Μενού Ροή
Πυρηνική ενέργεια άνω του 40% στη Βουλγαρία έως το 2030 – Ο ρόλος του Κοζλοντούι

Η πυρηνική ενέργεια θα παραμείνει η κυρίαρχη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία έως το 2030, παρά τα σχέδια της κυβέρνησης να την αντικαταστήσει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επισημαίνει η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων, GlobalData.

Ο Pavan Vyakaranam, επικεφαλής της GlobalData, σχολιάζει: «Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μεταβατικό στάδιο, με την κυβέρνηση να μειώνει αργά την ικανότητα παραγωγής άνθρακα για να την αντικαταστήσει με ανανεώσιμη ισχύ. Κατά τη διάρκεια αυτής της αλλαγής, η κυβέρνηση σκοπεύει να βασιστεί στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας ήταν 15,9 TWh το 2020, κάνοντας το μερίδιό της 44% στη συνολική παραγωγή ενέργειας στη χώρα και αυτό αναμένεται να παραμείνει πάνω από 40% έως το 2030.

Η βουλγαρική κυβέρνηση συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για την ανάπτυξη ενός νέου εργοστασίου για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Από το 2020, η χώρα διαθέτει μόνο έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής Kozloduy (NPP), ο οποίος διαθέτει έξι μονάδες. Μετά τον παροπλισμό των μονάδων NPP 1 και 2 του Kozloduy το 2002 και των μονάδων 3 και 4 το 2006, όλη η πυρηνική ενέργεια παράγεται μέσω των μονάδων 5 και της μονάδας 6.

Τον Ιανουάριο του 2021, το βουλγαρικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή μιας έβδομης μονάδας στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι με τη χρήση εξοπλισμού από τη Ρωσία που αγοράστηκε για το έργο Belene. Ωστόσο, το πρόγραμμα για αυτό το έργο εξακολουθεί να είναι αβέβαιο λόγω οικονομικών περιορισμών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας