Μενού Ροή
Νέα εποχή για την Intrakat

Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία δύο αυξήσεις κεφαλαίου μέσα σε περίπου δώδεκα μήνες και παράλληλα αποτελώντας την κατασκευαστική εταιρεία που έχει ανέβει τις περισσότερες… πίστες τα τελευταία χρόνια, μπαίνοντας στη μεγάλη κατηγορία του κλάδου, η Intrakat έχει γεμάτη τη φαρέτρα της πλέον με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, ατενίζοντας με αισιοδοξία τη νέα εποχή.

Η εταιρεία στις αρχές του 2022 ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ, εντός του ίδιου έτους άλλαξε μετοχικό status quo με την είσοδο της εφοπλιστικής ομάδας που πλέον ελέγχει τον όμιλο, ενώ χθες ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία της νέας – κατά 100 εκατ. ευρώ – αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν έχουν μείνει αδιάθετες μετοχές, καθώς η αύξηση υπερκαλύφθηκε από όσους είχαν δικαίωμα προτίμησης και προεγγραφής, οι οποίοι προσέφεραν το ποσό των περίπου 117 εκατομμυρίων ευρώ (έναντι του αρχικού στόχου για άντληση ποσού 100 εκατ. ευρώ).

Εκδόθηκαν 85.470.086 νέες μετοχές - με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων - ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ εκάστη και με τιμή διάθεσης 1,17 ευρώ για κάθε νέα μετοχή, ενώ χθες η μετοχή έκλεισε στα 1,6160 ευρώ.

 

Η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης έγινε την τελευταία εργάσιμη του 2022, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης καθορίστηκε μεταξύ της 4ης και της 25ης Ιανουαρίου 2023, ενώ η τελική έγκριση εισαγωγής των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση θα δοθεί την προσεχή Τρίτη 31 Ιανουαρίου και οι νέες μετοχές θα εισαχθούν στο ταμπλό του Χ.Α. την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου. Η μετοχή ενισχύεται σε ποσοστό 10,68% το 2023, ενώ θυμίζουμε πως το τρίτο τρίμηνο του 2022 η εταιρεία μετά από πολύ καιρό εμφάνισε και θετικά EBITDA.

 

Εστιασμός σε πέντε κύριους πυλώνες

 

Σε πέντε κύριους πυλώνες στρατηγικής εστιάζει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της Intrakat, που θα υλοποιηθεί με την αξιοποίηση των νέων κεφαλαίων 100 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέρρευσαν στην εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, η εισηγμένη και οι θυγατρικές της θα ενισχύσουν τις δραστηριότητες τους στους τομείς:

 

  • Κατασκευαστικών έργων υποδομής
  • Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων
  • Αξιοποίησης Ακινήτων
  • Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 

Που θα διατεθούν τα κεφάλαια

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια ως εξής:

 Περίπου 50 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη πρόσθετων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, το οποίο θα αξιοποιηθεί απαιτηθεί για την επιτάχυνση εκτελούμενων έργων, την υλοποίηση νέων και για τη διεκδίκηση έργων που αναμένεται να προκηρυχθούν

*   Τα άλλα 50 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, σε παραχωρήσειςκαι ΣΔΙΤ, σε έργα περιβάλλοντος καθώς και στον τομέα των ΑΠΕ.

*  Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται τώρα σε 1,2 δισ. ευρώ και θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς ο όμιλος έχει μειοδοτήσει σε επιπλέον έργα 759 εκατ. για τα οποία αναμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συμβασιοποίησής τους εντός του 2023. Με την εκκίνηση κατασκευής μεγάλων έργων που αναλήφθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτος και τα οποία έχουν ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους, αναμένεται σημαντική βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

 

Οι επιμέρους τομείς

Όσον αφορά τις δραστηριότητες και τις προοπτικές στους πέντε βασικούς τομείς εργασιών όπου εστιάζει ο όμιλος, επισημαίνεται ότι:

- Στον τομέα των ΑΠΕ, μετά τις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν, ο όμιλος Intrakat διαθέτει χαρτοφυλάκιο από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1.800 MW (1.000 MW αιολικά πάρκα και 800 MW φωτοβολταϊκά). Στο χαρτοφυλάκιο μονάδων ΑΠΕ με εξασφαλισμένη τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας για είκοσι έτη, προστέθηκε προ λίγων μηνών ένα ακόμη αιολικό πάρκο ισχύος 32 MW. Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη 11 σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών συνολικής ισχύος 700MW.

- Στον τομέα των έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, η Intrakat συμμετέχει σε πληθώρα ενεργών διαγωνισμών, σε διάφορα στάδια των διαγωνιστικών διαδικασιών. Επίσης, η Εταιρία έχει ως στόχο τη συμμετοχή της σε επιπρόσθετους διαγωνισμούς που αναμένονται να προκηρυχθούν την περίοδο 2023 - 2024.

- Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, η Intrakat ολοκλήρωσε και λειτουργεί από τις αρχές του 2022 το πρώτο 5άστερό ξενοδοχείο του στην Αθήνα, τ "Milos". Επίσης, ανακατασκευάζει στο κέντρο της Αθήνας και επί της οδού Ιπποκράτους, 9όροφο κτίριο γραφείων συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ., το οποίο θα λάβει πράσινη πιστοποίηση LEED με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής του.

Μέσω της θυγατρικής "INTRA Estate" αγόρασε οικόπεδο στην Άνω Μερά Μυκόνου με σκοπό την ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών χωρητικότητας 256 κλινών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2024. Επίσης, η εισηγμένη εξαγόρασε, μέσω της κατά 100% θυγατρικής της εταιρείας "Intra Estate Σχοινούσα Μ.Α.Ε.", το ξενοδοχείο "Apanema Resort" στη Χώρα Μυκόνου, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα μετατραπεί σε luxury boutique hotel με branded εστιατόριο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2024.

- Η ανάπτυξη υποδομών και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα αποτελεί βασική προτεραιότητα του Ομίλου. Εμφαση θα δοθεί σε υδραυλικά και σιδηροδρομικά έργα, σε υποδομές σχολικών συγκροτημάτων και δικαστικών μεγάρων, σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, σε αναβαθμίσεις δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης και σε έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων

 

Συμμετοχή σε ΣΔΙΤ

 

Παράλληλα, προβλέπεται ότι θα δρομολογηθούν σημαντικά έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, που αφορούν υποδομές και περιβάλλον, με μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Ήδη ο όμιλος, στα πλαίσια δημοπρατήσεων έργων ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, συμμετέχει σε διαγωνισμούς συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ, με πιο σημαντικούς τους κάτωθι:

  • Οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, προϋπολογισμού 239,2 εκατ. ευρώ (Προσωρινός Ανάδοχος)
  • ΒΟΑΚ: Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του τμήματος Χερσόνησος - Νεάπολη, προϋπολογισμού 188,6 εκατ. (Προσωρινός Ανάδοχος)
  • 13 Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, προϋπολογισμού 131,5 εκατ. ευρώ (Φάση Β -Ανταγωνιστικός Διάλογος).

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας