Μενού Ροή
Μεγάλη Βρετανία - ΕΕ επισημοποιούν τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή για να υπογράψουν επίσημα το πλαίσιο του Windsor -μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων στο ισχύον πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας- στη Μεικτή Επιτροπή Συμφωνίας Αποχώρησης, υπό τη συμπροεδρία του υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

Στο επίκεντρο του πλαισίου βρίσκονται οι προτάσεις για «πράσινες» και «κόκκινες» λωρίδες που θα τερματίσουν τους τελωνειακούς ελέγχους για τα εμπορεύματα που παραμένουν στη Βόρεια Ιρλανδία και θα επιβάλλουν γραφειοκρατικές απαιτήσεις σε όσα ταξιδεύουν προς τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, καθώς και ένας μηχανισμός, γνωστός ως «φρένο του Stormont», που θα δίνει στους Βορειοϊρλανδούς νομοθέτες λόγο για το αν θα αποδέχονται μελλοντικούς νόμους της ΕΕ για την ενιαία αγορά.

Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε δύο αποφάσεις που σχετίζονται με το πλαίσιο του Windsor.

«Η συμφωνία για το πλαίσιο του Windsor είναι ένα πραγματικά θετικό επίτευγμα ενόψει της 25ης επετείου της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής», δήλωσε η Σουηδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τζέσσικα Ρόσβαλ. «Θα ωφελήσει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία και θα επιτρέψει στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας», πρόσθεσε η ίδια.

«Το πλαίσιο είναι η καλύτερη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία, διασφαλίζοντας τη θέση της στην Ένωση και προστατεύοντας τη συμφωνία του Μπέλφαστ (της Μεγάλης Παρασκευής)», δήλωσε ο Κλέβερλι.

«Προσβλέπω σε περαιτέρω αποτελεσματική συνεργασία με την ΕΕ σε βασικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια και η ενέργεια», πρόσθεσε.

Μόλις η Μεικτή Επιτροπή εγκρίνει επίσημα το πλαίσιο του Windsor, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσει να το εφαρμόζει.

Επιπλέον, ο Κλέβερλι και ο Σέφκοβιτς θα χαιρετίσουν επίσης τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιρλανδίας και της Επιτροπής της ΕΕ σχετικά με το PEACE PLUS, ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί για τη στήριξη της ειρήνης και της ευημερίας στη Βόρεια Ιρλανδία και τις παραμεθόριες κομητείες της Ιρλανδίας.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας