Οι πρώτες στάλες της βροχής είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν δειλά δειλά στο πρόσωπό του, όμως ο ίδιος δεν φάνηκε να ενοχλείται και συνέχισε με φωνή στεντόρεια να απευθύνεται στη μικρή ομάδα των νέων που είχε σχηματίσει έναν κύκλο γύρω του. Με φόντο το καταπράσινο τοπίο του Λιτοχώρου προσπαθούσε, μέσα από ένα παιχνίδι με ζωγραφιές, να εμφυσήσει στα νέα παιδιά το αίσθημα της ομαδικότητας- απαραίτητο συστατικό για όποιον θέλει ν' αφήσει το δικό του αποτύπωμα στη μάχη για την προστασία του πλανήτη.
Ο ψηλός κύριος με το κοντομάνικο μπλουζάκι με τα διακριτικά CCC στο μανίκι δεν ήταν άλλος από τον Larry Notheis, αναπληρωτή διευθυντή (senior deputy director) του California Conservation Corps, του παλαιότερου σώματος προστασίας του περιβάλλοντος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι εκπαιδευόμενοι νέοι/ες μέλη της ΑΜΚΕ Ecogenia, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να καταστεί ένα εθνικό σώμα νεολαίας, στο πλαίσιο του οποίου νέοι και νέες από την Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να συμβάλουν στη δράση για το κλίμα και στην οικοδόμηση μιας ανθεκτικής κοινωνίας.
Η συνάντηση έγινε την περασμένη Παρασκευή, στη σκιά του πολυθρύλητου Ολύμπου, εκεί όπου η Ecogenia υλοποιεί την τρέχουσα περίοδο το Πρόγραμμα Κοινωνικής Υπηρεσίας - Όλυμπος 2024, με τη στήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τη συνεργασία του Δήμου και άλλων φορέων. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην πρόληψη καταστροφών, σε μια περίοδο που η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές αποτελούν το κορυφαίο ζήτημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον πλανήτη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συνεργασία της Ecogenia με το California Conservation Corps, η μακρά ιστορία και εμπειρία του οποίου μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο «εργαλείο» για την επίτευξη αυτού του στόχου.
«Αν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ecogenia ή την Ελλάδα, που έχει παρόμοια ζητήματα με εμάς -πυρκαγιές, πλημμύρες κ.ά. - θα θέλαμε να το κάνουμε κι αυτό, απ' ό,τι εισπράττω εδώ, είναι αμοιβαίο», εξηγούσε λίγο αργότερα, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Larry Notheis, ο οποίος «οργώνει» όλο τον πλανήτη εδώ και δεκαετίες υπηρετώντας πιστά την αποστολή του California Conservation Corps. Μια αποστολή που αφορά την ενδυνάμωση των νέων, την ενίσχυση της γνώσης και των δεξιοτήτων τους για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ικανής να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις- στο περιβάλλον και αλλού.
«Θα με ακούσετε να το επαναλαμβάνω 20 φορές. Η νεολαία, οι νέοι είναι το μέλλον αυτού του πλανήτη. Πρέπει ν' αρχίσουμε ν' ακούμε τη νεολαία. Πρέπει ν' ακούμε διαφορετικές απόψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως όλοι/ες πρέπει να αναλάβουμε το δικό μας μερίδιο δράσης. «Αρκεί ακόμη κι ένα μόνο άτομο για να κάνει τη διαφορά. Να ξεκινήσει ένα κύμα», ανέφερε, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να θέσει εαυτόν στην πλευρά των απαισιόδοξων αυτού του κόσμου ή να παρατήσει την προσπάθεια.
«Θεωρώ πως όλοι έχουμε ευθύνη και θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί όλο το "χωριό" για να πετύχουμε τον στόχο. Και για εμάς, όλους, το "χωριό" μας είναι όλος ο πλανήτης. Γι' αυτό και όλοι όσοι καταβάλλουν προσπάθειες για να το(ν) προστατεύσουν, προσωπικά τους στηρίζω», συμπληρώνει.
Για τον Larry Notheis, άλλωστε, η προστασία του πλανήτη είναι ένα είδος μαραθωνίου, γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια μέσω προγραμμάτων όπως αυτό που προωθεί το California Conservation Corps ώστε να αποκτούν και τις δεξιότητες και την εμπειρία που χρειάζεται για ν' ανταπεξέλθουν σε ό,τι κι αν αντιμετωπίσουν σε αυτή τη μακρά πορεία. «Οι δεξιότητες, η νοοτροπία αλλά και η συνεργασία, το "δέσιμο" ως ομάδα είναι όλα πολύ σημαντικά για κάθε βήμα της ζωής τους», εξηγούσε.
Συνεργασία με διαδικασίες ...fast-track
Το California Conservation Corps ακολουθεί πολιτική ανοιχτών θυρών πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και του διαλόγου μεταξύ των ομάδων που δραστηριοποιούνται με τον ίδιο κοινό σκοπό. Γι' αυτό και η απάντηση στο email της Ecogenia ήταν άμεση, σε σημείο μάλιστα που, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η συνιδρύτρια (μαζί με την Έρικα Σπαγάκου) της Ecogenia, η Ελληνοαμερικανίδα Λία Παπάζογλου, «...εκπλαγήκαμε από το πόσο άμεσα μας απάντησαν και πόσο γρήγορα κύλησε η όλη διαδικασία».
Προερχόμενη και η ίδια από την Καλιφόρνια κι έχοντας εμπειρία στη λειτουργία τέτοιου είδους σωμάτων, η Λία Παπάζογλου δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό της για το «πόσο γενναιόδωροι και ανοιχτοί» ήταν με την ομάδα της Ecogenia οι άνθρωποι του California Conservation Corps. «Οι Έλληνες έχουμε υψηλά στάνταρτ φιλοξενίας και για να μιλάω με τόση θέρμη καταλαβαίνετε πόσο μας έχουν φροντίσει», τόνιζε, με τον Βασίλη και τον Στέφανο, δύο από τα μέλη της ΑΜΚΕ που είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Καλιφόρνια και να εκπαιδευτούν από τον Larry Notheis και τους συναδέλφους του, να κουνούν καταφατικά το κεφάλι τους προς επίρρωσιν των όσων έλεγε.
«Πιστεύουμε πραγματικά ότι κάθε δουλειά έχει σχέση με το κλίμα- από το να είσαι μητέρα ή βιβλιοθηκάριος ή διευθυντής ενός ξενοδοχείου ή αν εργάζεσαι στον κλάδο της βιωσιμότητας σε κάποια εταιρεία. Όλες οι δουλειές έχουν σχέση με το κλίμα. Και πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς, απ' όποια θέση κι αν είσαι, να κάνεις. Εμείς θέλουμε να δείξουμε στους νέους πως κι αυτοί μπορούν να συμβάλουν σε όλο αυτό. Να τους δώσουμε να καταλάβουν πώς μπορούν να βοηθήσουν ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα. Να βρουν την "υπερδύναμή" τους, αυτό που τους ενδιαφέρει, αυτό που αγαπούν με πάθος ή τους φέρνει χαρά», πρόσθεσε η κυρία Παπάζογλου.
Από την Αθήνα και το Ocean Conference στην «αγκαλιά» του Ολύμπου
Όση ώρα μιλούσε η «οικοδέσποινα» του προγράμματος του Ολύμπου, ο Larry Notheis εξερευνούσε με το βλέμμα του το μαγικό τοπίο που απλώνεται γύρω του. «Ξέρετε», εξηγούσε λίγο αργότερα, «η Αθήνα, όπου έμεινα τέσσερις ημέρες, είναι όμορφη και με γοήτευσαν οι άνθρωποι, ο πολιτισμός, η ιστορία της. Όμως, το να έρθω εδώ είναι σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου. Ζω σε μια περιοχή με πανύψηλα δέντρα (στις ΗΠΑ) και νομίζω πως ο Όλυμπος, με όλο αυτό το καταπράσινο τοπίο γύρω μου, είναι το σπίτι μου. Και είναι πολύ σημαντικό που βρίσκομαι για πρώτη φορά εδώ και έχω την ευκαιρία να περιστοιχίζομαι από υπέροχους νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν τη διαφορά στην κοινωνία όπου ζουν».
Μπορεί ο Όλυμπος να τον κέρδισε, από την Αθήνα κρατάει όμως και κάτι ακόμα: την εξαιρετική, όπως τόνισε, ευκαιρία να συμμετάσχει σε ένα πολύ υψηλού επιπέδου φόρουμ, όπως το Our Ocean Conference. «Αυτό που διαπίστωσα, πέραν της υψηλής εκπροσώπησης κρατών και κυβερνήσεων, είναι η δέσμευσή τους στην υπόθεση της προστασίας του περιβάλλοντος», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η δέσμευση αυτή είναι εκτός από σημαντική και ελπιδοφόρα.
Λίγα λόγια για το California Conservation Corps
To California Conservation Corps (έτος ίδρυσης 1976, Τζέρι Μπράουν) είναι τμήμα της Υπηρεσίας Φυσικών Πόρων της πολιτείας της Καλιφόρνιας. Είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο πλαίσιο του προγράμματος που «τρέχει» νέοι/νέες ηλικίας 18-25 ετών επί έναν χρόνο απασχολούνται (επ' αμοιβή) σε περιβαλλοντικά έργα και καλούνται ν' ανταποκριθούν σε φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, αποκτώντας κατ' αυτόν τον τρόπο δεξιότητες και εμπειρία που τους ανοίγουν τον δρόμο για τη μετέπειτα επαγγελματική -και όχι μόνο- σταδιοδρομία τους.
Με το ...χιουμοριστικό σύνθημα «Σκληρή δουλειά, χαμηλές αμοιβές, άθλιες συνθήκες και άλλα!», το California Conservation Corps είναι προσηλωμένο στην ανάπτυξη των μελών του σώματος και την εξέλιξή τους σε πολίτες με χαρακτήρα, διαπιστευτήρια και αφοσίωση σε ό,τι κάνουν.
«Όλα έχουν να κάνουν με την εξέλιξη, την ανάπτυξη - σε ψυχικό σθένος, συναισθηματική νοημοσύνη, σωματική ρώμη. Θέλουμε, τα μέλη μας να γίνουν ακόμα καλύτεροι πολίτες», μας εξήγησε ο Larry Notheis, επισημαίνοντας πως μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία τα μέλη του California Conservation Corps ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα στη ζωή τους.
«Εστιάζουμε πραγματικά στην ενδυνάμωση της νεολαίας ώστε να αποκτήσει εκπαίδευση, πιστοποιητικά κατάρτισης, δεξιότητες και να προχωρήσει στη ζωή. Έχουμε ανθρώπους που δεν έχουν καν απολυτήριο γυμνασίου και άλλους που έχουν πτυχία κολεγίου και όλοι συμμετέχουν από κοινού στο πρόγραμμα. Έτσι, έχουμε ανθρώπους από κάθε υπόβαθρο κοινωνικό ή οικονομικό», συμπλήρωσε.
Από το 1983, το California Conservation Corps αναπτύσσει δράσεις στο εξωτερικό- από το Μεξικό και την πρώην Σοβιετική Ένωση ώς την Αυστραλία και αλλού. Φέτος, οι δράσεις του απλώνονται -πέραν της Ελλάδας- σε περιοχές όπως η Ονδούρα και η Παταγονία.