Μενού Ροή
Η αύξηση του κόστους ζωής στα κύρια θέματα της ετήσιας ομιλίας του Ολλανδού βασιλιά

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας, η κρίση των κατοικιών, η στήριξη της Ουκρανίας και τα σχέδια της χώρας για το άζωτο ήταν μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε στην ετήσια ομιλία του ο βασιλιάς Βίλεμ-Αλεξάντερ στην Prinsjesdag την Τρίτη.

Στην ετήσια ομιλία του βασιλιά συζητήθηκαν διάφορα τρέχοντα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ολλανδία και πώς η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα.

Ο βασιλιάς αναφέρθηκε αρχικά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Από το 1945 εμείς, στην Ολλανδία, ζούμε ειρηνικά. Τώρα υπάρχει ένας πόλεμος κοντά μας».

Είπε στους ακροατές ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στη στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη της Ουκρανίας, στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας και στην ενότητα και τη συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τα Ηνωμένα Έθνη».

Ο βασιλιάς συνέχισε να συζητά για τα επακόλουθα της εισβολής. Συγκεκριμένα, τον αντίκτυπο στην ενέργεια. «Μια άμεση συνέπεια του πολέμου και των διεθνών κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των τροφίμων».

«Ο αντίκτυπος στα άτομα, τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις είναι σοβαρός. Τα οικονομικά προβλήματα οδηγούν σε αυξανόμενα χρέη, πτωχεύσεις, προβλήματα υγείας και παιδική φτώχεια. Είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις Κάτω Χώρες αγωνίζονται να πληρώσουν το ενοίκιο, τους λογαριασμούς των παντοπωλείων, την ασφάλιση υγείας και τους λογαριασμούς ενέργειας», πρόσθεσε.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει μια «άνευ προηγουμένου δέσμη μέτρων αξίας άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία απευθύνεται κυρίως σε νοικοκυριά με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».

Επιπλέον, η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός ανώτατου ορίου τιμών στην ενέργεια. «Η μείωση του φόρου στα καύσιμα και το ενεργειακό επίδομα θα συνεχιστούν το 2023».

«Μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, οι Κάτω Χώρες εργάζονται τόσο για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας όσο και για την ταχύτερη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια. Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου των Κάτω Χωρών είναι καλά εφοδιασμένες και γεμίζουν περαιτέρω. Στόχος είναι οι Κάτω Χώρες να μην εξαρτώνται πλέον από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022».

Η EURACTIV ανέφερε προηγουμένως ότι οι εγκαταστάσεις φυσικού αερίου είναι τώρα, κατά μέσο όρο, γεμάτες κατά 80%, γεγονός που ανταποκρίνεται στους στόχους της ΕΕ για τον επερχόμενο χειμώνα. «Η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 60% έως το 2030 απαιτεί δράση τώρα. Η κυβέρνηση εστιάζει στην ταχεία οικολογικοποίηση της ολλανδικής βιομηχανίας, στην αύξηση της αιολικής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου, καθώς και σε έναν νέο ρόλο για την πυρηνική ενέργεια», δήλωσε.

Ο βασιλιάς συζήτησε επίσης το θέμα των διαστημάτων για τους αιτούντες άσυλο, λέγοντας ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. Η Ολλανδία αντιμετωπίζει ζητήματα σχετικά με τον χώρο για τους αιτούντες άσυλο. Στις 21 Αυγούστου, περίπου 300 αιτούντες άσυλο πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο στο Ter Apel στη βορειοανατολική επαρχία Γκρόνινγκεν. «Όποιος δικαιούται να παραμείνει θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνδέονται με την πλήρη συμμετοχή και την ενσωμάτωση στην κοινωνία μας».

«Η κυβέρνηση, μαζί με εσάς και όλες τις θετικές δυνάμεις στη χώρα μας, θα συνεχίσει να εργάζεται για να βρει λύσεις στις σημερινές προκλήσεις και να εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον για όλους στο βασίλειό μας», κατέληξε ο βασιλιάς.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας