Μενού Ροή
COP27: Η Σουηδία θα ανακοινώσει αύξηση των εκπομπών CO2

Η νέα φιλελεύθερη υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Romina Pourmokhtari ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7 Νοεμβρίου), ότι θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής COP27 για το κλίμα με το μήνυμα ότι η Σουηδία αυξάνει τις εκπομπές CO2 της ως αποτέλεσμα των μειωμένων στόχων για το κλίμα που ανακοίνωσε η κυβέρνησή της.

Η Διάσκεψη του 2022 στο Σαρμ ελ Σέιχ για την κλιματική αλλαγή, γνωστή ως COP 27, είναι μια διεθνής διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου. Η νέα υπουργός για το κλίμα της Σουηδίας ανακοίνωσε ήδη τις μειωμένες φιλοδοξίες που θα παρουσιάσει εκεί η Σουηδία όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών CO2.

«Είναι φυσικά δύσκολο να μην μπορούμε να παρουσιάσουμε αυστηρότερα αποτελέσματα», δήλωσε η ίδια στη ζωντανή μετάδοση του SVT με αφορμή την COP27, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ο κόσμος τα πηγαίνει άσχημα στην επίτευξη των κλιματικών του στόχων – αλλά η ΕΕ όχι».

Η Σουηδία θα ανακοινώσει επίσης στην COP27 ότι αυξάνει τις εκπομπές CO2 κατά 10% ως αποτέλεσμα της δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση των εκπομπών.

«Προφανώς δεν είναι καλό το γεγονός ότι οι εκπομπές αυξάνονται», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «η λύση σε όλη την κλιματική κρίση δεν είναι ότι το ντίζελ είναι πολύ ακριβό, αλλά ότι κάνουμε επενδύσεις όπου μπορούμε να δούμε ότι θα έχουμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα».

Η Pourmokthari επέκρινε επίσης τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την κάλυψη της αυστηρότερης σουηδικής υποχρέωσης μείωσης του CO2, λέγοντας ότι «πολύ σπάνια ακούει ότι είναι προσωρινή, έκτακτη και οφείλεται σε μια συγκεκριμένη οικονομική κατάσταση».

Η ΕΕ είναι ο καλύτερος περιβαλλοντικός οργανισμός στον κόσμο αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Pourmokthar, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση της ΕΕ να μην παράγει πλέον αυτοκίνητα που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα μετά το 2035 θα δώσει στη βιομηχανία μια τεράστια ώθηση για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

«Αυτό πρέπει να είναι το μέλλον: χωρίς ορυκτά», είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει λόγος που η Tesla προέρχεται από τις ΗΠΑ και όχι από την Κούβα. Πρόκειται για τη δημιουργία αγορών που ενθαρρύνουν την καινοτομία, την τεχνολογία, σε μια επιχειρηματική κοινότητα που μεταστρέφεται».

Όπως συνόψισε, «το κύριο μήνυμα της Σουηδίας στην COP27 θα είναι η «επείγουσα ανάγκη» και η «ευκαιρία»» απέναντι στην κλιματική κρίση που βιώνει ο κόσμος.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας