Μενού Ροή
Η Αυστριακή υπουργός για το κλίμα επικρίνει την κατασκευή του σλοβακικού πυρηνικού εργοστασίου σε κοντινή απόσταση

Η Λεονόρ Γκεβέσλερ επέκρινε την απόφαση να τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός Mochovce 3 κοντά στα αυστριακά σύνορα, αφού έγιναν γνωστά διάφορα ατυχήματα και κακοδιαχείριση του σταθμού.

Τη θέση του σε λειτουργία σλοβακικού πυρηνικού σταθμού, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα από τη Βιέννη και 100 από τα αυστριακά σύνορα, επιβεβαίωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της σλοβακικής εποπτικής αρχής για την πυρηνική ενέργεια (UJD) Μάρτα Ζιάκοβα.

Νωρίτερα, η αυστριακή περιβαλλοντική οργάνωση Global 2000 είχε καταγγείλει τον Φεβρουάριο του 2022 τη σλοβακική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας στη σλοβακική υπηρεσία ποινικών ερευνών, λέγοντας ότι είχε παραλείψει σκόπιμα να διενεργήσει επιθεωρήσεις. Η ανακάλυψη των υποβαθμισμένων σωληνώσεων προκάλεσε επίσης κατακραυγή.

«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά της θέσης λειτουργίας. Αυτή η απόφαση είναι απολύτως ακατανόητη», δήλωσε σε απάντηση η Αυστριακή υπουργός του κόμματος των Πρασίνων.

Η απόφαση θα καταστεί νομικά δεσμευτική μετά από μια περίοδο 15 ημερών. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, το εργοστάσιο, το οποίο κατασκευάζεται εδώ και 37 χρόνια, θα καλύπτει το ένα δέκατο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβακίας.

Ειδικά ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Γκεβέσλερ, ο κίνδυνος για την ασφάλεια είναι ακόμη πιο προφανής, ενώ η πυρηνική ενέργεια είναι ήδη μια «επικίνδυνη και ξεπερασμένη τεχνολογία».

Στην Αυστρία δεν παράγεται πυρηνική ενέργεια και η χώρα έχει θέσει ως στόχο της να αγωνιστεί και κατά της νέας κατασκευής και επέκτασης πυρηνικών εργοστασίων στις γειτονικές της χώρες.

Η Γκεβέσλερ θέλει να έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό της Σλοβακίας.

Η Global 2000 χαρακτήρισε επίσης την άδεια λειτουργίας «ανεύθυνη» και αναμένει ότι το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες εβδομάδες, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας