Τη διαπίστωση ότι «η κυκλικότητα πηγαίνει χέρι - χέρι και με την ψηφιοποίηση» και δεν μπορεί να επιτευχθεί κανένας στόχος που έχει να κάνει με την κυκλική οικονομία αλλά και το κλίμα, αν δεν χρησιμοποιηθεί τεχνολογία και καινοτομία, έκανε ο γενικός γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης, μιλώντας στο 1ο Διεθνές Φόρουμ του Λευκού Πύργου (White Tower Forum) που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχει ένα οπλοστάσιο θεσμικό όπου περιλαμβάνεται ο νέος εθνικός κλιματικός νόμος και ήδη συνδέθηκαν την τελευταία τριετία 5 Gigawatt νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μ΄ αυτούς τους ρυθμούς, ήδη το 2026, θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους που είχαμε για το 2030, το 70% δηλαδή της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Αρα, μέχρι το 2030, θα έχουμε άλλα 4 χρόνια για να φτάσουμε και στο 80% και εκεί θα μας βοηθήσουν και οι νέες τεχνολογίες, όπως είναι της αποθήκευσης και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» διευκρίνισε ο κ. Αραβώσης.
Για τον Σωκράτη Φάμελλο, βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, «η κλιματική κρίση οφείλεται στο ότι το καταναλωτικό και παραγωγικό μοντέλο που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος έναντι των φυσικών πόρων και της φύσης συνολικά, είναι καταστροφικό και αδηφάγο».
«Δεν έχουμε διαλογή στην πηγή, οι παραγωγοί των ΑΠΕ στην Ελλάδα παραπονιούνται ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και δίκτυο και δεν μπορούμε να μιλάμε για ηλεκτροκίνηση όταν έχουν δοθεί 4 παρατάσεις στο σχεδιασμό που πρέπει να κάνουν οι δήμοι για το δίκτυο φορτιστών. Αν δεν υπάρχει δίκτυο φορτιστών, δεν υπάρχει ηλεκτροκίνηση η οποία πρέπει να ξεκινήσει από τις δημόσιες μεταφορές».
«Από το γραμμικό μοντέλο προχωράμε στο κυκλικό και είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε υπεύθυνα απέναντι στο περιβάλλον» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για να γίνει άρση των γραφειοκρατικών προβλημάτων και των δυστοκιών που υπάρχουν στη νομοθεσία.
«Διανύοντας την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν θα πρέπει να κάνουμε το λάθος αυτή η βιομηχανική επανάσταση να είναι ίδια με την τρίτη που έφερε ευημερία και πλούτο αλλά και μεγάλη ατμοσφαιρική ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Πρέπει να παντρέψουμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση με την κυκλική οικονομία αν θέλουμε να έχουμε ελπίδες για τη βιωσιμότητα του πλανήτη» είπε.
«Η προοπτική μιας βιώσιμης ανάπτυξης και ενός βιώσιμου μοντέλου οικονομίας έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ» σημείωσε η Ηλέκτρα Παπαδοπούλου, σύμβουλος Βιώσιμης Οικονομίας, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Βιο-οικονομίας και πρώην μέλος του πάνελ Βιο-οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG RTD).
«Σε μια βιώσιμη οικονομία, τα απορρίμματα δεν θα πρέπει να λέγονται απορρίμματα αλλά πόροι δεύτερης ευκαιρίας γιατί το σκουπίδι του ενός μπορεί να είναι χρήσιμη πρώτη ύλη για κάποιον άλλον και να τη χρησιμοποιήσει για να κάνει καινούργια προϊόντα και υλικά» τόνισε η κ. Παπαδοπούλου, εκτιμώντας ότι η κοινωνία μας ακόμα είναι ανενημέρωτη στο τί ακριβώς σημαίνει κυκλική οικονομία, τι καλά προσφέρει και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. «Επειδή η κυκλική οικονομία είναι πολύπλευρη και άπτεται σε πολλούς τομείς και υπουργεία, θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία όλων αυτών και να μη βγάζει το κάθε υπουργείο ξέχωρη πολιτική».
Το διήμερο συνέδριο με θέμα «Μετά COVID-19 Εποχή. Υγιείς, Βιώσιμες Πόλεις: Προκλήσεις, Δυνατότητες & Προοπτικές», ξεκίνησε το απόγευμα στις εγκαταστάσεις της Helexpo-ΔΕΘ και διοργανώνεται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής - EnvE Lab και την ερευνητική ομάδα HERACLES, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ