Μενού Ροή
viomixania
Γερμανία: Έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε ζωτικές βιομηχανίες

Μια τρομερή έλλειψη ταλέντων απειλεί την επιτυχία ζωτικών βιομηχανιών στη Γερμανία, σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Ένωσης Γερμανικών Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων (DIHK), μιας επιχειρηματικής ένωσης.

Παρά την οικονομική στασιμότητα της Γερμανίας, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις που αναζητούν να καλύψουν θέσεις εργασίας δυσκολεύονται, με κρίσιμες ελλείψεις να παρατηρούνται σε τομείς με προσανατολισμό προς το μέλλον, αναφέρει η έκθεση. Συγκεκριμένα, αυτοί οι τομείς αφορούν το net zero,την ψηφιοποίηση, την ηλεκτροκίνηση και την υγειονομική περίθαλψη.

«Η κατάσταση της εξειδικευμένης εργασίας είναι εξαιρετικά κρίσιμη, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, αλλά και για το οικονομικό μας τοπίο συνολικά», προειδοποίησε ο Achim Dercks, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του DIHK.

Πέρυσι, η γερμανική οικονομία είχε έλλειψη περίπου 600.000 εργαζομένων, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης του Γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου (IW) – μια έλλειψη που είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς ο πληθυσμός της Γερμανίας γερνάει.

Υπολογίζεται ότι 1,8 εκατομμύρια θέσεις παραμένουν κενές στο σύνολο της οικονομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξει μια εντυπωσιακή απώλεια άνω των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ, υποστήριξε ο Dercks.

Η ετήσια έκθεση του οργανισμού για την κατάσταση των ταλέντων στη Γερμανία βασίζεται σε στοιχεία από περισσότερες από 22.000 εταιρείες και αποκαλύπτει ευρεία ανησυχία μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτής της τάσης, καθώς άλλαξε τη μεταναστευτική της νομοθεσία το καλοκαίρι παρέχοντας άλλες ελευθερίες.

Η νομοθεσία υποτίθεται ότι θα μειώσει τις απαιτήσεις για τις εταιρείες να προσλαμβάνουν υπηκόους τρίτων χωρών. Θα δώσει επίσης στους αιτούντες εργασία που δεν έχουν εξασφαλίσει ακόμη θέση εργασίας την ευκαιρία να αναζητήσουν εργασία στη χώρα με βάση ένα σύστημα μορίων τύπου Καναδά.

Οι αντίστοιχοι κανονισμοί βρίσκονται σε εφαρμογή, με τη διαδικασία να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024.

Ωστόσο, η Γερμανία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στην πρόσληψη αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως λόγω της περίπλοκης γλώσσας της, την οποία ο υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD/S&D) χαρακτήρισε προηγουμένως «ανταγωνιστικό μειονέκτημα».

Ο Dercks κάλεσε επίσης τους Γερμανούς νομοθέτες να παράσχουν εντατικοποιημένη εκπαίδευση και κατάρτιση, να ενισχύσουν την απασχόληση των γυναικών και των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και να καινοτομήσουν στο ωράριο εργασίας και την αυτοματοποίηση.

Πηγή: euractiv.gr

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας