Μενού Ροή
«Ψήνεται» deal Intrakat – Watt

Ένα deal που αν πραγματοποιηθεί θα κάνει αίσθηση και θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά της… νέας ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας «ψήνεται» το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για τις προχωρημένες συζητήσεις που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρίσκεται η εταιρεία Intrakat με την W.A.T.T. AE, του Θανάση Κατρή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο όμιλοι είναι σε ανοιχτή γραμμή διαπραγματεύσεων για μια σύμπλευση (και) μετοχική, πέραν της επιχειρησιακής που ήδη έχουν εδώ και χρόνια. Αν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις, η Intarkat θα αποκτήσει ένα πολύ σημαντικό ποσοστό στη WATT, ενώ το management της τελευταίας θα μείνει ως έχει, υπό τον κ. Θανάση Κατρή.

Θυμίζουμε πως οι δύο όμιλοι εδώ και χρόνια έχουν στενή συνεργασία στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων και αστικών λυμάτων, όπου η W.A.T.T. έχει πολύ μεγάλη εξειδίκευση. Πάντως, έτσι κι αλλιώς οι δύο όμιλοι «κατεβαίνουν» από κοινού σε διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ στους τομείς διαχείρισης απορριμμάτων, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας.

Ποια είναι η WATT του Θ. Κατρή

Η WATT ιδρύθηκε το 2012 από τον Θανάση Κατρή, αλλά «κρατάει» τεχνογνωσία πάνω από είκοσι και πλέον χρόνια, δραστηριοποιούμενη στους πλέον κρίσιμους τομείς που αποτελούν και τις μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας. Πλέον το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας ξεπερνά τα 200 άτομα και περιλαμβάνει εξειδικευμένους μηχανικούς και τεχνικούς, ενώ υποστηρίζεται από συνεργάτες με σημαντική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και επιστημονικό προσωπικό ικανό να παρέχει γνώση και έργο σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το LIFE

Ο Θ. Κατρής είχε ιδρύσει το 1985 την εταιρεία ΤΟΜΗ, η οποία το 2001 εξαγοράστηκε από τον όμιλο Ελλάκτωρ και μετονομάστηκε σε Ηλέκτωρ. Αργότερα οι δρόμοι με την οικογένεια Μπόμπολα χώρισαν, για να προχωρήσει στην ίδρυση της ΕΠΑΝΑ, η οποία κατόπιν «γέννησε» την WATT.

Η εταιρεία εξειδικεύεται στη συλλογή απορριμμάτων, την ανακύκλωσή τους, την ανάκτηση ενέργειας, την ασφαλή τελική διάθεση τους, την επεξεργασία αποβλήτων, τους χώρους υγειονομικής ταφής, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όλα όσα περιλαμβάνονται γύρω από την αλυσίδα συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων.

Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (KΔAY), ενώ το κατά τη διάρκεια του 2021 είχε εκφράσει ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, διαδικασία που όμως μετατέθηκε μερικώς, με στόχο να «χτίσει» μεγαλύτερη αξία και να πετύχει υψηλότερη αποτίμηση.

Η εταιρεία WATT τον περασμένο Μάρτιο εγκαινίασε τη νέα Μονάδα Βιοξήρανσης απορριμμάτων στη Φυλή Αττικής, που ανοίγει νέους δρόμους για το τεράστιο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων στην πρωτεύουσα. Η Μονάδα Βιοξήρανσης της WATT στη Φυλή ολοκληρώθηκε λίγο πριν το τέλος του 2021, προσφέροντας μία σημαντική ανάσα ανακούφισης σε ολόκληρη την Αττική.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και σε συνδυασμό με τις λοιπές υποδομές του ΚΔΑΥ της WATT, παράγει καύσιμο από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα (όπως τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ) κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στην τσιμεντοβιομηχανία.

Διαθέτει ήδη τρία ΚΔΑΥ

Η WATT ήδη διαθέτει τρία Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε Κορωπί, Φυλή και Πάρο, συνολικής δυναμικότητας 140.000 τόνων, ενώ το 2020 παρουσίασε κύκλο εργασιών κοντά στα 20 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμιακά διαθέσιμα έφταναν στα 9,3 εκατ. ευρώ

Το συγκεκριμένο έργο παράγει καύσιμο από σύμμεικτα αστικά απορρίμματα όπως τα υπολείμματα των ΚΔΑΥ (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί στη τσιμεντοβιομηχανία. Η Μονάδα κατασκευάστηκε βάσει ειδικού σχεδιασμού με πατέντα της εταιρίας.

Το πλεονέκτημα της τεχνολογίας αυτής έγκειται στο γεγονός ότι περιορίζει δραστικά το υπόλειμμα των απορριμμάτων προς ταφή, σε επίπεδο κάτω του 20% (σε αντίθεση με το 40% που επιτυγχάνουν οι συμβατικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων), δημιουργώντας παράλληλα σημαντικό  ενεργειακό υλικό.

Ενέργεια από βιοαέριο

Παράλληλα με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παράγει ενέργεια από βιοαέριο προερχόμενο από χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) από εγκαταστάσεις που έχει κατασκευάσει σε Χαλκίδα, Κέρκυρα, αλλά και μέσω φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Πάρο. Η εταιρεία έχει εμπειρία στο waste management από τις συνεργασίες της με πελάτες δήμους, αλλά και ιδιωτικούς φορείς όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα ΕΛ.ΠΕ., ο ΟΠΑΠ κ.α.

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας