Μενού Ροή
Η Ιρλανδία παρέλαβε το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών από την έναρξη του πολέμου

Ένα φορτίο σιτηρών που έφτασε στην Ιρλανδία από την Ουκρανία αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν το πρώτο από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Οι 33.000 τόνοι έφτασαν σε λιμάνι στη δυτική ακτή της Ιρλανδίας το Σάββατο (20 Αυγούστου), αφού ξεκίνησαν από την Οδησσό της Ουκρανίας στις 5 Αυγούστου, μαζί με άλλα δύο πλοία που κατευθύνονταν προς την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα.

Το φορτίο ήταν ένα από τα πρώτα που έφυγαν από την Ουκρανία στο πλαίσιο μιας συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών – της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας – που συνήφθη με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο. Η συμφωνία ήρθε εν μέσω αυξανόμενων φόβων για παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που προκαλούνται από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Η Λαρίσα Γκεράσκο, πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ιρλανδία, ήταν μεταξύ εκείνων που ταξίδεψαν στο λιμάνι Foynes στην κομητεία Limerick για την άφιξη του φορτίου. Τα σιτηρά, είπε, σύμφωνα με τα ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, θα βοηθήσουν να «αρθεί το βάρος της αβεβαιότητας» για τους Ιρλανδούς αγρότες.

Πρόσθεσε ότι η Ουκρανία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, αλλά ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία που επίσης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας