Μενού Ροή
Τι ψάχνει η Μυτιληναίος στην Unison και στο facility management

Την ώρα που ο όμιλος Μυτιληναίος ετοιμάζεται να κάνει «βροντερή» ανακοίνωση με μεγάλη εξαγορά στον Καναδά πολλών εκατομμυρίων ευρώ (τη μεγαλύτερη που θα έχει κάνει έως τώρα στο εξωτερικό), κίνηση που θα κάνει αίσθηση και θα βάλει τον όμιλο στην αγορά της Βόρειας Αμερικής, στην Ελλάδα συνεχίζει να εμπλουτίζει το χαρτοφυλάκιό του με στοχευμένες εξαγορές που καθετοποιούν πλήρως τις υπηρεσίες του.

Εντός του 2022 προχώρησε στην εξαγορά της WATT+VOLT έναντι 36 εκατ. ευρώ, ισχυροποιώντας κατά πολύ τη θέση του στο χώρο της ενέργειας, ενώ βρίσκεται σε τελικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της εταιρείας Unison, που είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα στο χώρο της διαχείρισης εγκαταστάσεων, το λεγόμενο facility management.

Πρόκειται για μια ακόμη στρατηγική κίνηση που θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο του μεγάλου ενεργειακού ομίλου και θα εμπλουτίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες του. Η Unison είναι μια εταιρεία με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ και πάνω από 2.200 εργαζομένους, ενώ ο κλάδος του facility management στην Ελλάδα κάνει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ τζίρο, μολονότι θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη σε υποανεπτυγμένο στάδιο, συγκριτικά με τα διεθνή δεδομένα.

 

Επιβεβαιώνει η Μυτιληναίος

Χθες η Μυτιληναίος σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση της Unison σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμφωνίας εξαγοράς της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία UNISON. Η διοίκηση της εταιρείας διερευνά συνεχώς δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της, συμπεριλαμβανομένων και νέων τομέων, όπως ο κλάδος διαχείρισης ακινήτων (Facility Management). Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώνουμε ότι, βρισκόμαστε σε διαδικασία διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συμφωνίας εξαγοράς της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «UNISON Facility Services, χωρίς ωστόσο, να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης σχετικής δεσμευτικής συμφωνίας».

 

Ποια είναι η Unison

H Unison ιδρύθηκε το 1977 με μετόχους την ISS (κολοσσός από τη Δανία) και τα Τσιμέντα Ηρακλής, το 1988 πέρασε στον πλήρη έλεγχο της ISS, ενώ το 2018 πέρασε σε Έλληνες μετόχους, οπότε και μετονομάστηκε το 2021 σε Unison, διατηρώντας όμως συνεργασία με τον παγκόσμιο όμιλο εταιρειών ISS.

H Unison είναι πολυμετοχική. Αρχικώς η Unison παρείχε υπηρεσίες καθαριότητας σε κτιριακούς χώρους γραφείων, αλλά και σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ στην πορεία, στο χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της προστέθηκαν υπηρεσίες συντήρησης κτηρίων, ανακαίνισης, ενεργειακής διαχείρισης, φύλαξης, υποστήριξης, catering έως και υπηρεσίες ανάπλασης εξωτερικών χώρων.

Πλέον, στο πελατολόγιό της συναντούμε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, εισηγμένες και μη, όπως ΟΤΕ, Σκλαβενίτης, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Viohalco, Eurobank, Αστήρ Παλλάς, Μεγάλη Βρετανία, όμιλος Υγεία, Metropolitan, PwC, αλλά και φορείς όπως ο Δήμος Αθηναίων, η ΣΤΑΣΥ, η ΕΤΑΔ, το Ζάππειο Μέγαρο, το νοσοκομείο Ευαγγελισμός κ.α.

 

Ανερχόμενη αγορά

Το μέγεθος του κλάδου facility management στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται στα 1,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% είναι outsource, ενώ η ωρίμανση της αγοράς αναμένεται να διπλασιάσει αυτό το μέγεθος τα επόμενα χρόνια. Με βάσει στοιχεία της McKinsey, η αξία της αγοράς είχε διαμορφωθεί το 2018 σε 1,31 δισ. δολάρια και εκτιμάται ότι το 2024 θα φτάσει τα 1,88 δισ. ευρώ.

 

Η κίνηση Καραμούζη με την Cordia

Αίσθηση είχε κάνει στην αγορά η επενδυτική κίνηση του fund SMERemediumCap (SMERC) που ηγείται ο Νίκος Καραμούζης, όπου το Δεκέμβριο του 2021 είχε προχωρήσει στην εξαγορά του 100% της Engie Hellas, η οποία μετονομάστηκε σε Cordia.

Η Engie Hellas (νυν Cordia) αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παίκτες στο συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία, προσφέροντας όλο το φάσμα των υπηρεσιών facility management και τεχνικής συντήρησης σε πολλές και σημαντικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στην παρουσίαση της εξαγοράς, ο κ. Καραμούζης είχε αναφερθεί στις μεγάλες προοπτικές που έχει ο κλάδος του facility management στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια κατακερματισμένη αγορά, που αποτελείται από πολλές μικρές εταιρείες. Από το σύνολο της αγοράς που φτάνει το 1,3 δισ. ευρώ, καμιά εταιρεία δεν έχει μερίδιο άνω του 5%, καθώς η μεγαλύτερη κάνει τζίρο μόλις 40-45 εκατ. ευρώ.

Τότε είχε τονιστεί πως η ελληνική αγορά του facility management είναι ανώριμη και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, καθώς αποτελεί μόλις το 0,8% του Α.Ε.Π. έναντι 2% σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων (ΙFM) αποτελούν το 3% της ελληνικής αγοράς έναντι 12% παγκοσμίως.

Από το 1,3 δισ. ευρώ της αγοράς, οι υπηρεσίες καθαρισμού είναι η μεγαλύτερη κατηγορία με αξία 590 εκατ. ευρώ, οι υπηρεσίες φύλαξης (Security) έρχονται δεύτερες με 430 εκατ. ευρώ, οι τεχνικές υπηρεσίες στην 3η θέση με 310 εκατ. ευρώ, ενώ 70 εκατ. ευρώ είναι λοιπές υπηρεσίες. Από το 1,3 δισ. ευρώ, τα 463 εκατ. ευρώ είναι in house (ιδιοπαραγόμενες, εκ των έσω υπηρεσίες), ενώ από outsourcing έρχονται υπηρεσίες αξίας 1,080 δισ. ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας