Μενού Ροή
Σε ρεκόρ 37 χρόνων ο πληθωρισμός στην Ισπανία

Ο ισπανικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα τον Ιούνιο και έκλεισε με ετήσιο ρυθμό 10,2%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1985, τροφοδοτούμενος από τη βενζίνη και τα τρόφιμα, όπως αποκάλυψε την Τετάρτη (29 Ιουνίου) η κρατική στατιστική υπηρεσία INE.

Ο πληθωρισμός συνεχίζει να διαχέεται στην ισπανική οικονομία στο σύνολό της, όχι μόνο λόγω των υψηλών τιμών της βενζίνης και των τροφίμων, αλλά και λόγω της πυροδότησης από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού στην Ισπανία, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τα πιο ευμετάβλητα προϊόντα, όπως τα καύσιμα ή τα τρόφιμα, βρίσκεται ήδη σε ετήσια βάση στο 5,5%, μετά την αύξηση κατά έξι δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας αυτόν τον μήνα: το υψηλότερο ποσοστό από το 1993.

Το INE υπογράμμισε επίσης την επίδραση των τιμών των ξενοδοχείων και της εστίασης, οι οποίες επίσης συνέβαλαν σημαντικά στον πληθωρισμό ρεκόρ.

Οι τιμές των τροφίμων τον Μάιο ήταν ήδη στον υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών, 11% σε ετήσια βάση, και συνέβαλαν 2,5 μονάδες στην αύξηση του πληθωρισμού.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέβασε τις τιμές των δημητριακών, επηρεάζοντας το ψωμί, τα ζυμαρικά, το αλεύρι και άλλα παράγωγα. Επιπλέον, οι ζωοτροφές και, ως εκ τούτου, το κρέας έχουν ακριβύνει, δήλωσαν οι ειδικοί στην οικονομική εφημερίδα Cinco Días.

Ωστόσο, η άνοδος των τιμών δεν αφορά αποκλειστικά την Ισπανία. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 7,9% και την Τρίτη (28 Ιουνίου) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προέβλεψε το ενδεχόμενο να εντατικοποιηθεί η αύξηση των επιτοκίων που έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, από 15 σε 50 μονάδες βάσης.

Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει «ανεπιθύμητα υψηλός» στην ευρωζώνη για «αρκετό καιρό ακόμη».

«Θα προχωρήσουμε όσο χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στο στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Λαγκάρντ στη Σίντρα (Πορτογαλία), όπως μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας