Μενού Ροή
Πράσινη επιτυχία ΕΕ: Μειώθηκαν οι εκπομπές ρύπων στα τέλη του 2022

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέγραψαν μείωση στο τέλος του 2022 παρά την οικονομική ανάπτυξη, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα αναφορικά με τις προσπάθειες του μπλοκ των 27 να επιτύχει τους διακηρυγμένους κλιματικούς στόχους του, γράφει το Bloomberg.

Οι εκπομπές στην ΕΕ μειώθηκαν 4% το τέταρτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν σήμερα Δευτέρα. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε 1,5% στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για καλό σημάδι στον δρόμο προς την επίτευξη του στόχου μείωσης εκπομπών κατά 55% μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εξουδετερώνοντας μάλιστα φόβους ότι η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιδείνωνε τα πράγματα, τουλάχιστον πρόσκαιρα. Οι εκπομπές μειώθηκαν 6% σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, 23 από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ κατέγραψαν μείωση εκπομπών, με μέγιστη παραφωνία την Ιρλανδία -όπου η ταχεία οικονομική ανάπτυξη αντικατοπτρίστηκε από αύξηση των αερίων θερμοκηπίου κατά 12%. Τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών είχε η Σλοβενία. Τα περισσότερα κράτη-μέλη σημείωσαν πτώση εκπομπών, ενώ ταυτόχρονα διατήρησαν την οικονομική ανάπτυξη.

Σε ολόκληρη την Ένωση, οι εκπομπές μειώθηκαν σε έξι από τους εννέα τομείς, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς 10% στην ηλεκτρική ενέργεια. Οι τρεις εξαιρέσεις ήταν η μεταφορά και αποθήκευση, οι υπηρεσίες και η εξόρυξη.

Προηγούμενες εκθέσεις έδειξαν ότι η ΕΕ κατάφερε να μειώσει σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΕ σχεδιάζει να αναδιαμορφώσει τη στοχοθεσία της, ώστε να λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, σύμφωνα με την τελική επεξεργασία σχετικού νόμου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας