Μενού Ροή
Οι Γερμανοί αποφασισμένοι να στηρίξουν την Ουκρανία παρά τις τιμές του φυσικού αερίου

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κίεβο αυτό το Σαββατοκύριακο για να εκφράσει τη συνεχή αλληλεγγύη – υποστηριζόμενη από νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γερμανοί θέλουν να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία παρά τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Με την τρίτη επίσκεψή της στο Κίεβο φέτος – τη δεύτερη από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας στη χώρα – η Μπέρμποκ θέλησε να «δείξει ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η υπουργός των Πρασίνων κατά την άφιξή της εκεί το Σάββατο (10 Σεπτεμβρίου).

Πράγματι, δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό ZDF δείχνουν ότι το 70% των Γερμανών πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία ακόμη και ενόψει των υψηλών τιμών της ενέργειας.

Η μείωση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου είχε οδηγήσει το τελευταίο διάστημα τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε άνοδο στη Γερμανία και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τον χειμώνα.

Ωστόσο, η εικόνα διαφοροποιείται κάπως σε όλο το πολιτικό φάσμα.

Το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της συνέχισης της υποστήριξης κυμαίνεται από το σύνολο σχεδόν των ψηφοφόρων των Πρασίνων (97%), το 82% των υποστηρικτών των Σοσιαλδημοκρατών του καγκελάριου Σολτς (SPD) και περίπου τα τρία τέταρτα για τους Φιλελεύθερους (FDP) και τους Συντηρητικούς (CDU) έως λιγότερο από 60% για το κόμμα της Αριστεράς και λιγότερο από το ένα τρίτο για το ακροδεξιό AfD.

Παρά τη λαϊκή αυτή υποστήριξη, ωστόσο, η Μπάερμποκ δεν πήγε στο Κίεβο με συγκεκριμένες υποσχέσεις για νέες αποστολές όπλων ή άλλου είδους βοήθεια – προς μεγάλη απογοήτευση του Ουκρανού ομολόγου της Ντμίτρο Κουλεμπά, με τον οποίο συναντήθηκε για διμερείς συνομιλίες.

«Κάθε μέρα κατά την οποία κάποιος στο Βερολίνο προβληματίζεται και αναζητά συμβουλές, άνθρωποι πεθαίνουν εδώ επειδή το άρμα δεν έχει παραδοθεί», δήλωσε ο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Η Μπέρμποκ, η οποία θεωρείται μια από εκείνους που πιέζουν για περισσότερες και ταχύτερες παραδόσεις όπλων στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού, αναγνώρισε τις σημαντικές στρατιωτικές προόδους που πραγματοποίησε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου: «Φυσικά και ακούω, αγαπητέ Ντμίτρο, ότι εσύ -που παρασύρεσαι από τα καλά νέα των τελευταίων ημερών- απλά συνεχίζεις να χρειάζεσαι αυτή την υποστήριξη».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας