Οι ιταλικοί όμιλοι ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε διαμάχη με την κυβέρνηση σχετικά με νέα όρια στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, τα οποία, όπως λένε, βάζουν σε κίνδυνο τους στόχους της Ρώμης για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και θα αυξήσουν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο δεξιός συνασπισμός που κυβερνά τη χώρα ενέκρινε τη Δευτέρα την απαγόρευση εγκατάστασης πάνελ σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως αγροτικές.
Η Elettricità Futura - το λόμπι που εκπροσωπεί τους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κρατικά ελεγχόμενης εταιρείας κοινής ωφελείας Enel - δήλωσε ότι το όριο θα αυξήσει το κόστος για την ανάπτυξη νέων ηλιακών έργων, θα περιπλέξει τη διαδικασία αδειοδότησης και θα θέσει σε κίνδυνο τους πράσινους στόχους της Ιταλίας.
«Ο νέος κανονισμός θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πρόβλημα αξιοπιστίας για τη χώρα μας όσον αφορά τις εταιρείες που έχουν προγραμματίσει έργα αξίας έως 300 δισεκατομμυρίων ευρώ για να κάνουν τις εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων του 2030», προσθέτει η Elettricita Futura.
Στο προσχέδιο του σχεδίου της για την ενέργεια και το κλίμα η ιταλική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αυξήσει την ενέργεια που παράγεται από ηλιακά πάρκα κατά 50 γιγαβάτ (GW) έως το 2030 ως μέρος του σχεδίου για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.
Η Elettricità Futura είπε ότι αυτός ο νέος κανόνας θα επιδεινώσει την έλλειψη μεγάλων ηλιακών πάρκων , ένα ζήτημα που διατηρεί υψηλό το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.
Αγροτικά λόμπι που είναι βασικοί υποστηρικτές της κυβέρνησης Meloni ζητούν εδώ και καιρό περιορισμούς στα πάνελ, υποστηρίζοντας ότι δεν συμβιβάζονται με την καλλιέργεια.
«Η γεωργία και τα φωτοβολταϊκά μπορούν να συνυπάρξουν», δήλωσε η Italia Solare, η ιταλική ένωση για τον ηλιακό τομέα, προσθέτοντας ότι το 1% της ανεκμετάλλευτης γεωργικής γης θα αρκούσε για να πραγματοποιηθούν τα μισά από τα 50 GW που απαιτούνται για την Ιταλία για την επίτευξη των στόχων του 2030, με τα υπόλοιπα να προέρχονται από φωτοβολταικά στις στέγες.