Μενού Ροή
Το ECOFIN θα συζητήσει το πάγωμα της χρηματοδότησης για την Ουγγαρία

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τρίτη (6 Δεκεμβρίου) για να συζητήσουν αν θα αποδεσμεύσουν τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία, μετά τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα να παγώσει 7,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια συνοχής στο πλαίσιο του μηχανισμού αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου.

Στις 30 Νοεμβρίου, η Επιτροπή δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένη με την πρόοδο της Βουδαπέστης όσον αφορά τα 17 διορθωτικά μέτρα για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αφορούν το κράτος δικαίου στη χώρα και συνέστησε να μπλοκαριστούν 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του μηχανισμού αιρεσιμότητας για το κράτος δικαίου.

Παράλληλα, η Επιτροπή συνέστησε στα κράτη μέλη να εγκρίνουν το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας ύψους 5,8 δισ. ευρώ, αλλά συνέδεσε τις πληρωμές με 27 λεγόμενα «υπερ-ορόσημα», τα οποία περιλαμβάνουν τα 17 διορθωτικά μέτρα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, πριν καταβληθεί οποιοδήποτε ποσό από τα χρήματα της ανάκαμψης, θα πρέπει να επιτευχθούν αυτά τα υπερ-ορόσημα με τη μορφή μεταρρυθμίσεων του κράτους δικαίου και της διακυβέρνησης.

Ενώ η απόφαση για τα κονδύλια της ΕΕ προς την Ουγγαρία είναι στην ημερήσια διάταξη των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ για την Τρίτη, θα μπορούσε να αναβληθεί για την επόμενη εβδομάδα, λόγω της έλλειψης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαν να αποσυρθούν και άλλοι φάκελοι από την ημερήσια διάταξη, κάτι που θα μπορούσε να ισχύσει για το πακέτο βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ για την Ουκρανία, καθώς και για την οδηγία για την εφαρμογή ελάχιστου εταιρικού φόρου, στην οποία η Ουγγαρία έχει ασκήσει μέχρι στιγμής βέτο σε μια προσπάθεια να αποκτήσει κάποια μόχλευση και να ξεκλειδώσει τα κονδύλια της ΕΕ. Και οι δύο φάκελοι χρειάζονται ομοφωνία για να εγκριθούν.

Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, η απόφαση να προχωρήσουν οι εν λόγω φάκελοι θα εξαρτηθεί από τη συζήτηση των υπουργών κατά τη διάρκεια του πρωινού γεύματος την Τρίτη.

Επιπλέον, οι υπουργοί αναμένεται να καλέσουν την Επιτροπή να προβεί σε νέα αξιολόγηση μετά τα περαιτέρω «βήματα» που έκανε η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν μετά τις 19 Νοεμβρίου, την προθεσμία που είχε θέσει η Επιτροπή για την αξιολόγηση των διορθωτικών μέτρων.

Σύμφωνα με τα κράτη μέλη, τα βήματα αυτά «πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Ωστόσο, μια διευκρίνιση σχετικά με αυτό θα φτάσει πιθανότατα μόνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφήνοντας μόλις λίγες ημέρες για μια συνάντηση των υπουργών πριν από την τελική προθεσμία για την ψηφοφορία επί του θέματος στις 19 Δεκεμβρίου.

Αυξανόμενη πίεση

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι πιέσεις από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και ευρωβουλευτές προς τα κράτη μέλη να παγώσουν τα κονδύλια της ΕΕ και να προστατεύσουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ από παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Σε επιστολή που εστάλη τη Δευτέρα (5 Δεκεμβρίου), το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες ΜΚΟ κάλεσαν τα κράτη μέλη να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για την αναστολή των κονδυλίων.

Μια άλλη επιστολή που εστάλη από διακομματική ομάδα νομοθετών της ΕΕ κάλεσε τους υπουργούς «να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και να διασφαλίσουν την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής».

Οι υπογράφοντες ζήτησαν να παγώσουν τα κονδύλια «μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις ότι το κράτος δικαίου έχει αποκατασταθεί» και αν δεν καταγραφεί οπισθοδρόμηση στα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί.

«Το Συμβούλιο δεν πρέπει να υποκύψει στις προσπάθειες του Όρμπαν να κρατήσει ομήρους ζωτικά μέτρα σε αντάλλαγμα για ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτός ο καθαρός πολιτικός εκβιασμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός», αναφέρεται στην επιστολή.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας