Μενού Ροή
Η CPLP του Βαγγέλη Μαρινάκη η πρώτη ναυτιλιακή που εκδίδει δεύτερο ομόλογο στο ελληνικό χρηματιστήριο

Η πρώτη ναυτιλιακή εταιρεία που θα εκδώσει δεύτερο ομόλογο στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η CPLP Shipping Holdings PlcΗ, μέλος του Ομίλου Capital Product Partners L.P. του Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση επταετούς έκδοσης ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για το τέταρτο ναυτιλιακό ομόλογο που θα έχει εκδοθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών ύστερα από την Costramare, την ίδια την Capital Product Partners και τη Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου.

Θυμίζουμε πως το προηγούμενο ομόλογο της Capital Product Partners είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2021 και στόχευε στην άντληση 150 εκατ. ευρώ, όμως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 801,3 εκατ. ευρώ με την υπερκάλυψη να ξεπερνάει τις πέντε φορές (5,34) και την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 2,65% ετησίως. Η συγκεκριμένη έκδοση είχε ευρεία απήχηση, αφού συμμετείχαν 8.234 επενδυτές.

Ασφαλώς οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές από τον Οκτώβριο του 2021 έχουν αλλάξει εντελώς, το κλίμα έχει αντιστραφεί και το κόστος του χρήματος έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως φάνηκε στις τελευταίες ελληνικές εκδόσεις ομολόγων.

Όμως, οι ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων συνεχίζουν να έχουν δυναμική ανάπτυξη και να διαπρέπουν διεθνώς σε ένα περιβάλλον αυξημένων ναύλων, αλλά και αλλαγής του status quo σ’ ό,τι αφορά τους περιβαλλοντικούς όρους.

Το χρονοδιάγραμμα της έκδοσης

Η δημόσια προσφορά για το νέο ομόλογο της CPLP Shipping Holdings PlcΗ θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στις 22 Ιουλίου 2022, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο θα ξεκινήσει την Τετάρτη 27/7. Η έκδοση του ομολόγου πραγματοποιείται με την εγγύηση της Capital Product Partners L.P.

Ο στόλος

Η CPLP διατηρεί ένα στόλο υψηλών προδιαγραφών καθώς αριθμεί 19 πλοία, ενώ με την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ύψους 597,5 εκατ. δολαρίων μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Μαΐου 2023, ο στόλος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 23 πλοία αποτελούμενος από εφτά πλοία τελευταίας γενιάς μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (‘LNG’), 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers) και ένα πλοίο ξηρού φορτίου.

Το επενδυτικό πρόγραμμα της μητρικής Capital Product Partners L.P. που είναι η εγγυήτρια, έχει στόχο την συνεχή ανανέωση και ενίσχυση του στόλου της, καθώς και την καθιέρωσή της στη διεθνή αγορά θαλάσσιας μεταφοράς LNG. Πρόκειται για μια αγορά υψηλής ανάπτυξης με θετικά μακροπρόθεσμα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς το υγροποιημένο φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσεικαίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη σε καθαρές μηδενικές εκπομπές (netzero) και στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Τα πλοία τελευταίας γενιάς LNG του Ομίλου της Capital Product Partners LP διανέμουν υγροποιημένο φυσικό αέριο μεταξύ 26 χωρών σε όλο τον κόσμο.

Η εγγυήτρια του ομολόγου Capital Product Partners L.P.  15 χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης, ενώ ο όμιλος συνολικά διαθέτει έως και 2,1 δισ. δολάρια σε συμβολαιοποιημένα έσοδα και εναπομείναντα χρόνο χρονοναυλώσεων μέχρι και 10,1 έτη.

Σχολιάζοντας τη νέα ομολογιακή έκδοση του ομίλου ο CEO της Capital Product Partners L.P, Γεράσιμος Καλογηράτος τόνισε πως «η CPLP βρίσκεται σε μία δυναμική ρότα επενδύσεων σε στόλο τελευταίας γενιάς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος τόσο για τη μεταφορά LNG, όσο και σε πλοία containers. Προχωράμε σε εκ νέου έκδοση ομολογιών στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά και ενισχύουμε το αναπτυξιακό επενδυτικό μας πρόγραμμα για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του στόλου μας, παράλληλα συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Ποια είναι η Capital Product Partners LP

Η CPLP είναι θυγατρική του ομίλου Capital Product Partners και αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην «πράσινη» στροφή που κάνει ο όμιλος προς σύγχρονα πλοία μειωμένου αποτυπώματος αερίων θερμοκηπίου μεταφοράς LNG καθώς και μεταφοράς container.

Για το λόγο αυτό, υλοποιεί ένα διευρυμένο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,9 δισ. δολ. την περίοδο 2021-2023, με τις αναπτυξιακές επενδύσεις μόνο για την περίοδο 2022-2023 να ανέρχονται σε 597,5 εκατ. δολάρια. Η δυναμική ανοδική πορεία της CPLP αντικατοπτρίζεται στις συνεχιζόμενες εξαιρετικές επιδόσεις που καταγράφουν οι οικονομικοί δείκτες της εταιρείας.

Το 2021 έκλεισε με σημαντική αύξηση των συνολικών εσόδων που έφτασαν στα 184,7 εκατ. δολάρια έναντι 140,9 εκατ. δολάρια για το 2020 και ισχυρή άνοδο στα καθαρά κέρδη, τα οποία για το 2021 υπερ-τριπλασιάστηκαν στα 98,2 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με 30,4 εκατ. δολάρια το 2020.

Αντίστοιχα, το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν στα 73,4 εκατ. δολάρια έναντι 38,1 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2021, σημειώνοντας αύξηση 93% ενώ τα κέρδη αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, κατά 130%, στα 25,1 εκατ. δολάρια έναντι 10,9 εκατ. δολάρια το α’ τρίμηνο του 2021. Σημειώνεται πως η CPLP είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης από το 2007.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας