Μενού Ροή
Μέτρηση των εκπομπών άνθρακα στα δομικά υλικά ξεκινά η Ευρωπαική Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την καθιέρωση σε ολόκληρη την ΕΕ της μέτρησης των εκπομπών άνθρακα που σχετίζονται με τα δομικά υλικά καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους.

Σύμφωνα με το δίκτυο euactiv, τα κτίρια ευθύνονται για περίπου το 40% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Για να τα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια ανακαίνισης προκειμένου να επιτύχει τον νομικά δεσμευτικό στόχο της μείωσης των εκπομπών στο καθαρό μηδέν έως το 2050.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοχεύει να εισαγάγει ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης για όλα τα κτίρια έως το 2035 ως μέρος της επερχόμενης αναθεώρησης της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD) της ΕΕ, που αναμένεται στις 14 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των δομικών υλικών που χρησιμοποιούνται στον οικοδομικό τομέα.

Το 11% των εκπομπών

«Παγκοσμίως, το 11% των εκπομπών προέρχεται από ενσωματωμένο άνθρακα στις κατασκευές – οι εκπομπές που δημιουργούνται από την κατασκευή, την κατεδάφιση και την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού ενός κτιρίου», αναφέρει μια επιστολή του έργου #BuildingLife, ενός συνασπισμού ενδιαφερομένων της βιομηχανίας που αντιπροσωπεύει ολόκληρο το κτίριο. αλυσίδα αξίας.

Στόχος τους είναι να πείσουν την Επιτροπή να εξετάσει την αποκαλούμενη προσέγγιση «Whole Life Carbon» (WLC) για την αντιμετώπιση των εκπομπών των κτιρίων από ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των τομέων κατασκευής και κατεδάφισης.

Ο συνασπισμός εκτιμά ότι ο ενσωματωμένος άνθρακας ανέρχεται στο 10-20% των συνολικών εκπομπών που σχετίζονται με τα κτίρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επισημαίνει την έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ για τη μέτρηση της προόδου με συνεπή τρόπο.

Στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ενδιαφέρον για την προσέγγιση, αλλά έχει επιλέξει μια πιο προσεκτική ρυθμιστική στάση προς το παρόν, εστιάζοντας πρώτα στις τυπικές μετρήσεις πριν εξετάσει την εισαγωγή περιβαλλοντικών στόχων σε επίπεδο ΕΕ.

Προκαταρκτική ανάλυση

Η αντιμετώπιση των εκπομπών από τα κτίρια καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και μεταφοράς υλικών, της κατασκευής, της ανακαίνισης και του τέλους ζωής τους, προσδιορίστηκε μεταξύ των προκλήσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν, έγραψε η Επιτροπή σε μια προκαταρκτική ανάλυση κόστους-οφέλους της αναθεώρησης EPBD.

Σύμφωνα με το προσχέδιο αναθεώρησης της EPBD που διέρρευσε, οι χώρες της ΕΕ θα κληθούν να παράσχουν μια «επισκόπηση» των σχεδιαζόμενων μέτρων για την αντιμετώπιση «τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου ολόκληρου του κύκλου ζωής κατά την κατασκευή, την ανακαίνιση, τη λειτουργία και το τέλος της ζωής των κτιρίων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επίσης την εισαγωγή μιας μη υποχρεωτικής κατηγορίας WLC στα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης (EPC) για κτίρια. Σύμφωνα με το τρέχον προσχέδιο, τα EPC θα πρέπει να περιλαμβάνουν μια «ναι/όχι ένδειξη εάν έχει πραγματοποιηθεί υπολογισμός για τις εκπομπές άνθρακα ολόκληρης της ζωής για το κτίριο» και «την τιμή των εκπομπών άνθρακα ολόκληρης της ζωής (εάν υπάρχει)».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας