Μενού Ροή
Σύνδεσμος Φωτοβολταικών προς ΥΠΕΝ: Επτά άρθρα για τα θαλάσσια-Κανένα για τα φωτοβολταικά σε λίμνες

Την απορία του για την απουσία οποιαδήποτε αναφοράς στα πλωτά φωτοβολταικά σε λίμνες από το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εκφράζει με κείμενο του στην δημόσια διαβούλευση ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταικών (ΣΕΦ).

Όπως επισημαίνει, σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα 10 πλωτά πιλοτικά φωτοβολταϊκά στη θάλασσα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) θεωρεί ότι ενώ το σχέδιο νόμου αφιερώνει επτά άρθρα για την προώθησή τους, δεν περιλαμβάνει καμία ρύθμιση για τα πλωτά φωτοβολταϊκά σε λίμνες και ταμιευτήρες για τα οποία εκκρεμούν ήδη αιτήσεις ισχύος εκατοντάδων μεγαβάτ και για τα οποία δεν υπάρχουν κατευθύνσεις ως προς τη χωροθέτηση και την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Για το σκοπό αυτό, προτείνει ρυθμίσεις, οι οποίες θεσπίστηκαν πρόσφατα στην Ισπανία και βάζουν αντικειμενικούς κανόνες για την ανάπτυξη των πλωτών συστημάτων.

Η κρίσιμη παράμετρος που εξετάζεται αφορά στο ποσοστό της επιφάνειας μιας λίμνης ή ταμιευτήρα που μπορεί να καλυφθεί από πλωτά φωτοβολταϊκά, ανάλογα με την ποιότητα του νερού και τον βαθμό ευτροφισμού του ταμιευτήρα. Έτσι προτείνονται τρεις κατηγορίες:

Α. Ολιγοτροφικά-Μεσοτροφικά ύδατα: κάλυψη με φωτοβολταϊκά έως 5% της υδάτινης επιφάνειας.

Β. Ευτροφικά ύδατα: κάλυψη με φωτοβολταϊκά έως 15% της υδάτινης επιφάνειας.

Γ. Υπερτροφικά-Δυστροφικά ύδατα: κάλυψη με φωτοβολταϊκά έως 20% της υδάτινης επιφάνειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας