Μενού Ροή
Ιωάννης Σμυρλής: Σε τρία χρόνια έχουμε 8 δισ. Στρατηγικές Επενδύσεις έναντι 1 δισ. τα προηγούμενα οκτώ

Στο πλαίσιο της 23ης Prodexpo που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του Ιωάννη Σμυρλή, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γεωργίου Κορμά - Economist, Real Estate Professional, Ιωάννη Γκάνου - CEO, Alpha Astika Akinita, Στέφανου Βλαστού - Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΑΔ και Μάξιμου Καλατζή - Διευθύνων Σύμβουλος Makt αναφορικά με την επενδυτική δραστηριότητα της χώρας μας.

Βλαστός: Η ΕΤΑΔ θα είναι πυλώνας προσέλκυσης για νέες επενδύσεις για τη χώρα

Την συζήτηση άνοιξε ο κύριος Βλαστός λεγοντας πως η ΕΤΑΔ θα επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα ακίνητα όπως τουριστικού ενδιαφέροντος, ενεργειακά, logistics και ακίνητα του πρωτογενή τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Είναι οι τομείς που θα δώσουμε βαρύτητα το επόμενο διάστημα. Αυτό που πρέπει να διαχειριστούμε είναι το κομμάτι της ρηχής αγοράς. Έχουν αλλάξει οι προϋποθέσεις της χώρας».

Ακολούθως τόνισε, «Η ΕΤΑΔ έχει λειτουργήσει τα τελευταία χρόνια ως "disruptor". Αυτη τη στιγμή ερχόμαστε και επενδύουμε σε μια σειρά από ακίνητα οπως στο Ναυπλιο, στο Ηράκλειο, στο Ξενία Πάρνηθας, στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού. Είναι πράγματα αυτονόητα αλλά δεν γινόταν στο παρελθόν» ενώ κλείνοντας την τοποθέτηση σημείωσε ότι θα είναι πυλώνας προσέλκυσης για νέες επενδύσεις για τη χώρα

Γκάνος: Υπάρχουν θεσμικοί παίκτες στην Ελλάδα που δημιουργούν σωστό προϊόν, από κάτω προς τα πάνω και αυτό είναι το σωστό

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κύριος Γκάνος, όπου ξεχώρισε την ελληνική από την ευρωπαϊκή αγορά. Στην τοποθέτηση του ανέφερε «Αν ξεχωρίσουμε την ευρωπαϊκή αγορά με την ελληνικη δημιουργούνται διαφορετικές συνθήκες. Στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα.

Στην Ελλάδα είμαστε σε άλλο σημείο του οικονομικού κύκλου. Ερχόμαστε από μια 10ετή κρίση όπου έγινε μια σοβαρή ανατίμηση στην αγορά ακινήτων. Από το 2018 μπήκαν άλλες βάσεις να μιλάμε για την ελληνική αγορά». Επίσης συμπλήρωσε «Η ελληνική αγορά είναι ρηχή ακόμα. Κάναμε πέρυσι 2 δισ. συναλλαγές στην αγορά, την ίδια στιγμή στην Τσεχία έγιναν περίπου 6 δισ. Έχουν μπει οι βασεις να πάμε παραπέρα, αλλά πρέπει να περιμένουμε».

Ο κύριος Ιωάννης Γκάνος αναφέρθηκε και στο θεσμικό πλαίσιο λέγοντας «Σε επίπεδο θεσμικού πλαισίου είμαστε καλύτερα από ότι ήμασταν στο παρελθόν. Υπάρχουν θεσμικοί παίκτες στην Ελλάδα που δημιουργούν σωστό προϊόν, από κάτω προς τα πάνω και αυτό είναι το σωστό.Υπάρχουν ακίνητα που βγαίνουν στην αγορά, δημιουργειται προϊον, άρα τα πράγματα είναι καλύτερα. Το θέμα είναι πως προσελκύουμε και άλλους επενδυτές».

Κόρμας: Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί "safe haven" για επενδύσεις

Τρίτος ομιλητής ήταν ο κύριος Γεώργιος Κόρμας , ο οποίος τόνισε πως «Η Ελλάδα βγαίνοντας από την κρίση περιμέναμε οτι θα εκτιναχθεί οικονομικά. Αλλά δυστυχώς προέκυψαν και άλλοι παράγοντες, όπως η πανδημία και η γεωπολιτική κρίση. Πρεπει να συμπλεύσουμε με την υπόλοιπη ευρώπη. Έχουμε την τύχη να είμαστε μέρος του ευρωπαϊκού οικοδομήματος που μας προστάτευσε από τα χειρότερα τα προηγούμενα χρόνια».

Ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην εικόνα της Ελλάδας ως σταθερός χώρος επενδύσεων λέγοντας «Η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί "safe haven" για επενδύσεις και αυτό οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα που υπάρχει. Αυτό φαίνεται και από τις μεγάλες επενδύσεις που ήρθαν όπως της Google και της Microsoft . Η Ελλάδα πλέον δεν είναι ουραγός, έχει μπει μπροστά και δείχνει τον δρόμο.Η Ευρώπη του 2050 έχει δύο δρόμους το digitan και το green deal και είναι ευχάριστο οτι δεν άλλαξαν οι στόχοι αλλά απλά μετατοπίστηκαν».

Ολοκλήρωσε με την πεποίθηση πως «Υπάρχουν τα εργαλεία να κρατήσουμε δυνατό το real estate. Το real estate είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης αλλά δεν είναι rocket science. Επομένως το περιβάλλον σήμερα δεν έχει εμπόδια για κάποιον που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Ουσιαστικό είναι να θέλει η Ελλάδα να παραμείνει επενδυτικός προορισμός. Υπάρχουν πράγματα που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το κλίμα, για να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το silver economy».Έκλεισε λέγοντας, «Το πλαίσιο είναι μια χαρά και οφείλουμε να προχωρήσουμε για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών».

Σμυρλής: Βάλαμε ένα στόχο να ξαναβρούμε το brand, γιατί τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν στις προτεραιότητες των ξένων επενδύσεων

Ο κύκλος των τοποθετήσεων ολοκληρώθηκε με τον Ιωάννη Σμυρλή. Ο κύριος Σμυρλής ξεκίνησε την τοποθέτηση του απαντώντας στο ερώτημα, πως αποτυπώνεται η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αναφέροντας «Το real estate όπως και ο τουρισμός είναι παραδοσιακές επενδύσεις στην Ελλάδα. Βάλαμε ένα στόχο να ξαναβρούμε το μπραντ, γιατί τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα δεν ήταν στις προτεραιότητες των ξένων επενδύσεων. Σε τρία χρόνια έχουμε 8 δισ. Στρατηγικές Επενδύσεις έναντι 1 δισ. τα προηγούμενα 8 χρόνια».

Και συνέχισε «Το μομεντουμ για την Ελλάδα είναι διαφορετικό γιατί χειριστήκαμε ως ευκαιρία την κρίση. Η προοπτική μπορεί να είναι καλή απλά να πρέπει να κρατήσουμε την σταθερότητα και το προφίλ της χώρας που έχει βγει προς τα έξω».

Έκλεισε την τοποθέτηση του με τις εκτιμήσεις του για το πως μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει προβλήματα που εμφανίζονται σε άλλες χώρες και ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που υιοθετούνται από την Ελλάδα; Συγκεκριμένα ανέφερε «Έχουμε καταφέρει να βάλουμε τη χώρα στο top 10 των επενδυτικών προορισμών το 2021. Δουλεύουμε το silver economy, παράλληλα ενισχύουμε τους ψηφιακούς νομάδες. Ο τουρισμός κάνει συνεχώς ρεκόρ και αυτό δημιουργεί ανάγκες για νέες επενδύσεις και κατασκευές. Δουλευουμε ξεχωριστά τα πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας καθώς δεν είναι όλες οι περιοχές για όλες τις επενδύσεις».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας