Μενού Ροή
Η πρωτιά της Ελλάδας στην ανακύκλωση λιπαντικών και ο σημαίνων ρόλος της ΕΝΔΙΑΛΕ

Ιδρύθηκε το 1998 και από το 2004 αποτελεί τον εθνικό φορέα συλλογής λιπαντικών (τοξικών) αποβλήτων, έχοντας καταστήσει τη χώρα μας πρωτοπόρα στο συγκεκριμένο τομέα σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος για το

Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΝΔΙΑΛΕ), που χθες παρουσίασε στους δημοσιογράφους το επιχειρησιακό σχέδιο για την πενταετία (2023-2027), το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νέες επενδύσεις 1,5 εκατ. ευρώ με έμφαση στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των υποδομών των οκτώ κέντρων συλλογής λιπαντικών αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.

Η αναβάθμιση των υποδομών περιλαμβάνει την ενίσχυση των διαδικασιών ποιοτικού ελέγχου των Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε.), μέσω της προμήθειας σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού και εξειδικευμένων μηχανημάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης πορείας του από το 2004 έως σήμερα, έχουν συλλεχθεί και αναγεννηθεί συνολικά 530.000 Μετρικοί Τόνοι Α.Λ.Ε..

Μέσω ενός οργανωμένου συστήματος συλλογής, μεταφοράς και διαχείρισης που επεκτείνεται σε όλη την επικράτεια, η χώρα μας έχει καταφέρει να είναι πρώτη στην Ευρώπη στην αναγέννηση Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ), με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις ευρύτερες ωφέλειες στο περιβάλλον και στην οικονομία ενέργειας.

Τι έχει καταφέρει από το 2004

Συγκεκριμένα, στα χρόνια της λειτουργίας η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει καταφέρει:

*    Την αποτροπή της μόλυνσης από 27.000 τόνους επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων κατά μέσο όρο ανά έτος.

*   Τη μείωση της παραγωγής εκπομπών CO2 για την παραγωγή λιπαντικών, ίση με αυτή που θα απορροφούσαν 9,5 εκατ. δέντρα.

*   Την αποφυγή μόλυνσης υδάτινης επιφάνειας 3.670 τετραγωνικών μέτρων, επιφάνεια ίση με την Εύβοια.

*    Τη μείωση κατά 96,8% των εκπομπών καρκινογόνων ενώσεων και τη μείωση κατά 74% των εκπομπών στην ατμόσφαιρα αιωρούμενων σωματιδίων, συνδεδεμένων με αναπνευστικές παθήσεις.

*   Την εξοικονόμηση ενέργειας ίσης με την κατανάλωση που κάνουν 410 ελληνικά νοικοκυριά σε ένα χρόνο.

*    Εξοικονομεί ενέργεια περισσότερη από 1.100.000 ΜJ το χρόνο διότι η διαδικασία παραγωγής ενός λίτρου πρωτογενούς λιπαντικού απαιτεί οκτώ φορές παραπάνω ενέργεια σε σχέση με τη διαδικασία επαναδιύλισης.

*    Εξοικονομεί φυσικούς πόρους καθώς χρειάζονται 100 λίτρα αργού πετρελαίου για την παραγωγή ενός λίτρου πρωτογενούς Βασικού Λιπαντικού, τα οποία αντιστοιχούν σε μόλις 1,35 λίτρα Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων.

*   Έχει καταφέρει την αναγέννηση στο 100% των συλλεγόμενων ποσοτήτων Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων, οδηγώντας τα στη παραγωγή 19.500 τόνων αναγεννημένου βασικού λιπαντικού κατά μέσο όρο το χρόνο.

Μετά το πέρας της σχετικής παρουσίασης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ, κ. Γεώργιος Δεληγιώργης, δήλωσε:

«Είμαστε πολύ περήφανοι για τη μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία της ΕΝΔΙΑΛΕ και τη συμβολή μας στην ανάδειξη της χώρας μας σε πρωταθλητή στη διαχείριση των αποβλήτων λιπαντικών στην Ευρώπη. Συνεχίζουμε με την ίδια συνέπεια και στοχευμένες κινήσεις προς ένα βιώσιμο αύριο, με πρωταγωνιστή την Κυκλική Οικονομία και συμμάχους τους Πολίτες. Μαζί Κάνουμε τη διαφορά!».

Ποια είναι η ΕΝΔΙΑΛΕ

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 και από το 2004 λειτουργεί ως το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε), υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Αποτελεί τον φορέα που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει όλα τα στάδια διαχείρισης των Α.Λ.Ε σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννηση των Α.Λ.Ε.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. έχει αναπτύξει ένα πλήρες φάσμα δραστηριότητας σε όλη τη χώρα συνεργαζόμενη σήμερα με 226 Υπόχρεους Παραγωγούς (εταιρείες παραγωγής ή και εισαγωγής λιπαντικών), 42 συλλέκτες (εταιρείες συλλογής και μεταφοράς Α.Λ.Ε), οκτώ εταιρείες εναγέννησης ΑΛΕ και πλέον των 40.000 καταγεγραμμένων σημείων σαραγωγής ΑΛΕ από όπου συλλέγονται τα απόβλητα λιπαντικά έλαια. Τέλος, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. λειτουργεί οκτώ Κέντρα Συλλογής Α.Λ.Ε σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες ποιοτικής και ποσοτικής πιστοποίησης, καθώς και προσωρινής αποθήκευσης των ΑΛΕ.

Το προφίλ του κλάδου των λιπαντικών

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 40 χιλιάδες σημεία συλλογής (πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία, μηχανουργία κ.α.), οκτώ κέντρα συλλογής σε όλη τη χώρα, 42 αδειοδοτημένοι συλλέκτες όπου με δικά τους βυτία συλλέγουν απ’ όλη την Ελλάδα τα λιπαντικά απόβλητα, ενώ υπάρχουν και οκτώ εξειδικευμένες εταιρείες αναγέννησης λιπαντικών. Συνολικά, πρόκειται για μια σημαντική αγορά που σε όλο το «πλέγμα» συλλογής, μεταφοράς και ανάκτησης, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι συνεργάζονται με όλους τους παραπάνω φορείς.

Όπως τονίζουν στελέχη διοίκησης της ΕΝΔΙΑΛΕ, η εταιρεία δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα αλλά είναι  εντεταλμένη στη χρηστή διαχείριση των λιπαντικών ελαίων, μέσω της σωστής συλλογής τους. Ο κύκλος εργασιών είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, απασχολεί άμεσα περί τους 15 εργαζόμενους, ενώ τα κέρδη δεν διανέμονται σε μετόχους, αλλά επαναεπενδύονται για την ενίσχυση του συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ΕΝΔΙΑΛΕ συμμετέχει το 97% της αγοράς λιπαντικών (πρατήρια, μηχανουργία κ.λπ.), καθώς μέλη της είναι κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως AVIN, EKO, Cyclon (που είναι η κορυφαία εταιρεία λιπαντικών στην Ελλάδα από πλευράς μεριδίων), Coral, Ελινόιλ, BP, Aegean Oil, Total κ.α. Σε όλη την επικράτεια πωλούνται 65.000 τόνοι λιπαντικών ανά έτος.

Μια ακατάλληλη εναπόθεση λιπαντικών αποβλήτων στη φύση, στο χώμα ή στον υδροφόρο ορίζονται, προκαλεί καταστροφικές συνέπειες για δεκαετίες. Μάλιστα, όπως ελέχθη χθες, ένα λίτρο τοξικού ελαίου μπορεί να μολύνει έκταση όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Επίσης, όπως τόνισαν χθες τα στελέχη της εταιρείας, από την ανακύκλωση λιπαντικών και τη δουλειά της ΕΝΔΙΑΛΕ υπάρχει όφελος δύο εκατ. τόνων πετρελαίου που θα απαιτούνταν για να «γεννηθούν» εκ νέου οι ποσότητες λιπαντικών, έτοιμων για την αγορά. Επίσης, τονίστηκε πως η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή από ανακυκλώσιμα λιπαντικά, είναι οκτώ φορές μικρότερη συγκριτικά με την ενέργεια που απαιτείται για να δημιουργηθούν από το μηδέν αυτές οι ποσότητες λιπαντικών.

Συμμετοχή στην έκθεση Verde Tec

Η ΕΝΔΙΑΛΕ συμμετέχει ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια, τόσο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) όσο και στη Verde Tec, την κορυφαία έκθεση στην Ελλάδα για την ανακύκλωση, το περιβάλλον, τις έξυπνες πόλεις και την κυκλική οικονομία. Φέτος, η συγκεκριμένη έκθεση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17 – 19 Μαρτίου,

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας