλα, στις 30 Νοεμβρίου ανέλαβε την κατασκευή του έργου «Επέκταση Κτιριακών Εγκαταστάσεων του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με το ΕΚΕΦΕ / Δημόκριτος, με συμβατική αμοιβή 6,02 εκατ. ευρώ, ενώ η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι 23 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Σημαντική άνοδος μεγεθών

Θεαματική αύξηση τζίρου και περιθωρίου μεικτού κέρδους κατέγραψε στη χρήση του 2023 η ΕΚΤΕΡ, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται στα 79 εκατ. ευρώ, έναντι 23,15 εκατ. ευρώ το 2022. Πέρα από τον υπερτριπλασιασμό του κύκλου εργασιών, η εταιρεία εμφάνισε ίσως τα υγιέστερα περιθώρια κέρδους του κλάδου, καθώς το 2023 αυτά διαμορφώθηκαν σε 18,35% έναντι 12,63% το 2022. Σε απόλυτους αριθμούς, τα μεικτά κέρδη διαμορφώθηκαν 12,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα ενοποιημένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 12 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 11,7 εκατ. ευρώ από 900 χιλ. ευρώ το 2022.

Το ιστορικό

Η εταιρεία ΕΚΤΕΡ είναι από τις ελάχιστες που διασώθηκαν από τον κλάδο στις... τεκτονικές αλλαγές και μεταλλάξεις του χώρου την τελευταία 20ετία, που συμπαρέσυραν κατασκευαστικούς κολοσσούς και πάλαι ποτέ κραταιούς ομίλους. Θεωρείται η πιο νοικοκυρεμένη από τις μικρές κατασκευαστικές εταιρείες, με σχεδόν ανύπαρκτο δανεισμό και γενικώς προσεκτικό και συγκρατημένο management.

Δεν επιδόθηκε στο κυνήγι δημοσίων έργων όπως άλλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, αλλά επικεντρώθηκε σε έργα ΣΔΙΤ και συνεργασίες με ιδιώτες. Η ΕΚΤΕΡ ιδρύθηκε ως προσωπική εταιρεία το 1959, το 1962 έγινε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ), ενώ το 1973 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Το κατώφλι του ελληνικού χρηματιστηρίου το πέρασε στις 23 Νοεμβρίου του 1994, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1995 απέκτησε πτυχίο 6ης Τάξης. H εταιρεία έχει  υλοποιήσει έργα υποδομών, (δρόμους, γέφυρες κ.λπ.), νοσοκομεία, κτήρια αεροδρομίων, μουσεία, ανακαινίσεις, ξενοδοχεία κ.α., η συνολική αξία των οποίων ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας