Στη θετική γνωμοδότηση για τη τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Υβριδικού Σταθμού που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο φράγμα των Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου, προχώρησε με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου.
Η νέα τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, αντιμετωπίζει πλήρως τις απαιτήσεις της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σε ότι αφορά το Υποέργο Α (Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ παράλληλα, χωρίς να απαιτείται, προτείνει μικρή βελτίωση τροποποίησης του περιβαλλοντικά δανειοδοτημένου σχεδιασμού για το Υποέργο Β (Σύστημα Ελεγχόμενης Παραγωγής και Αποθήκευσης Ενέργειας).
Ο Δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, επισήμανε τη σημασία ενεργειακής αξιοποίησης του φράγματος Ποταμών μέσω του έργου κατασκευής του Υβριδικού Σταθμού, το οποίο, όπως σημείωσε, αναμένεται να αναπτυχθεί στους Δήμους Αμαρίου, Ρεθύμνου και Σητείας, ως ένας συνδυασμός αιολικού πάρκου (Σητεία), υδροηλεκτρικού συστήματος παραγωγής ενέργειας (Αμάρι - φράγμα Ποταμών) και μιας λιμνοδεξαμενής όγκου 1.200.000 κ.μ. (Χάρκια Ρεθύμνου). Επίσης ο κ. Μουρτζανός στη σχετική συνεδρίαση για το θέμα, αναφέρθηκε εκτενώς στην αναβάθμιση της περιοχής μέσα από τη δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εργασίας, καθώς και στην αναγκαιότητα σύνδεσης του έργου με παρεμβάσεις τουριστικής ανάπτυξης, όπως η κατασκευή περιφερειακού δρόμου και μια σειρά άλλων βελτιωτικών έργων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «…η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να φέρει, ως κύριο αντισταθμιστικό όφελος για τους δημότες, ικανοποιητικά έσοδα σε ετήσια βάση στα ταμεία του Δήμου, καθώς, σημαντικές μειώσεις τιμών στην ενέργεια».
Στο μεταξύ, ο Δήμος Ρεθύμνης στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027 καλεί πολίτες και φορείς της πόλης σε Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ).
Η δημόσια συζήτηση έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 και ώρα 18:00 στο δήμαρχείο της πόλης και σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «το όραμα για το Ρέθυμνο αφορά στην αναζωογόνηση των γειτονιών της πόλης και την διασύνδεσή τους, στην αναβάθμιση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου, στην κοινωνική διάσταση της γειτονιάς, με τη συμμετοχή των πολιτών και την ενεργοποίηση των κατοίκων, στην αναγνώριση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
Όπως επισημαίνεται η στρατηγική έχει δύο πτυχές: «Την πόλη συνολικά, προκειμένου να διαμορφώσει ένα γενικό πλάνο με σημείο αναφοράς τις γειτονιές. Τη συμμετοχή και την παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται συλλογικά και ατομικά». Τονίζεται επίσης ότι το σχέδιο ΒΑΑ του Δήμου Ρεθύμνης, επιδιώκει να περιλάβει εκείνες τις ενέργειες, τις δράσεις και τα έργα, που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τις περιβαλλοντικές, κλιματικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτιστικές και δημογραφικές συνθήκες, αλλά και να προσδώσουν νέα αναπτυξιακή πνοή στο Δήμο Ρεθύμνης με επίκεντρο τις γειτονιές του. Επιπλέον το ΒΑΑ φιλοδοξεί σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, να αποτελέσει το μέσο για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη, αλλά και από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα περιφερειακού και εθνικού χαρακτήρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ