Μενού Ροή
Σε ορυχείο στη Γερμανία η Τούνμπεργκ, καθώς η αστυνομία εκδιώκει ακτιβιστές

Η διάσημη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το χωριό Lützerath της Δυτικής Γερμανίας, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις αρχίζουν να εκδιώκουν τους ακτιβιστές για το κλίμα που εμποδίζουν σήμερα την κατεδάφισή του.

Το χωριό πρόκειται να κατεδαφιστεί για να δημιουργηθεί χώρος για την επέκταση ενός ανθρακωρυχείου από τον ενεργειακό γίγαντα RWE, εναντίον του οποίου διαμαρτύρονται οι ακτιβιστές καταλαμβάνοντας τις εγκαταστάσεις.

Μετά την επίσκεψη της Τούνμπεργκ στο Lützerath τον Σεπτέμβριο του 2021, θα μεταβεί ξανά στο χωριό αυτό το Σάββατο, όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι «όλα βαίνουν σύμφωνα με το σχέδιο» όσον αφορά την έξωση των ακτιβιστών, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, όπως αναφέρει η FAZ, η οποία αναφέρθηκε επίσης στις μεμονωμένες βίαιες ενέργειες εκ μέρους των διαδηλωτών.

«Σήμερα το πρωινό ήταν σίγουρα ανάμεικτο, καθώς γίναμε εν μέρει μάρτυρες ρίψης λίθων και βομβών μολότοφ», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η κατάσταση είχε ηρεμήσει μέχρι το απόγευμα, καθώς «είδαμε πολλές κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαμαρτυρίες». Η αστυνομία «χαιρετίζει ρητά το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ακτιβιστών αποφάσισε να εγκαταλείψει την περιοχή αυτή ειρηνικά και χωρίς αντίσταση», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ενώ η εξέχουσα ακτιβίστρια για το κλίμα Λουίζα Νόιμπαουερ επέκρινε την έξωση ως «μονόπλευρη εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων» της RWE σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο υπουργός Πράσινης Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ υπερασπίστηκε το βήμα.

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε μεταξύ της περιφερειακής και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της RWE, σύμφωνα με τον οποίο άλλα γύρω χωριά γλιτώνουν ενώ το Lützerath κατεδαφίζεται, φέρνει μεγαλύτερη νομική ασφάλεια για την επίτευξη της προγραμματισμένης εξόδου της Γερμανίας από τον άνθρακα έως το 2030, υποστήριξε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας