Μενού Ροή
Ανακύκλωση
Κύπρος: Παρέμβαση για τις αστοχίες στην ανακύκλωση – Το Τμήμα Περιβάλλοντος καλεί την Green Dot σε συμμόρφωση

Η κατάσταση στην ανακύκλωση παραμένει τεταμένη, με την Green Dot να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της έλλειψης υποδομών και τις πιέσεις από άλλες εταιρείες όπως η Barracuda με την οποία συνεργαζόταν μέχρι πρόσφατα, που καταγγέλλει παραβάσεις και κατηγορεί τη Green Dot για αδιαφορία προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Παρά τις αντιπαραθέσεις, το Τμήμα Περιβάλλοντος επισημαίνει την ανάγκη για άμεση δράση και ενίσχυση των υποδομών για την ορθότερη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών στην Κύπρο.

Ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, Θεόδουλος Μεσημέρης, δήλωσε στον «Φ» ότι τα προβλήματα στη συλλογή και αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών από πλευράς Green Dot πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η ανάκτηση ενέργειας από τα χωριστά συλλεχθέντα υλικά δεν είναι αποδεκτή και ότι η μόνη αποδεκτή λύση για τα PMD (πλαστικά, μέταλλα και δοχεία αλουμινίου) είναι η συμπίεση τους και η αποστολή τους στο εξωτερικό σε μονάδες ανακύκλωσης. Πληροφορίες θέλουν την Green Dot να είναι έτοιμη να σταματήσει τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών προς την Energo, και προς το σκοπό αυτό συζητά εναλλακτικούς τρόπους για τη διαχείρισή τους. Σημειώνεται ότι η Green Dot βρίσκεται σε επαφή με αδειοδοτημένο διαχειριστή αποβλήτων για ανάμεικτα δημοτικά απόβλητα όχι όμως για ανακυκλώσιμα.

Ο κ. Μεσημέρης επισήμανε επίσης ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει παράσχει τις κατάλληλες υποδείξεις για την ταχύτερη αδειοδότηση εταιρείας με την οποία προτίθεται να συνεργαστεί η Green Dot, προκειμένου να μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα υλικά για επεξεργασία.

Χθες η εταιρεία Barracuda Intertrade Ltd προχώρησε σε νέες σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικώνκατηγορώντας την Green Dot για παράβαση των οδηγιών της ΕΕ. Η Barracuda ανακοίνωσε ότι από σήμερα θα διακόψει τη συλλογή του οικιακού ρεύματος χαρτιού από τους δήμους και τις κοινότητες στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, εξαιτίας της καθυστέρησης στην πληρωμή των υποχρεώσεων από την Green Dot.

Επιπλέον, η Barracuda κατηγορεί τη Green Dot για αποτυχία στη σωστή διαχείριση των PMD στην περιοχή, υποστηρίζοντας ότι τα υλικά αυτά καταλήγουν στην καύση χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την ανακύκλωσή τους.

Η εταιρεία θεωρεί ότι αυτή η κατάσταση παραβιάζει τη νομοθεσία της Ε.Ε. και θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον.

Η Green Dot από την πλευρά της επισημαίνει ότι λόγω των εορτών του Πάσχα, υπάρχουν προσωρινές αλλαγές στο πρόγραμμα συλλογής, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τη διαδικασία σε κάποιες περιοχές.

Παρά τις καταγγελίες και τις πιέσεις που δέχεται, η Green Dot υποστηρίζει ότι εργάζεται για την ανάπτυξη νέων υποδομών ανακύκλωσης στην Κύπρο. Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει ότι το 2024 αγόρασε 20.000 τ.μ. γης στη βιομηχανική ζώνη βαριάς οχληρίας Τσερίου για ανέγερση σύγχρονης μονάδας διαχείρισης αποβλήτων συσκευασίας. Η νέα μονάδα θα έχει σχεδιαστική δυναμική 36.000 τόνων αποβλήτων ανά έτος και αναμένεται να ενισχύσει τη διαδικασία ανακύκλωσης στην Κύπρο όταν ολοκληρωθεί το 2026.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας