Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε στόχο να μειώσει όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 81% μέχρι το 2035, με έτος βάσης το 1990, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Κιρ Στάρμερ, στη διάσκεψη για το κλίμα Cop 29 του ΟΗΕ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Ο στόχος αυτός θα αποτελέσει τη βάση του επόμενου εθνικού κλιματικού σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου και ευθυγραμμίζεται με τις πρόσφατες συστάσεις της ανεξάρτητης συμβουλευτικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή. Ο υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, ζήτησε την καθοδήγηση της επιτροπής λίγο μετά την εκλογή της κυβέρνησης των Εργατικών τον Ιούλιο.
Ο Στάρμερ κάλεσε όλες τις χώρες να παρουσιάσουν νέα εθνικά κλιματικά σχέδια — γνωστά ως Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές (NDCs) — στη διάσκεψη Cop 29.
Οι λεπτομέρειες του νέου NDC του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες, αλλά ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είναι "πλήρως αφοσιωμένη" στη δέσμευση για ενέργεια με μηδενικές εκπομπές έως το 2030. Επανέλαβε επίσης την υπόσχεσή του για μια "κυβέρνηση που θα επηρεάζει ελάχιστα τη ζωή των ανθρώπων".
Η ενεργειακή μετάβαση "είναι μια τεράστια ευκαιρία", δήλωσε ο Στάρμερ, επισημαίνοντας την παγκόσμια επιθυμία για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τόνισε επίσης το "πλεονέκτημα του να είσαι πρωτοπόρος". Η κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου, που εξελέγη τον Ιούλιο, έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από την προηγούμενη διοίκηση σε θέματα κλίματος.
Σήμερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ένα "μπόνους καθαρής βιομηχανίας" — ένα προσωρινό ποσό ύψους £27 εκατ. ($34,6 εκατ.) ανά GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για να ενθαρρύνει τους υπεράκτιους αιολικούς επενδυτές να επενδύσουν σε βιομηχανικές περιοχές, πολλές από τις οποίες έχουν τις ρίζες τους στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό θα ενισχύσει τις "πράσινες θέσεις εργασίας" και θα στηρίξει τη βιώσιμη βιομηχανία, ανέφερε η κυβέρνηση.