Μενού Ροή
Κόμβο logistics με αιχμή τα ακίνητα της Χαλυβουργίας στήνει το HIG Capital στην Ελλάδα

Συνεχίζεται δυναμικά το κρεσέντο επενδύσεων του H.I.G. Capital Advisors LLC στην Ελλάδα, με κύρια εστίαση στην αξιοποίηση της μεγάλης έκτασης της Χαλυβουργίας Ελλάδας στον Ασπρόπυργο, όπου υλοποιεί project δημιουργίας μεγάλου κόμβου logistics, ενώ συνεχίζεται το μπαράζ εξαγορών εταιρειών leader στον ίδιο κλάδο, παράλληλα με τις πολλαπλές επενδυτικές κινήσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Το HIG έχει ήδη επενδύσει περί το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ έχει δρομολογήσει επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για νέα projects έως το 2025, που το καθιστά έναν από τους μεγαλύτερου ξένους επενδυτές στη χώρα μας, μαζί με τα CVC Partners και την BC Partners.

Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Μπήτρος, Γενικός Διευθυντής της Inventio η οποία είναι αποκλειστικός συνεργάτης της HIG Capital στη χώρα μας, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά γόνιμη και δραστήρια περίοδο.

Στη Χαλυβουργία Ελλάδος υλοποιεί μεγάλο project στον τομέα του real estate αξίας 300 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά των logistics βρίσκεται στο τελικό στάδιο των διαδικασιών για την εξαγορά της εταιρείας – leader, Βεϊνόγλου.

Κόμβος για τα logistics η Ελλάδα

Το αμερικανικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο βλέπει… μακριά στον τομέα των logistics στην Ελλάδα, καθώς πιστεύει ότι η χώρα μας μπορεί να γίνει ένα πολύ κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο για όλη τη Νότια Ευρώπη, καθώς είναι «γέφυρα» τριών ηπείρων, ενώ έχει δεσπόζουσα θέση στην πιο… νευραλγική θάλασσα του πλανήτη, τη Μεσόγειο.

Η HIG, σύμφωνα με τον κ. Μπήτρο, πιστεύει στη δυναμική του κλάδου των logistics, ο οποίος στην Ελλάδα είναι κατακερματισμένος, κάτι που δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες για «πάντρεμα» και συμπλεύσεις, ενώ η χώρα μας εξελίσσεται σταδιακά σε ένα ισχυρό διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή με σημαντικές υποδομές να έχουν δρομολογηθεί.

Στον Ασπρόπυργο η HIG προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης (μέσω τραίνου, πλοίου, φορτηγών- trimodal) με το εκτιμώμενο ετήσιο όφελος για την ελληνική οικονομία να εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ άμα της έναρξης της λειτουργίας. Παράλληλα θα έχει και σημαντικό πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο, καθώς θα κινητοποιήσει και δεκάδες ακόμη εκατ. επενδύσεων σε όλη την «αλυσίδα» αυτού του κλάδου.

Οι εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας βρίσκονται σε άκρως στρατηγική θέση, δίπλα στα Ελληνικά Πετρέλαια, έχοντας από το 2012 λιμενική άδεια, ενώ προγραμματίζονται σημαντικά έργα υποδομής που αναμένεται να μετατρέψουν την περιοχή στο μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κόμβο στη χώρα.

Λόγω της προνομιακής θέσης, εκτιμάται ότι μπορεί να ελκύσουν πολλές ακόμη παράπλευρες επενδύσεις από μεγάλους ξένους distributors, ενώ μπορεί να υπάρξει εντός του ακινήτου και μονάδα παραγωγής για διεθνείς εταιρείες που θέλουν να κάνουν την χώρα μας Hub για την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Βεϊνόγλου

Αναφορικά με τη συμφωνία εξαγοράς της Βεϊνόγλου έρχεται στην εκατονταετή επέτειο λειτουργίας της στο χώρο των μεταφορών και αφορά στην εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού (περί το 80%), ενώ η εταιρεία εκτιμάται ότι έκλεισε το 2022 με κύκλο εργασιών 120 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των δύο πλευρών έχει ουσιαστικά επέλθει συμφωνία και μόνο τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της εξαγοράς. Η οικογένεια Βεϊνόγλου θα διατηρήσει το management, ενώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δημιουργούνται σημαντικές προοπτικές μελλοντικής ανάπτυξης στον όμιλο, αξιοποιώντας τα κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει η HIG για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας logistics, αλλά και τις πιθανές συνέργιες που θα δημιουργηθούν.

Η Βεϊνόγλου είναι εταιρεία logistics και ταχυμεταφορών, με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρο, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο. Διαθέτει τις κεντρικές αποθήκες του, επιφάνειας 55.000 τ.μ., στην περιοχή της Ελευσίνας, ενώ το 2016 ο όμιλος προχώρησε στη δημιουργία ακόμη ενός συγκροτήματος logistics, επιφάνειας 16.000 τ.μ., στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Υπενθυμίζεται ότι η HIG έχει κάνει απόβαση στην αγορά των logistics από το 2020 οπότε εξαγόρασε την Μακιός ΑΕ με έδρα την Θεσσαλονίκη, ενώ το 2021 προχώρησε στην εξαγορά και της Ολυμπιάς-Κανδύλης. Και στις δύο εταιρείες η HIG εξαγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών, διατηρώντας το υπάρχον management, δημιουργώντας όμως την μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των logistics ψυχωμένων φορτίων όσον αφορά τη μεταφορά και την  αποθήκευση.

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας